Konya'da Depremden Sonra 12 Metre Derinliğinde Obruk Oluştu: Obruk Nedir, Neden Oluşur?

Kahramanmaraş'ta yaşanan depremden sonra, ülkenin birçok bölgesinde zaman zaman sarsıntılar meydana geliyor. Afet bölgesi ilan edilen yerler dışında Konya, Sivas gibi farklı şehirlerde de küçük şiddetli depremler yaşanıyor. Geçtiğimiz günlerde Konya'da yaşanan deprem sonrasında iki fay hattı arasında obruk oluşumu gözlemlendi. İç Anadolu'nun çeşitli yerlerinde yıl içinde obruklar görülüyor. Vatandaşlar ise obrukların neden ve nasıl oluştuğunu merak ediyor. Peki obruk (çukur) nedir? Obruk neden oluşur?

Geçtiğimiz hafta Kahramanmaraş'ta arka arkaya iki deprem meydana geldi. Bu depremlerin üzerinden çok geçmeden Hatay'da 6.9 ve 5.8 büyüklüğünde iki deprem daha yaşandı.

Sadece afet bölgesi ilan edilen 11 ilde değil, çeşitli bölgelerde de irili ufaklı depremler yaşanıyor. Artçı sarsıntıların yanında geçtiğimiz günlerde Konya'da bir deprem meydana geldi.

Merkez üssü Konya Ereğli'de akşam saatlerinde 4.3 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. 

Depremden sonra ise iki fay hattı arasında 37 cm çapında bir obruk oluştu. Hem sarsıntıyı hisseden hem de obrukları gören vatandaşlar arasında deprem paniği yaşandı.

Obruk Nedir?

Orta Anadolu'nun genelinde görülen obruk oluşumları, karstik yer şekillerinden biridir. Obruklar, yer altında bulunan kireçtaşı benzeri eriyen kayaçların çeşitli sebeplerden ötürü boşluk oluşturması ve zeminin çökmesi sonucunda meydana gelir.

Obruklar Nasıl Oluşur?

Karbondioksit ve yer altı sularının etkileşimi sonucunda karbonik asit meydana gelir. Karbonik asit, kireç taşının fazlaca bulunduğu toprakları zaman içerisinde çözerek mağaralar oluşturur. Ancak kısa bir zaman sonra mağaranın üzerinde bulunan toprak çökerek derin çukur görünümlü obruklar meydana gelir.

Son yapılan çalışmalara göre; 2022 yılı itibariyle Konya'da en az 2240 tane obruk oluşumu tespit edildi.

Uzmanlar, son zamanlarda obruk oluşumunun bu kadar artmasının en önemli sebebini kontrolsüz bir şekilde su kullanımına bağlıyor.

Ayrıca uzmanlar obruk oluşumlarının pek çok faktörden de kaynaklanabileceğini belirtiyor. Vatandaşlar ise obrukların depremle bir ilgisi olup olmadığını merak ediyor.

Obruklar yer kayması, sıvılaşma, heyelan, çökme gibi sebepler dolayı oluşabiliyor. Deprem olduğu anda yer kabuğundaki kayma sonucunda zemin çökerek obruk meydana gelebiliyor. Ayrıca depremden sonra gelişen heyelanda obruk oluşumu tetikleyebiliyor.

Depremde sonra bazı binalar ve yapılar çökme meydana geliyor. Bu çökmeler obruk oluşumuna neden olabileceği gibi deprem sırasında zeminin içinde artan su basıncı da toprağı rahatlatıp çukur oluşturabiliyor.

İlginizi çekebilir;

Konya’da İki Fay Arasında 37 Metre Çapında Obruk Oluştu
Konya'daki Deprem Korkuttu: Konya Bir Deprem Bölgesi mi, Fay Hattı Geçiyor mu?

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un Yaptığı Açıklamalar Gündem Oldu: ''Uyanın Fenerbahçeliler Uyanın!''
Milyonlarca Emekliyi Bekleyen Tehlike! Emekli Maaş Zammında Sıfır Zam Endişesi
TÜİK, Ekim Ayı Enflasyonunu Açıkladı: Yıllık 48,58'e Geriledi! Kira Zam Oranı da Belli Oldu