Korkularınızı Sorguluyoruz: Köpek Balıkları mı Tavuk Döner mi, Hangisi Daha Tehlikeli?

Birbirinden alakasız gibi görünen bu ikiliyi tek bir potada buluşturmamızın amacı ne sizce? Şöyle söyleyelim, birinin hayatınızı tehlikeye sokma oranı diğerinden çok daha yüksek. Üstelik büyük ihtimalle cevap sizin aklınızda olan cevap değil.

Soru size ilk başta mantıklı gelmeyebilir. Ancak üzerinde durmamız gerekli, köpek balıklarına bir göz atarak başlayalım.

Son tatilinizi bir gözden geçirin: denize girdiniz, dubalara kadar yüzdünüz ve belki de geçtiniz. Muhtemelen oldukça zevkliydi ancak eminiz, aklınıza bir köpek balığı tarafından saldırıya uğramanın korkusu düşmüştür.

Denizlerdeki besin zincirinin efendileri, köpek balıkları, bizim için yüzerken bir tehdit oluşturuyor mu acaba? Ya da 'Yok yok, kıyılara gelmez onlar' diyenlerden misiniz?

Biraz içinizi rahatlatalım bari, 1958-2018 arasında, tam 60 yılda, kayıtlara geçen köpek balığı saldırısı 2 bin 785 ve bunlardan 439'u ölümlü.

Bu yılda ortalama 46 adet saldırı gerçekleşiyor demek. Ayrıca her 20 köpek balığı saldırısından 3'ü ölümcül oluyor.

Ayrıca sayısız köpek balığı cinsi arasında sadece 3 tanesi ölümcül saldırılardan sorumlu: büyük beyaz, boğa ve kaplan köpek balığı.

Tabii diğer köpek balıkları tarafından gerçekleştirilen saldırılar da var, siz yine de görseldeki gibi sevmeye kalkışmayın, bizden söylemesi.

Ve son olarak, Akdeniz'de bu üçlüden sadece büyük beyaz köpek balığı yaşıyor ve ülkemiz kıyılarını pek ziyaret etmiyorlar.

Yani deniz keyfi devaaam!

Öteki yandan, öğrencinin dostu, kötülerin düşmanı tavuk döner. Nasıl bir tehlike arz edebilir bizim için diye soruyorsanız, sıkı durun.

2018'de, 30 yaşındaki bir genç, talihsiz ve üzücü bir şekilde can verdi: yürürken yediği tavuk döner boğazına kaçmıştı. Kalabalığın içinde ilk yardım bilen kimse de yoktu...

Kayıtlara geçen 2 başka vaka daha var. Ordu'da ailesiyle patlamış mısır yiyen 2 yaşındaki Yunus Emre Narlık ve yine Ordu'da baklava yiyen 14 yaşındaki Emre Aydoğdu, yiyeceklerin soluk borusuna kaçması sebebiyle hayatlarını kaybetti.

Dünya çapında nefes borusuna kaçan yemekten ötürü, her yıl binlerce ölüm vakası kayıtlara geçiyor. Genelde yaşlı insanların başına gelse de, yukarıdaki haberde olduğu gibi, ansızın bir tehdit oluşturabiliyor.

Statista

Yukarıdaki grafikte, Amerika'da 2010-2017 arasında yaşanan, yemekten kaynaklı ölüm vakalarını görebilirsiniz. 2015'te kayıtlara geçen 5051 boğulma vakasından 2948'i 74 yaş ve üstü. Köpek balığı saldırısında ölme ihtimalinizden kat be kat fazla!

Koskoca okyanusun üzerinde tavuk döner yerken hakkın rahmetine kavuşma ihtimaliniz köpek balığı yüzünden başınıza bir şey gelme ihtimalinden daha fazla, inanılır gibi değil!

Halbuki içimiz çıka çıka izlediğimiz Jaws 1, Jaws 2 ve Jaws 3'te sonuç hiç böyle olmuyordu. Hollywood bizi yıllarca kandırmış…

Elbette tavuk döner ve köpek balıklarını kıyaslamamızdaki amaç mizahi. Burada önemli olan ise ilk yardımın önemini sizlere hatırlatmak.

Eğer çevredeki insanlar ilk yardım bilseydi, kurbanların çoğu kurtarılabilecekti.

Elektronik Aletlerin Yaydığı Radyasyon Gerçekten Hayatlarımızı Tehdit Ediyor mu?

Popüler İçerikler

Müge Anlı'da Şok İddia: "Uğur Dündar'a Babalık Davası Açan Dilara'nın Babası Başka Bir Ünlü Sanatçı!"
Ak Parti ve MHP'den Muhalefete Geçen Belediyelerdeki Milyarlık Borçlar Dudak Uçuklattı
"MHP Eridi" Eleştirilerine Yanıt: Devlet Bahçeli, Kendi Matematiğinden Oy Oranlarını Açıkladı
YORUMLAR
11.09.2019

Bu tür durumlarda Heimlich Manevrası hayat kurtarır ama işte ilk yardım eğitimine verilen önem ne kadar?

11.09.2019

Yakında kaldırdıkları şeyilerin altında ezilecekler zaten.

11.09.2019

Ama son fotoğraf et döner. Et döneri niye kavgaya karıştırıyorsunuz?

11.09.2019

Denizlerdeki besin zincirinin efendileri Katil balinalardır.

TÜM YORUMLARI OKU (4)