Kore'ye Yolunuz Düşerse Mutlaka Denemelisiniz: Kore Geleneksel Kıyafeti Hanbok Nedir?

Eğer Kore dizilerini izlediyseniz ya da bu kültüre dair ufak bir ilginiz olduysa, geleneksel kıyafetleri 'hanbok'u mutlaka görmüşsünüzdür. Özellikle sarayda geçen K-dramalarda sıklıkla karşımıza çıkan bu güzel tasarımlı kıyafetin ne olduğuna dair sorular sıklıkla karşımıza çıkıyor. Bazı durumlarda kimono ile karıştırılan hanboku sizler için anlatıyoruz. Gelin hep birlikte bakalım. 👇🏻

Kore halkı için son derece köklü bir giysi olan hanbok şimdilerde geleneksel bir kıyafet olarak değerlendirilse de, 100 yıl öncesine kadar günlük bir giysiydi.

Hanbok Nedir?

Hanbok cepleri olmayan, canlı renkli ve sade çizgiler ile sembolize edilen geleneksel bir Kore kıyafetidir. 1900'lü yıllara dek günlük bir giysi olarak kullanılan hanbok, günümüzde daha çok özel günlerde tercih edilmektedir. Hem erkekler hem de kadınlar tarafından giyilen hanboklar, günümüzde çoğunlukla Kore'nin köy kesimlerinde tercih edilmektedir. Kışın ipek ya da pamuktan, yazın ise kenevir ve ramiden yapılmaktadır.

Hanbokun Tarihi

Hanbok giysisi mezarlarda yer alan duvar resimlerinde de görüldüğü gibi Üç Krallık Dönemi'ne (M.Ö 57 - M.S 668) dayanan köklere sahiptir. Kelime anlamı 'Kore Giyimi' olan hanbokların tasarımı esas olarak Joseon Dönemi'ni göstermektedir.

Hanbok Nerelerde Giyilir?

Batılı tarzın yaygın olduğu Kore'de hanboklar artık genellikle düğünlerde, cenazelerde ya da özel günlerde tercih edilmektedir. Kore vatandaşı herkesin dolabında en az bir adet hanbok bulunmaktadır. Özellikle tarihi ve sarayda çekilen dizilerde sıklıkla görülen bir kıyafettir. 1996 yılında Güney Kore Kültür, Spor ve Turizm bakanlığı tarafından vatandaşları hanbok giymeye teşvik etmek için 22 Mart 'Hanbok Günü' olarak ilan edilmiştir. 

Festivaller ve düğünler için halk beyaz hanbpk tercih eder. Üst sınıfa mensup insanlar ise daha parlak renklerde giyinir ve hanbok bu şekilde sosyal statü göstergesi olur.

Hanbokun Şekli

Şekliyle dikkat çeken geleneksel giysi hanbok, ince bir üst ve genişleyen bir alt tasarımıyla çanı andırır. Üst kısmına 'jeogori' olarak adlandırılır. Uzun ve geniş kolları olan bu kıyafetin erkekler için olan tasarımında üst, belden aşağı doğru uzamaktadır. 

Kadınlar 'chima' adındaki eteği giyerken, erkekler 'paji' denilen bol pantolonları giyer. Etek son derece rahat ve ceket oldukça sıkıdır. Ceketin yapısı, üst vücudun şeklini hatları gösterecek şekilde yansıtmak üzerinedir. 

Doğal boyalar kullanılarak üretilen hanboklar, doğanın renklerini üstünde taşır.

Hanbok Çeşitleri: Myeongwol Hanbok

Yeni yılın ilk günü aile üyelerinin giydiği hanboktur. Çocuklar bu kıyafetleri ile anne ve babalarını selamlar.

Dol Hanbok

cdn.shopify.com

Birinci yaş gününü kutlayan çocuğun giydiği hanboka verilen isimdir.

Mollyebok Hanbok

Düğünlerde giyilen hanbok türüdür.

Hoagabyeon Hanbok

61. yaşına giren kadın ve erkekler için doğum günlerinde giyecekleri hanbok türüdür.

Saenghwal Hanbok

Günlük giyimde tercih edilen rahat ve ferah hanbok türüdür.

Biz tasarımını ve desenlerini son derece sevdik!

Siz hanbok hakkında neler düşünüyorsunuz? Gelin yorumlarda buluşalım! 

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir

Japon Kültürünün En Önemli Parçalarından Kimono Hakkında Bilmeniz Gerekenler: Kimono Nedir, Kimler Giyer?
Asya Esintileri Her Yerde: Japon Geleneksel Kıyafeti Yukata Nedir? Yukata ve Kimono Arasındaki Farklar Neler?

Popüler İçerikler

Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"