Kore Savaşı'na Türkiye Ne Zaman Katıldı? Kaç Türk Askeri Öldü?

Kore Savaşı, Güney Kore ve Kuzey Kore arasında yapılan bir savaştır. Ancak Çin'in de katılmasıyla Kore Savaşı, uluslararası bir boyuta ulaştı. Amerika'ya göre bu savaş, Çin'in ve Sovyet Birliği'nin ortak planıydı. Bundan dolayı da Amerika, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni toplayarak savaşa katılma kararı aldı. Amerika önderliğinde ki Birleşmiş Milletler Ordusu, Güney Kore'nin yanında yer aldı. Türkiye ise Birleşmiş Milletler Ordusu yanında saf tuttu. Peki Kore Savaşı'na Türkiye ne zaman katıldı? Kaç Türk askeri öldü? İşte detaylar...

II. Dünya Savaşı'nın bitmesiyle Soğuk Savaş dönemine girildi. Türkiye bu dönemde kendini uluslararası ortamda yalnız hissetti. Sovyetler Birliği'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde ortak savunma istemesi ve boğazlarda üst talep etmesi, Türkiye'nin kendine müttefik aramasına sebep oldu. Türkiye Kore Savaşı'nda Batı Bloku'na ve Amerika'ya yaklaşma kararı alarak savaşa girdi. Şimal Yıldızı da denilen bu Türk tugayı inatçılığı, savaşma gücü ve cesareti ile ünlendi. Amerika ve Kore tarafından ise bu birlik ödüllendirildi. Türkiye'nin Kore Savaşı'na katılmasıyla ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

KORE SAVAŞI'NA TÜRKİYE NE ZAMAN KATILDI? KAÇ TÜRK ASKERİ ÖLDÜ?

Türkiye NATO'ya üye olabilmek için 1950 yılında Kore'ye asker gönderme kararı aldı. İlk başlarda bir piyade alayı göndermeyi düşünürken birliğin tugay seviyesinde olması gerektiği kanısına varıldı. Ordunun başında ise Tuğgeneral Tahsin Yazıcı bulunmaktaydı. 18 askeri memur, 259 subay, 4 sivil memur, 395 astsubay, 4414 er ve erbaşlardan oluşan birlik İskenderun limanından hareket etti. 1950 yılında Güney Kore'nin Busan limanına ilk öncü takım ulaştı. Ana birlik ise birkaç gün sonra Busan'dan karaya çıktı. Amerikan teçhizatı ile donatılan Türk askerleri bir süre cephenin arkasında komünist gerillalar ile savaştı. Daha sonra ise kuzeye giden Birleşmiş Milletler ordusuna katıldı. 10 güne yakın bir yolculuktan sonra Türk askeri, Amerika'nın 9. Kolordusu'nun sağ kanadında yer aldı.

Bu tugay Çin sınırına doğru ilerleme emrini aldıktan sonra Tokchon'a doğru yola çıktı. Fakat Çin Halk Gönüllerinden oluşan ordu, bu birliğin içine sızmayı başardı. Bu durumu fark eden Amerika ve Güney Kore birlikleri geri çekilme kararı aldı. Türk tugayına ise bu geri çekilme emri geç ulaştı. Çin'in gönüllü birlikleri 1. Taburun etrafını kuşattı ve bu tabur mücadele etmeye başladı. Aslında öncelik Çinlilerdeydi fakat cephane ve silahları Türk askerine göre yetersizdi. Türk birlikleri Çinlilerin mevzilerine girip el bombası kullanarak tepeyi aldı. Çinliler bu mevzilerini geri alabilmek için 2. Tabur ile savaştı. Bu 2. tabur, tepeyi süngü hücumuyla geri aldı. 3.Tabur 9.Bölük dışındaki birlikler Chongchon nehrine kadar geri çekildi.

1950 yılında 1953 yılına kadar süren Kore Savaşı'nda toplam 178 bin asker öldü. Amerika Birleşik Devletleri ise 36 bin 940 askerle en çok kayıp veren ülke oldu. Savaşta toplam 14.938 Türk askeri görev aldı. Bu askerlerden 712'si hayatını kaybederken, 175 kişi ise kayboldu. Çin ve Sovyetler Birliği'ne esir düşen Türk askerinin sayısı 234'ü buldu. Türkiye Kore'ye asker göndererek amacına ulaştı ve 1952 yılında NATO'ya üye oldu.

Popüler İçerikler

DEM Partili Batman, Mardin ve Halfeti Belediyelerine Kayyum Atandı
Yarışmaya Katıldıktan Sonra Başından Vurulan Mutlu Kaya'nın "Başardım" Paylaşımı Duygulandırdı!
Elini Bir An Olsun İrem Helvacıoğlu'nun Omzundan Çekmeyen Ural Kaspar'ın Gergin Tavırları Tepki Çekti!