Tüylü dostlarımız köpekleri sevmeyen yoktur. Her hayvanda olduğu gibi köpeklerin de kendilerine ait gizemleri var. Peki köpeklerin neden uluduğunu daha önce hiç merak ettiniz mi? Detaylar için sizleri aşağıya alalım... 👇
Tüylü dostlarımız köpekleri sevmeyen yoktur. Her hayvanda olduğu gibi köpeklerin de kendilerine ait gizemleri var. Peki köpeklerin neden uluduğunu daha önce hiç merak ettiniz mi? Detaylar için sizleri aşağıya alalım... 👇
Hemen anlatalım! 👇
Köpekler birden fazla ses çıkarır ve havlama da sanırsak en aşina olduğumuz seslerden bir tanesidir. Ancak uluma, veteriner hekim Ryan Llera'ya göre normal bir havlamadan çok daha farklıdır.
Llera'ya göre, 'Havlamak; neşe, korku, saldırganlık ve dikkat arayışını anlatabilir. Uluma genellikle daha az anlaşılır ve üzüntü/hayal kırıklığı duygularını anlatabilir.
Bazı evcil köpek ırkları diğer ırklardan daha sık uluyor gibi gözükürler. Dış görünüşü belirleyen genetik farklılıkların diğer ırklarda daha sık ulumaya neden olduğu söyleniyor.
Örneğin tazılar, 'baying' adında benzersiz bir ses çıkarırlar bu nedenle de bu cinsin uluma sıklığı çok daha fazladır. Husky köpekleri de çok sık ulurlar, bunun sebebinin ise Husky'lerin DNA'sının eski Sibirya kurduna dayanması olduğu düşünülüyor.
Köpekler uluduklarında çevresindeki insanlara ya da diğer köpeklere bazı mesajlar iletirler. Bazen bir köpeğin uluması, bir siren veya başka bir köpeğin havlaması gibi dışarıdan gelen bir sesle tetiklenebilir. Ayrıca köpekler uluduğunda, konumlarını diğer köpeklerle paylaşmaya çalışıyor olabilirler. Örneğin evde yalnız bırakıldıktan sonra insanların eve doğru geldiğini gördüklerinde uluyabilirler.
Eğer bir köpek uzun uzun uluyorsa 'Geri çekil!' anlamı taşıyor olabilir. Örneğin bazen köpekler başkalarını kendilerinden uzak tutmak için ulur, köpeklere ya da insanlara buranın kendi bölgeleri olduğunun mesajını verir. Köpekler aynı zamanda gergin olduklarında uluyabilirler. Annesinde ayrı olan bir yavru, acı çektiği için ya da üzüldüğü için uluyabilir.
Köpeğinizin hangi nedenle uluduğunu anlamak için bazı bağlamsal ipuçlarını bilmeniz gerekir. Yakınlarda başka bir köpek var mı? Köpeğiniz fiziksel yaralanma belirtileri gösteriyor mu? Yakın çevrede evcil hayvanınızı rahatsız edebilecek bir gürültü fark ettiniz mi? vb.