Konya'da Kaçak Kazıda Bin 400 Yıllık Mozaik Bulundu

Konya’nın Beyşehir ilçesinde yonca ekilen tarlada kaçak kazıda ortaya çıkan villa olarak değerlendirilen kitabe, insan ve çeşitli hayvan figür ve motiflerinin yer aldığı bin 400 yıllık tarihe sahip taban mozaiği koruma altına alındı.

Beyşehir'in Yunuslar Mahallesi'nde bulunan taban mozaiğinin, geçen yıl aralık ayında kaçak kazı ihbarı sonucu tespit edildiğini belirten Konya Müzeler Müdürü Yusuf Benli, 'Burası Beyşehir İlçe merkezine yaklaşık 30 metre uzaklıktaki Yunuslar Mahallesi. Kaçak kazı yapıldığı ihbarı üzerine burada taban mozaiği olduğunu tespit ettik. Buranın tespitini sağlayan arazı sahibine de teşekkür ediyoruz. Arazinin kamulaştırılması içinde çalışmalara başladık.'dedi.

"Sultan 2'inci Kılıçarslan ve Miryokefalon Savaşı ile ilgili bilgiler bulunuyor"

Taban mozaiğinin tespitinin ardından 60 metrekarelik alanda kazı çalışmaların sürdüğünü ifade eden Benli, şunları söyledi: 

'Mozaiğin tespitinin ardından bakanlığında izniyle bu yıl kazı çalışmalarına başladık. Bu alanda sanki bir Sultan 2'inci Kılıçarslan ve Miryokefalon Savaşı ile ilgili bilgiler bulunuyor. Burası geçiş boğazları açısından da önemli bir merkez. Yapmış olduğumuz bu çalışma esnasında, kaynaklarda Konan diye bir isim geçmektedir. Buradaki kapı ağzındaki satır, hemen üst kısmında ise bir satırlık bir kitabesi bulunmaktadır. Muhtemelen burayı bir villa olarak düşünmekteyiz. Tabii kazı devam ettiği sürece farklı şeyler çıkabilir. Mekanların kullanım farklılıkları da ortaya çıkabilir ama şu anki olaya bakıyoruz. Konya Bölgesi'nde mozaik elbette var ama ilk defa Konya Bölgesi'nde böyle bir figürlü, bu kadar güzel bir mozaik tespit edilmiş oldu.'

"Bölge güvenlik kameraları ve tahsis edilen bir güvenlik görevlisi ile koruma altına alındı"

Ayrıca Benli, mülkiyeti bir şahsa ait olan alanda kamulaştırma için de gerekli çalışmalara başlandığını belirtti. Kazı çalışmaları yürütülen sahanın bölgeye yerleştirilen güvenlik kameraları ve tahsis edilen bir güvenlik görevlisi ile koruma altına alındığını da ifade eden Benli, Beyşehir bölgesinin tarihi Eşrefoğlu Camisi, Eflatunpınarı ve Fasıllar gibi tarihi mirası ile turizm potansiyeli çok yüksek olan bir yerleşim olduğuna dikkat çekti. Eşrefoğlu Camisi ve Eflatunpınar’ın UNESCO’nın dünya kültür mirası aday listesinde yer aldığını da hatırlatan Benli, çalışma yapılan alanı da turizm açısından Beyşehir’in yeni kazancı olarak değerlendirilebilecek bir değer olarak düşündüklerini sözlerine ekledi.

"Tahribatlar giderilmeye çalışılacak"

Mozaiğin çok bir tahribata uğramış olduğunu ifade eden Benli, tahribatlarında restorasyon çalışmalarıyla giderilmeye çalışacağını ifade etti. Benli, kazı çalışmalarının devam ettiğini ve çalışmalar tamamlandıktan sonrada buranın turizme kazandırılacağını kaydetti.

DHA, AA

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Yapımcısından Müjdat Gezen'in Olay İddiasına Sert Yanıt!
Polisten Pedofili Operasyonu: Fotoğraf ve Video Yayınlayan 156 Kişi Gözaltına Alındı
Evde de Yapsak Ucuz Değil: Fatih Altaylı Evde Yaptığı Patlıcan Musakkanın Maliyetini Hesapladı
YORUMLAR

konyalıların hepsi alınmasın ama, ben konyadaki kadar sığırı bir arada hiç görmedim. kaba saba hayvan gibi adamlar afedersiniz. karşıdan karşıya geçmeye çalışıyorsunuz adam yavaşlamıyor bir de küfür ediyor. hele o dolmuşçu taksicileri söylemeyim bile, ankaradakilerden bile beterler.

Pasif Kullanıcı
04.09.2016

Kısaca çomar, yobaz, cahil insanlar çoğusu. Resimleri görmüyo musun ? 1400 yıllık eser dikkatle kaldırılması veya çıkartılması gerekirken kazmayla dalmışlar.

04.09.2016

Mozaikte ki adamın gözler :D

04.09.2016

Restore etmeyi sizden öğrenecek değiliz !

TÜM YORUMLARI OKU (15)