Köpeğin Depresyonda Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Köpekgiller familyasına ait olan, etçil ve memeli hayanlar olarak bilinen köpeklerin 400'den fazla ırkı bulunmaktadır. Kedilerle birlikte dünyada en geniş coğrafyasına yayılmış ve en çok beslenen hayvanlarından biri olan köpekler insan dostu olarak biliniyor. Geçmişten günümüze birçok farklı amaç için insanlarla beraber yol alan köpekler günümüzde de en çok tercih edilen evcil hayvanlar arasında yer alıyor. Fakat köpek sahiplenirken bilmeniz gereken bazı noktalardan mevcuttur. Bunlardan bir tanesi köpeklerin de tıpkı insanlar gibi psikolojik problemlerinin olabileceği ve yaşadığı olumsuzluklardan etkilenebileceği konusu oluyor. Yani köpekler de insanlar gibi depresyona girebiliyor. Peki, köpeğin depresyona girdiği nasıl anlaşılır? Sorunun cevabını haberimizde sizler için derledik...

Dünya üzerinde en çok beslenen hayvanlardan biri köpeklerdir. 2001 yılı tahminlerine göre dünya üzerinde 400 milyondan fazla köpek bulunmaktadır. İnsan dostu olarak tanımlanan köpekler oldukça duygusal hayvanlardır. Aynı insanlar gibi yaşadığı olumsuzluklardan etkilenebilen köpekler hastalanabilir ve hatta depresyona girebilirler. Köpeklerin depresyon belirtilerini bilmek onun sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Birçok köpek sahiplenen kişi köpeklerin depresyon belirtilerini internet üzerinden araştırıyor. Köpeklerin depresyona girdiğinin nasıl anlaşılacağına ve köpeğin depresyon belirtilerine dair tüm detaylara içeriğimizde yer verdik...

Köpeğin Depresyonda Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Köpeklerde tıpkı insanlar gibi duygulara sahiptir ve yaşadığı olumsuzluklardan etkilenerek depresyona girebilir. Köpeklerin depresyonda olduğu ise davranışlarına bakarak anlamak mümkün olabiliyor. Köpeğin depresyon belirtilerinden bazıları şu şekildedir;

  • Köpeğiniz eskisi gibi heyecanlandığı şeylere tepki vermeyebilir. Örneğin misafir geldiğinde kapıya koşması, bir oyuncağını elinize aldığınızda yanınıza gelmesi, tasmasını aldığınızda kapıya koşması gibi.

  • Köpeğiniz önceden tepki verdiği şeylere tepki vermeyebilir. Örneğin dışarıdan geçen çöp arabasına veya motorbisiklete havlaması, cama koşması gibi.

  • Ödül mamasına eskisi gibi tepki vermeyebilir veya ödül mamasını kabul etmeyebilir.

  • Uyku durumunda değişiklikler köpeğinizin depresyona girdiğinin bir işareti olabilir. Örneğin eskisinden daha fazla uyuyor veya genelde uyuduğu zamanlarda uyumuyorsa.

  • Beslenme düzenindeki değişikliklerde köpeğinizin depresyon işaretlerinden olabilir. Daha fazla yemesi veya yemek yemeyi kesmesi.

  • Kilo kaybı veya kilo alımı depresyon belirtisi olabilir.

  • Eski alışkanlıklarını bırakması; örneğin devamlı olarak uyurken yanınıza geliyorsa bunu bırakması gibi.

  • Endişe ve takıntı içeren davranışlara sahipse. Depresyona giren birçok köpek patilerini veya tırnaklarını dişlemekte veya çiğnemektedir. Bu depresyona giren köpeklerde en çok görülen anksiyeteyle başa çıkma özelliklerden biridir. 

  • Sürekli olarak uyuşukluk veya düşük enerji.

  • Hayata karşı ilgilerinin kopması.

  • Sahiplerinin veya diğer insanların onlara seslenmesini takmazlar veya insanlara tepki vermezler.

  • Sizi gördüğünde saklanması ortalıkta olmaması veya genelde kenarda köşede yatıyor olması.

  • Yalnız kalmaya çalışması.

Bu belirtilerden sadece birden fazlası köpeğinizde varsa köpeğiniz depresyona girmiş olabilir. Fakat bu belirtiler depresyon hariç bir sağlık probleminin belirtileri de olabileceğinden köpeğinizi anlamaya çalışmalı ve onu iyice inceleyerek bir veteriner hekime götürmeniz gerekmektedir.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Köpek Nasıl Temizlenir? Köpek Nasıl Yıkanır?
Köpek Ne Yer, Nasıl Beslenir?

Popüler İçerikler

Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!