Köpeğin Hamile Olduğu Nasıl Anlaşılır? Köpeklerde Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Köpekgiller familyasına ait olan ve memeli hayvan türleri arasına giren köpeklerin dünya üzerinden 400'den fazla ırkı bulunmaktadır. Dünyada en geniş coğrafyaya yayılmış ve en çok beslenen hayvanlar arasında olan köpekler insan dostu olarak biliniyor. Çok eski zamanlardan beri çeşitli amaçlar için insan ırkıyla beraber yol alan köpekler günümüzde de en çok tercih edilen evcil hayvanlar arasında yer almaktadır. Dişi köpek sahibi olan birçok kişi köpeklerinin hamile olup olmadığını nasıl anlayacağını merak ediyor. Peki, köpeğin hamile olduğu nasıl anlaşılır? Hamile köpeğin özellikleri nelerdir? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizde sizler için derledik...

Hayatımızın her alanında yer alan köpekler tarih boyunca insan ırkıyla beraber yol kat etmiştir. Geçmişte avlanmak ve koruyuculuk gibi çeşitli amaçlar için kullanılan köpeklerin bu özellikleri zamanla insan dostu olarak tanınmasını sağlamıştır. Birçok kişi köpek sahiplenerek aynı zamanda bir dostta edinmiş oluyor. Ayrıca bu fedakar dostlarımız tıpkı insanlar gibi üreyerek bir yuva olmaya önem veriyor. Özellikle dişi köpek sahibi olan kişiler köpeklerinin hamile olup olmadığını anlamaya çalışıyor. Köpeklerde tıpkı insanlar gibi hamilelik dönemlerinde fiziksel ve ruhsal olarak farklılıklara uğrayabiliyorlar. Köpeklerin hamileliğini anlamaya ve hamile köpek özelliklerine dair birçok bilgiye içeriğimizden ulaşabilirsiniz...

Köpeğin Hamile Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Köpeklerin hamile olması iki farklı şekilde gözlemlenebilir. Bunlardan biri fiziksel farklılıklar diğeri ise davranışsal farklılıklardır. Ayrıca köpeklerin fiziksel değişimi hamileliğin ilk haftalarında çok anlaşılamayacağı için bir veteriner hekime gidilmesi daha uygun olacaktır. 

Köpeğinizin hamile olduğunu düşünüyorsanız ve herhangi bir fiziksel belirti yoksa bu gebeliğin erken bir dönemi olabilir. Bunun için veteriner hekime gidebilirsiniz. Veteriner hekim köpeğinizi muayene edecek ve kan testi yapacaktır. Yapılan kan testlerinde hamile köpeklerin diğer köpeklere göre bazı kan ve hormon değerleri daha fazla çıkar. Bu şekilde köpeğinizin hamile olduğu anlaşılırken aynı zamanda ultrasonla da köpeğinizin yavruları görülebilir. Köpeğinizin hamileliğinde erken teşhis çok önemlidir. Çünkü veterineriniz ona göre bir beslenme düzeni ve program yapacaktır. Bu yüzden köpeğinizin hamile olduğunu düşünüyorsanız en kısa sürede bir veterinere göstermeniz gerekmektedir.

Bunun haricinde köpeğinizin fiziksel özellikleri 2-3 hafta sonra değişmeye başlar. İlk değişimde meme uçları belirginleşir ve koyulaşır. 4. ve 5. haftalardan sonra köpeğinizin karnı belirginleşmeye başlar ve yuvarlaklaşır. Hamileliğin son 3 haftasında yani 6. ve 9. haftasında köpeğinizin karnı iyice büyür ve yuvarlak, şişkin bir hal alır. Ardından hafif belirginleşmiş meme uçları daha da belirginleşerek şişmeye başlar. Ayrıca son 3 haftada yavruların karında hareket edişi gözle görülebilir veya elle dokunarak hissedilebilir.

Köpeklerde Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Hamile bir köpeğin fiziksel değişimlerinin haricinde birde davranışsal olarak değişimleri mümkün olabiliyor. Gebelik döneminde diğer zamanlara göre daha sevgi dolu olan köpeklerin hareketlerinde de yavaşlama ve ağırlık söz konusu olabilir. Fakat bu ağırlaşma son dönemlere yaklaştığında daha fazla olurken ilk dönemlerde fark edilmeyebilir. Hatta ilk dönemlerde eskiye göre daha hareketli olabilirler. Genellikle ilk haftalarda köpeklerin davranışlarında çok bir değişim gözlemez.

Bununla birlikte iştahında artma olabilirken sık idrara çıkma da görülebilmektedir. Ayrıca özellikle hamileliğin son haftalarında köpekler evin sakin ve huzurlu ortamlarını bulma arayışına gireceklerdir. Buldukları alanlara yuva yapma ihtiyacı gelişir. Köpekler doğuma az kala bebeklerini bakabilecekleri sıcak ve güzel bir yuva inşa etmeye çalışırlar. Bunun için etraftan battaniye ve kıyafetleri bir yere topladıklarını görebilirsiniz. Köpeklerinizin hamilelik döneminde gösterdikleri psikolojik değişimler gayet normaldir ve sizde onlara güvenli bir yuva kurabilmeleri için yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca onları her zaman olduğundan daha hassas davranmalı, beslenmelerine dikkat etmeli ve yanlarında olduğunuzu hissettirmeniz gerekmektedir.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Köpeğin Depresyonda Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Köpek Nasıl Temizlenir? Köpek Nasıl Yıkanır?

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!