Korkmasaydık çok uzun yaşamazdık. Çünkü korku, karşıdan karşıya geçerken dikkatli olmanızı, vahşi bir hayvandan kaçmanızı, yüksek bir yerden düşmemeye çalışmanızı sağlayarak sizi zarar görmekten ve hatta ölmekten koruyan içgüdüsel bir duygudur. Korkunun temel işlevi yaşamsal olsa da her korkunun sonunda bir ölüm-kalım meselesi yoktur. Kimi zaman, başaramamaktan, terk edilmekten, mutsuz olmaktan; kimi zaman biriyle tanışmaktan, yanlış anlaşılmaktan, sevilmemekten korkarsınız. Korkmadığınız ne kadar şey varsa, bir o kadar da korktuğunuz şey olabilir, yani akıl ve mantığınızla kontrol ettiğiniz korkularınız yaşamınızın bir parçasıdır; gelip geçerler. Ancak kritik nokta korkunun dozu ve niteliğidir. Zaman zaman nedensiz korkular hissedebilir; korkudan korkar hale gelebilirsiniz. Kontrolünüzün dışına çıkan, hayatınıza yön veren bu tür korkular sizi tüketen ve üstesinden gelmek için çaba harcamanız gereken duygulardır.
1. Korkularınızın farkında olun. Korkunuzun gerçekten var olan bir tehlike ya da tehditten kaynaklanmadığının, yalnızca sizin düşüncelerinizden kaynaklandığının, bu nedenle de gerçek olmadığının farkında olun. Örneğin, gece ıssız bir yolda karşınıza çıkan silahlı birini gördüğünüzde hissettiğiniz korku gerçektir; böyle birini görmeden ya görürsem diye hissettiğiniz korku düşüncelerinizin ürettiği korkudur.
2. Korkularınızı belirleyin. Belirsizlik en büyük korku kaynağıdır. Korkularınızın neler olduğunu en çok korktuğunuz şeyden en az korktuğunuza doğru alt alta yazarak listeleyin. Korkunun çok rahatsız edici bir duygu olması nedeniyle korkularımızı düşünmek bile istemeyiz. Böyle olunca da korkularımızı gözden geçirip değerlendirme ve ortadan kaldırma fırsatı bulamayız.
3. Korkularınızı analiz edin. Korkularınızın listesinde yanlarına neden, ne zaman, hangi koşulda ortaya çıktıklarını yazın. Yazdıklarınızı birkaç kez okuyup üzerinde düşünün. Korkularınızın neler olduğunu ve nedenlerini kafanızda iyice netleştirmeniz onlardan kurtulma yolunda atacağınız önemli bir adımdır.
4. Korkularınız hakkında konuşun. Korkularınızı sesli olarak başkalarıyla paylaştığınızda onlara aşina olmaya başlarsınız. Böylece zihninizde onlarla ilgili yarattığınız korkunç imgelerin etkisi azalır ve korkularınız yenilmez birer dev olmaktan çıkar. Konuşmadığınız ya da düşünmediğiniz zaman uzaklaşacağını sandığınız korkularınız aslında, her yönüyle yaşamanızı engelleyerek, sizi kısıtlayarak hareket alanınızı daraltır.
5. Korkularınızı alt etme mücadelenizin günlüğünü tutun. Her günün sonunda o gün hissettiğiniz korku ya da korkuları, hangi durumda hissettiğinizi ve hangi koşulda ortadan kaldırılabileceğini yazın. Bu günlük bir dahaki sefere aynı korku karşısında nasıl hissetmeniz gerektiği konusunda farkındalık yaratacak bir kılavuz olacaktır.
6. Korkularınıza karşı harekete geçin. Korkularınızı ortadan kaldırmak üzere harekete geçmek için kendinizde ve hayatınızda neleri değiştirebileceğinizi belirleyin. Her korkunun arkasında bir istek vardır. Örneğin, ölüm korkusunun arkasında yaşama isteği, terk edilme korkusunun arkasında biriyle birlikte olma isteği vardır. Korkularınızın arkasındaki istekleri belirleyerek hayatınızda yapabileceğiniz değişiklikleri kolaydan zora doğru listeleyin ve bunları adım adım uygulamaya başlayın.
7. Korkularınızdan kaçmayın, üzerlerine gidin. Korkularınızla yüzleşmek istemeyip onlardan kaçtığınız sürece onların daha güçlenmesine ve yanlarına yeni korkular eklenmesine fırsat tanımış olursunuz. Korkularınızı çözülmesi gereken ve çözebileceğinize inandığınız sorunlar olarak görüp cesaretle üzerlerine gitmeniz, kendinize olan güveninizi artıracak ve çaresizlik duygusunu ortadan kaldırarak kontrolü sizin elinize geçirecektir.
8. Korkularınızla ilgili en kötü senaryoyu düşünün. Korkunuzun gerçekleşmesi halinde olabilecek en kötü senaryoyu hayal edin ve olabilecekleri gözünüzde canlandırın. Sonra da bu durumla nasıl başa çıkacağınızı düşünün. Böylece korkunuzun en kötü sonuçlarıyla yüzleşerek bilinmeyenleri ortadan kaldırmış ve korkunuzun sürekli olmadığını mutlaka bir sonunun olduğunu anlamış olursunuz.
9. Olumlu düşünün. Korkular düşüncelerden kaynaklanır. Olumlu düşünerek korkularınızı kontrol edebilirsiniz. Olumlu düşünmek en zor görünen engelleri aşmanızı, kendinizi rahat ve güvende hissetmenizi sağlayarak hayatınızda olumlu bir değişim yaratmanıza yardımcı olur. Unutmayın, cesaret korkusuz olmak değil, korkunun üstesinden gelebilmektir.
10. Yardım alın. Korkularınızla kendi başınıza mücadele edemiyorsanız bir uzmandan yardım alın.
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio