Körelen Bıçakla Uğraşmaya Son! Porselen Kupadan Gazeteye Kadar Kimsenin Bilmediği Evde Bıçak Bileme Yöntemleri

Mutfakta domates keserken ezilip suyunun çıkması ne kadar sinir bozucu değil mi? Ekmeği dilimlemek isterken un ufak etmek veya salatalık bile doğrarken zorlanmak... Kesmeyen bir bıçağın ömür törpüsü olduğunu hemen herkes bilir. Körelen bıçaklarınızı evde kolayca bileyebileceğinizi biliyor muydunuz? Bu alternatif yöntemlere geçmeden önce temel soruları yanıtlayalım. Bileme yöntemlerini denerken mutlaka dikkatli olmanız gerektiğini söylemeden geçmeyelim.

1. Hangi bıçaklar bilenmemeli?

Sadece evde değil, profesyonel bileme aletiyle bile bilememeniz gereken bıçaklar var. Ekmek bıçakları, özel kıvrımlı bıçaklar, kavisli uzmanlık gerektiren bıçak türleri gibi bıçakları kendiniz bilememelisiniz. Bu bıçaklarla ilgili yapabilecek tek şey, profesyonel yardım almak. Evde hayatınızı kolaylaştırırken bir kazaya sebebiyet vermenizi istemeyiz.

2. Bıçaklar ne kadar zamanda bir bilenmeli?

Bıçak bileme aralığının net bir yanıtı yok. Kullanım amacı ve sıklığına göre bunu kendiniz belirleyebilirsiniz. Sıklıkla et kestiğiniz bir bıçaksa bu bıçağı 15 günde bir bilemenizde fayda var. Ancak salata malzemesi, meyve ve sebze kestiğiniz bir bıçaksa bunun ayda bir bilenmesi yeterli olur. Çok nadir kullandığınız bıçakların da bilenmeye ihtiyacı olabilir. Çekmecede bir yıldan fazla süre unuttuğunuz bir bıçağı kullanmadan önce mutlaka kontrol edin. Bir bölgesinde çürüme kaynaklı dökülme varsa kullanım öncesi bıçağı iyice bileyip o bölgeyi tıraşlamanızı öneririz.

3. Bıçaklar ne kadar süre boyunca bilenmeli?

Öncelikle bıçağın büyüklüğü ve işlevine göre bu soruya yanıt verilebilir. Bıçağı hangi amaçla kullanacaksanız o oranda bilemeniz yeterli olur. Mesela salata yapmak için kullandığınız bir bıçaksa 30 ile 45 saniye süre yetebilir. Ancak et kesecekseniz bu süre, iki ile üç dakika arasında olabilir. Şimdi, evde bıçak bileme yöntemlerine geçebiliriz.

4. Porselen kupa ile bıçak bileme.

Evinizde mutlaka porselen kupa vardır diye düşünüyoruz. Hani özellikle kış aylarında elimizden düşürmediğimiz, kahve ve çayımızın değişmeyen eşlikçileri... Öyleyse kupayı ve kesmeyen bıçağı alın. Kupayı ters çevirip alttan sıkıca tutun. Bilemek istediğiniz bıçağı kupanın tabanına sürterek işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bu basit yöntem, elinizdeki kupayı bir bileme aletine dönüştürür.

5. Bu etkiye şaşırmamak elde değil.

Kupanızı ters çevirdikten sonraki işlemleri detaylandıralım: Körelmiş bıçağınızı iyice tuttuktan sonra kupayı alttan sıkıca ve dikkatli şekilde kavrayarak bıçağı üzerinde yatay şekilde ileri geri hareket ettirmeye başlayın. Her şey kararında olmalı. Bıçağı ne çok bastırın ne elinizden kayıp gidecek kadar gevşek tutun. Bunu bıçağın sivrildiğini hissedene dek tekrarlayın. Arada bir güzel bir cherry domates kesip bıçağın keskinliğini ölçebilirsiniz.

6. Kupa yerine porselen tabak kullanabilirsiniz.

Size porselen kupa dışında da bir alternatif sunabiliriz. Bazıları kupanın boyutunu küçük ve düşük randımanlı görebilir. Belki daha büyük bıçak bilemek isteyebilirsiniz. O zaman aynı yöntemi bu kez porselen bir tabak ile uygulayabilirsiniz. Porselen tabağı, mümkünse tahta bir zemin üzerine ters çevirip bıçaklarınızı tabağın tabanına sürterek bileyebilirsiniz. Büyük ve daha keskin bıçaklar için bu yöntem daha kullanışlı olabilir.

7. Tam tersi bir yöntem de deneyebilirsiniz.

Kupayı veya tabağı ters çevirip bıçağı sürtmek zor mu geldi? O zaman bıçağı kesme tahtasının üzerine koyup sapından sıkıca tutun. Kupayı veya tabağı düz şekilde avucunuzun içine alın. Bu kez porselen kupayı ya da tabağı, bıçağın sırtında gezdirerek bileme işlemini yapabilirsiniz. Alternatif işlemler, verimi artırır.

8. Makasla bıçak bileme yöntemi.

Hepimizin evinde mutlaka bulunan ve birbirinden farklı alanlarda bize yardımcı olan aletlerden biri, makas. Makasların keskin ve kullanışlı olmaları, hayatımızı kolaylaştırabilir. Yukarıda bahsettiğimiz bıçak bileme yöntemlerine ek olarak size çok kolay bir yol daha önerebiliriz: Makası iki parmağınızla 45 dereceye yakın bir şekilde açın. Bilemek istediğiniz bıçağı, makasın arasına alıp dikkatli şekilde sürtmeye başlayın. Kısa sürede hem bıçağı hem makası bilemiş olacaksınız.

9. Çift bıçak ile bileme yöntemi.

Size önerebileceğimiz bir diğer pratik yöntem: iki bıçakla bileme yöntemi. Bu yöntemi uygulamak için kullanmak istediğiniz her iki bıçağın da bilemeye ihtiyacı olduğundan emin olmalısınız. Bıçakların aynı boyutlarda olması da bir diğer önemli nokta. Her iki bıçağın keskin bölümlerini, birbirlerinin üzerine gelecek şekilde çapraz biçimde birbirine sürterek bileme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

10. Gazete kâğıdı ile bıçak bileme.

Kulağınıza şaşırtıcı ve ilginç bir yöntem olarak gelse de okuduğunuz gazeteler, bir bileme aracına dönüşebilir. Kâğıdın keskin gücünün yanında bir de bileme marifeti olduğunu belirtmemizde fayda var. Bu yöntem de oldukça basit ve hızlı. Gazeteyi, sayfaları dağılmamış şekilde düzgünce ikiye katlayın. Bilemek istediğiniz bıçağı, gazetenin tam arasına yerleştirin. Bıçağı siliyormuşsunuz gibi gazetenin arasından hafif ve dikkatlice çekerek alın. Bunu bıçağınızın bilendiğinden emin olana kadar tekrarlayın. Hem zekice hem çok pratik olan bu yöntemle bıçaklarınızı kolaylıkla bileyebilirsiniz.

Ambalajlarıyla Müşterileri Kandıran Markaları Görünce Alışveriş Yaparken İki Kez Düşüneceksiniz!
Çamaşırlarınızın Bembeyaz Olması için Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar
Evde Oluşan Küften Sıkıldınız mı? Bu Yöntemlerle Küf Oluşumuna Kalıcı Olarak "Elveda!" Diyebilirsiniz

Popüler İçerikler

Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
YORUMLAR
26.12.2022

porselen işe yaramıyor.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ