Daha henüz bu aşı denemesi uygulamaya geçmemiş, yani onay almamış, tahminen de 2008 yılından beri üzerinde çalışılıyor, belki daha da eski... Normalde RNA molekülü virüsün genomunun sadece ufak bir bölümünü taşır, hücreye girdiğinde sitoplazma denilen yerde virüs proteinini oluşturup hücre yüzeyine göndererek immün hücrelerimizi uyarır ve antikor oluşmasını sağlar.
Bu molekülün hücreye girdikten sonra hücre genetiğini değiştirmesine veya aşırı immünite gösterme tehlikesi çok tartışılıyor. Evet, bunlar nasıl her cerrahi olayda bazı komplikasyonların gelişim yüzdesi düşükte olsa varsa, RNA aşılarında da olacak, ama gerçekten bu olay aşının çeşidi ile mi yoksa aşı olan bireyin metabolizması ile mi ilgili, belirlemek zor. Bu arada aşırı immünite sadece RNA aşılarına atfedilecek bir durum da değildir.
Aşı ile verilecek RNA molekülünün hücre genomunu bozması oldukça düşük, hatta 10 yıl öncesi olsa olur mu öyle şer derdim, ama artık mesleğim olmasına rağmen biyolojiden korkuyorum, ama böyle bir ihtimal, yani aşı ile bizlere verilecek RNA molekülünün hücre çekirdeğine girip genetik yapımızı bozması benim bilgilerime göre olası değil, veya çok ama çok düşük bir ihtimal, ama o aşılara çip eklenip bizlerin genetiğinde oynama yapma, bizleri hasta yapma veya takip etme gibi iddialara ben katılmıyorum, katılmak istemiyorum.