Korku Türünün Öncüsü Olarak Kabul Edilen Howard Phillips Lovecraft'ın Trajedi Dolu Yaşamı

Kozmik korku türünün en büyük ismi olan Howard Phillips Lovecraft'ın eserleri birçok film ve esere ilham kaynağı olmuştur. Lovecraft'ın eserlerinin bu kadar etkili olmasının bir sebebi ise hayatında yaşadığı acı verici ve korkunç birçok olaydı. Peki, bu kadar korkunç eserler yaratacak kadar ne yaşamıştı? İnceleyelim.

Korku, yüzyıllardır izleyicileri büyülemekte ve insan psikolojisinin en karanlık köşelerine dalıp en derin endişelerimizi ve bilinmeyenleri ortaya çıkarmakta.

Korku hikayelerindeki ürpertici, garip ve doğaüstü olaylar tüylerimizi diken diken edip ve kalplerimizin hıphızlı atmasına neden olabilir. Korku türünün öncüsü olan H.P. Lovecraft ise bu konuda bir ustaydı.

H.P. Lovecraft 1980'de Rhode Adası'nda doğmuştu. 1989'da babasının akıl hastanesine kapatılması ile gençliği hastaneyi ziyaret etmesi ve babasının boş ve sıkıcı sözlerini dinlemesi ile geçiyordu. Daha sonrasında çılgınlık, Lovecraft'ın çalışmalarında ve hayatında yinelenen bir tema haline gelecekti.

en.wikipedia.org

Babasının hastaneye kapatılmasının ardından Lovecraft ve ailesi dedesinin yanına taşındı ve Lovecraft ilk defa dedesi ile yakınlaşarak okumaya olan ilgisini keşfetti. 3 yaşına geldiğinde ise Lovecraft çoktan okuma yazma biliyordu.

en.wikipedia.org

1896 yılında büyükannesinin ölmesi ile Lovecraft şiddetli kabuslar görmeye başladı ve bu kabuslarda daha sonrasında eserlerinde sürekli olarak belirecekti.

en.wikipedia.org

Lovecraft birçok hastalığı olan bir çocuktu. Bu yüzden okula gidemedi ve çoğu zaman evde eğitim gördü. Bunun sonucu olarak içine kapanık ve depresif bir kişiliği vardı.

H.P. Lovecraft, Wordsworth

Daha sonrasında ise büyükbabasının ölmesi ile maddi sıkıntılar yaşamaya başladı ve annesi ile şehrin dışında küçük bir eve taşındı. Burada daha ağır bir depresyonun pençesine düşerek zamanını intihar düşünceleri ile geçirdi.

Bütün bunlara rağmen Lovecraft 1904 yılında liseye başladı ve burada yazıya olan aşkı daha da güçlendi. Özellikle korku türünde birçok esere imza atan Lovecraft, 1911 yılında Edward F. Daas'ın ilgisini çekerek Birleşik Amatör Basın Birliği'ne (UAPA) katıldı.

tr.wikipedia.org

Sanatın sanat için yapıldığına inanan Lovecraft, burada birçok eleştiri yazdı. Ayrıca eserlerine daha çok zaman ayırabilen Lovecraft birçok kısa hikayesini bu sürede yazdı.

HP Lovecraft Wiki'si aracılığıyla ”Dagon' olarak bilinen tanrı

Lovecraft, babasına benzer bir şekilde önce bir akıl hastenesine kapatılan ve sonrasında ölen annesinin ölümünden 3 ay sonra hayatının aşkı olan Sonia Greene ile evlendi. Ne yazık ki evlilikleri uzun sürmeyecekti.

en.wikipedia.org

Eşi ile ayrıldıktan sonra Lovecraft, son yıllarını geçireceği Amerika'ya taşındı ve depresyon ve acı içerisinde bir hayat sürdü. Buna rağmen Lovecraft, hayatı boyunca yazmayı hiç bırakmadı ve belki de yaşadığı bütün bu acılar onun hikayelerini diğerlerinden farklı kılan nokta idi.

en.wikipedia.org

Yaşamının son yıllarında ağır acılarına rağmen hastaneye gitmeyi reddeten Lovecraft'a, 1937 yılında mide kanısı konuldu ve kısa bir süre yaşamını yitirdi. Ne yazık ki zamanının diğer sanatçıları gibi Lovecraft'ın dahiliği o öldükten sonra tanınacaktı.

en.wikipedia.org

Günümüzde ise Lovecraft korku türünün öncüsü olarak kabul edilmekte ve yazdığı birçok eser sinemaya uyarlanmakta.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Anadolu Medeniyetleri Müzesi: Çok Eski Dönemlere Ait Anadolu Eserlerine Ev Sahipliği Yapan Bu Müzeyi Keşfedin!
Ortamlarda İlber Ortaylı Edasıyla Hava Atabileceğiniz Ders Kitaplarında Öğretilmeyen 7 Tarihi Bilgi
Tuatha Dé Danann: Eski İrlanda'nın Esrarengiz Tanrıları ve Efsanevi Hikayeleri

Popüler İçerikler

Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!
18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
YORUMLAR
06.05.2023

hayatlarımız çok benziyor ama 2020li yıllarda kitaplar out olduğu için ben yazar olmadım.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ