Konutta KDV İndirimi Çalışması Tamamlandı: Ev Fiyatları Düşer mi?

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın enflasyonda düşüş sağlaması ve vatandaşı rahatlaması amacıyla yaptığı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan gıda ürünlerindeki KDV indirimi sonrası konut ve inşaat sektöründe de bu yönde bir çalışma yapıldı. 

Hem tüketicinin hem üreticinin ve satıcının rahatlatması amaçlanan yeni model Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulacak.

Gıdaya gelen KDV indirimleri sonrasında hemen hemen her sektörden talep edilen KDV indirimlerinde bir çalışma daha tamamlandı.

Ev almak isteyenler ile inşaat sektörün rahatlatması planlanan yeni modelde ikili sistemle 150 metrekarenin üzerindeki evlere yüzde 18'lik KDV yükünün azaltılması bekleniyor. Hesaplamanın satılık değer ile metrekare birim fiyatı üzerinden yapılması planlanıyor.

Hem vatandaş hem de sektörün gözü konutta KDV indirimine çevrildi.

Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, gıdada ilk adımı attıklarını, KDV'nin sadeleştirilmesine yönelik çalışmaların Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulduktan sonra adım adım uygulanacağını duyurdu.

Gelir İdaresi Başkanlığı odalar, sektör temsilcileriyle gerçekleştirdiği çalışmalar kapsamında ikili KDV sistemine yönelik kapsamlı bir çalışma yaptı.

Sektör temsilcileri konutta 1-2 metreyi geçmesi durumunda yüzde 18 KDV ödenmesinin usulsüz uygulamaları da beraberinde getirdiğine dikkat çekti.

Projede, satışta, tapuda evin net metrekaresinin kullanımını teşvik edecek vergi uygulaması görüşü ön plana çıktı.

Yeni modelle tüketici 151 metrekare konut aldığında çok yüksek bir fahiş artışla karşı karşıya kalmayacak.

Yeni sistemin benimsenmesi durumunda 150 metrekarelik bölüm yüzde 8, 1 metrekarelik bölüm yüzde 18'den vergilendirilecek.

Sektör temsilcileri düzenlemeyle 150 metrekarenin üzerinde konutlarda talebin artacağını, sektörün canlanacağını, fiyatların da düşeceğini dile getiriyor.

Hali hazırda sistemde 1 milyon lira olan 150 metrekarelik dairenin 80 bin lira olan KDV'si, 155 metrekarede 180 bin liraya çıkıyor. Yeni sistemde bu 5 metrekarelik bölüm yüzde 18'den vergilendirilecek ve fark yaklaşık 5 bin 805 lira olurken, ödenecek KDV tutarı 85 bin 805 lira olacak. 

Böylece tüketici 160 metrekare konutta yüksek bir fahiş artışı ile karşı karşıya kalmayacak. Sıfır konutları kapsayan KDV indirimi olması durumunda yapılacak olan indirim orana bağlı olarak değişecek.

Kentsel dönüşümde ise yüzde 1 oranındaki uygulama devam ederken, tapu harçlarında da düzenlemeye gidilmesi bekleniyor.

Tapu harcı evin değerinin binde 20'si oranında alınıyor. Bugün itibariyle 1 milyon liralık evde alıcı 20 bin lira, satıcı da 20 bin lira tapu harcı ödüyor.

Diğer yandan Gelir İdaresi Başkanlığı, kazançları basit usulde tespit edilen berber, kuaför, tesisatçı, tuhafiyeci, marangoz, kaportacı, lastikçi, terzi, tamirci gibi yaklaşık 835 bin küçük esnafa yönelik vergi istisnasına örneklerle açıklık getirdi.

İstisna kazançlar gelir vergisi beyannamesine dâhil edilmeyecek.

Gelir Vergisi Genel Tebliği'ne göre, kendi işinde çalışan, yıllık kira bedeli 2021 için büyükşehirlerde 12 bin lira, diğer yerlerde 7 bin 600 lirayı aşmayan, 2022'de büyükşehir belediye sınırları içinde kalan yerler için 16 bin lira, diğer yerler için 10 bin lirayı aşmayan küçük esnafın kazançları basit usulde tespit edilecek.

Popüler İçerikler

Eski Milli Sporcu Emre Başkan'ı Makas Atarken Öldüren Sürücü Serbest Kaldı
Kızılcık Şerbeti'nde Şok Kamera Arkası: Kıvılcım, Alev Bebek için Apo'yla Evlenecek!
Derbiyi İzlemek İçin Nişan Atan Fenerbahçe Taraftarı Viral Oldu
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
21.03.2022

Gıda ürünlerindeki kdv indirimini gördük. Bir işe yaradı mı?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ