Köpek Nasıl Eğitilir? İsim Öğretme, Tuvalet Eğitimi ve Dahası...

Etçil ve memeli hayvan türleri arasında sayılan köpekler dünyada en çok evcil olarak beslenen hayvanlar arasında yer alıyor. Köpeklerin görünüş ve büyüklüklerine göre 400'den fazla ırka sahip olduğu biliniyor. Aynı zamanda köpekler, kedilerle birlikte dünyanın en geniş coğrafyasına yayılan hayvanlardan biridir. Günümüzde sokaklarda da sıkla rastladığımız köpeklere evlerde de sıkça rastlıyoruz. Birçok köpek sahibi köpek eğitiminin nasıl verileceğini merak ediyor. Peki, köpek eğitimi nasıl verilir? Köpeğe ismi nasıl öğretilir? Köpek tuvalet eğitimi nasıl verilir? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizde sizler için derledik...

Dünyada en çok tercih edilen evcil hayvanlardan biri de köpekler olarak karşımıza çıkıyor. Çok eski zamanlarda beri avcılık ve bekçilik gibi çeşitli amaçlarla insanların yanında bulundurduğu köpekler zamanla evcilleşerek insan ırkıyla beraber yol almıştır. Duygusal hayvanlar olan köpekler aynı zamanda oldukça zeki hayvanlar olarak da bilinmektedir. Tıpkı bir çocuk gibi köpeklerde birçok şeyi küçük yaşlarda çabucak öğrenebilirler. Bunlar; tuvalet eğitimi, ismini öğretme, komut verme gibi basit eğitimlerdir. Birçok köpek sahibi köpeğini nasıl eğiteceğini internet üzerinden araştırıyor. Köpek eğitiminin nasıl verildiğine, köpek tuvalet eğitimine ve köpeğe ismini öğretme gibi birçok bilgiye içeriğimizden ulaşabilirsiniz...

Köpek Eğitimi Nasıl Verilir? Köpeğe İsim Öğretme, Tuvalet Eğitimi ve Dahası...

Tüm eğitimleri vermeden önce köpeğine öncelikle ismini öğretmen gerekmektedir. Köpeğe ismini öğretmek oldukça basit bir eğitimdir. Köpeğin başka şeylerle ilgilenirken ona ismiyle seslen ve sana baktığında ona ödül maması ver, o sadece gürültü yaptığın için sana dönse bile bunu yapmaya devam et. Bir süre sonra köpeğin ismini öğrenecektir. Tabi köpeğin küçükse bu çok daha kısa sürerken yaşlı bir köpek için ismini öğrenmesi zaman alacaktır. 

Köpeğinin oturması için ise yine ödül maması kullanmak gerekiyor. Ödül mamasını alıp köpeğinin burnunun üzerinde tut ve ona tok bir ses tonuyla otur diyerek mamayı birazcık yukarı kaldır. Köpeğin oturursa ona ödül mamasını ver. Eğer oturmazsa bu işlemi o oturana kadar tekrarla ve ödül mamasını sadece oturduğu zaman ver. bu şekilde köpeğin onu kodlacaktır ve otur dediğinde oturacaktır. Kalması için de işlemin tam tersini yap ve oturan veya yatan köpeğine kalk diyerek ödül mamasını uzat kalktığında mamayı ona ver.

Aynı şekilde köpeğinin yatmasını veya uzanmasını istiyorsan oturduktan sonra mamayı alma pozisyonuna geçtiğinde mamayı yavaşça aşağı indir. Köpeğin mamayı almak için yattığında veya uzandığında ona mamayı ver. Eğer yatmazsa tekrardan işlemi baştan al ve yatana kadar tekrarlayıp sadece yattığında ödül maması ver. 

Dur ve kal komutunu öğretmek için ise köpeğine dur veya kal diyerek ödül mamasını gösterip birkaç saniye bekle. Eğer beklerse ona ödül mamasını ver. Zaman içerisinde bu komutu uygularken bekleme süresini uzatmalısın aynı zamanda o beklerken mamayı alıp ondan uzak bir yere koymalısın. Eğer beklerse ödül mamasını verebilirsin fakat beklemezse ödül mamasını verme ve öğrenene kadar aynı işlemi aynı komutlarla tekrarla.

Aynı şekilde yine köpeğinizin gelmesini istediğinizde ona gel deyip geldiğinde ödül mamasını yere bırakın. 

Yani köpeğinize gel, git, otur, kalk, yat ve zıpla gibi komutları öğretmek için ödül maması kullanmalı ve komutu aldığında ona ödül mamasını vermelisiniz. Bu şekilde komutu ödül ile ilişkilendirerek köpeğinizin öğrenmesini sağlarsınız.

Köpek Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Öncelikle evde tuvalet eğitimi için köpeğinizi eve ilk getirdiğiniz andan itibaren çalışmalara başlamanız gerekmektedir. Köpeğinize tuvaletini yapabilmesi için bir alan hazırlayın. Bir köpek tuvaleti, yapay çim, köpek pedi veya köpek kumu kullanabilirsiniz. Köpeğinizin tuvaletini yapacağı alana bunları yerleştirerek etrafına da gazete kağıdı sermelisiniz. Unutulmamalıdır ki köpekler yemek yedikten veya su içtikten kısa bir süre sonra tuvaletlerini yapmak isterler ve buna dair belirtiler verirler. Bir anda sakinleşebilirler, etraflarında dönmeye başlayabilirler, huzursuzca yer arayışına girerler. Köpeğiniz yemek yediği zaman ve bu davranışları gösterdiği zaman onu tuvaletini yapacağı bölgeye götürün ve işlem gerçekleşene kadar oradan ayrılmayın. Köpeğinizi tuvaletini yapacağı yerin üzerinde tutmaya çalışın ve tuvaletini yaptığı zaman ona övgü dolu sözler söyleyerek ödül maması verin. Köpeğiniz tuvaletini yaptıktan sonra ikinci bir zamana kadar tuvaletini oradan temizlemeyin. 

Köpek oranın kokusunu alarak ikinci kez de aynı yere gitmeyi tercih edecektir. Ayrıca bu süreçte banyo ve tuvalet gibi farklı kokuların gelebileceği yerleri kapatın temiz tutun, çöpü evin dışına koyun. Köpeğiniz bu sayede tuvaletini yaptığı yer hariç kötü bir koku almayacaktır ve zamanla tuvaletini yapması gereken yeri anlayacaktır. Köpeğiniz ilk zamanlarda alanının dışına tuvaletini yapabilir böyle durumlarda ona ceza vermeyin veya kızmayın sadece net ve yüksek bir ses tonuyla bunun yanlış olduğunu belirtin. Sonrasında köpeğiniz her yemek yediğinde aynı bölgeye götürün ve tuvaletini her yaptığında bölgeden bir gazete kağıdı eksiltin. Bu sayede köpeğiniz gittikçe tek bir bölgeye tuvaletini yapmayı öğrenecektir. Her tuvaletini doğru yere yaptığında ona ödül maması verip övgü dolu sözler söylemeyi unutmayın. Bunları doğru bir şekilde uygulayıp köpeğinizle iletişim kurduğunuzda kısa sürede evde tuvaletini yapacağı yeri öğrenecektir.

Dışarıda tuvalet eğitimi için köpeğinizi her yemek yiyip su içtikten sonra dışarıya çıkartın. Köpeğinizi dışarıda güvenli hissedebileceği bir alana götürün ve tasmasının ipini biraz daha uzatın. Köpeğinizin sizden uzaklaşmasına izin verin ve onunla ilgilenmeyin. Bir süre sonra yemek yemiş olan köpeğiniz tuvalet yapma ihtiyacı hissedecek ve güvende olduğu an kendine belirlediği yerde tuvaletini yapacaktır. Tuvaletini yaptıktan sonra yine bir ödül maması vererek onu öven sözler söyleyin. Sonrasında köpeğinizin yine evde yemek yemesinin ardından tuvaletini yapması için dışarı çıkartın ve tuvaletini yaptığı bölgeye götürüp aynı işlemleri tekrarlayın. Köpeğiniz artık tuvaletini yapmayı öğrenecektir. 

Köpeğiniz yavruysa bir süre onu günde 4, 5 defa dışarı çıkarmanız gerekebilir fakat köpeğiniz büyüdüğünde onu sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kere dışarı çıkarmanız yetecektir. Çünkü büyük köpeklerin yemek öğünleri de azaltılmaktadır. Tüm bu işlemleri sabırla uyguladığınızda köpeğiniz kısa sürede tuvalet eğitimini tamamlar. Bu süre içerisinde ona kızmayın ve cezalandırmayın. Her zaman uyarı yapacağınızda sadece net ve sesli bir ses tonuyla konuşun. Doğru yaptığında da ödüllendirin ve sevin.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Kısırlaştırma Sonrası Köpeğe Nasıl Bakılır? İşte Kısırlaştırma Sonrası Köpek Bakımının İncelikleri...
Köpek İshali Nasıl Tedavi Edilir? Köpek İshali Nasıl Geçer?
Köpeğin Isırması Nasıl Engellenir? Havlayan ve Isıran Köpek İçin Alınacak Önlemler…
Köpeklerde Uyuz Nasıl Anlaşılır? Köpeklerde Uyuz Belirtileri Nelerdir?

Popüler İçerikler

Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Bakanlık, Valiliklere Talimat Gönderdi: "Belediye Kreşlerini Kapatın"
A Millî Takım'ın UEFA Uluslar Ligi'ndeki Play-Off Turu Rakibi Belli Oldu: Macaristan