Ücretli çalışan insanların maaşlarına gelen zamla kira fiyatlarına gelen zam arasındaki makasın artması, barınma krizine yol açıyor.
Bunu önlemek içinse birçok ülke farklı önlemler alabiliyor. Kira fiyatlarına müdahale konusunda devletlerin farklı yaklaşımları var. Son dönemde de Almanya, Çin gibi örneklerde bu müdahaleler tartışma konusu oldu.
Kira fiyatlarına devlet müdahalesinin birkaç çeşidi var. Bunlardan birisi, kira kontrolünün en yaygın biçimi olan, başlangıçta serbest pazarlığın olduğu, kiracı eve yerleştikten sonra ise kira artış miktarında bir sınırın uygulandığı yöntem. Aralarında Türkiye'nin de olduğu pek çok ülke bu sınırlandırmayı uyguluyor.
Türkiye'nin de aralarında bulunduğu pek çok ülkede zam oranları Tüketici Fiyatları Endeksi'ne (TÜFE) göre belirleniyor. Fransa'da ise bu oran İnşaat Maliyet Endeksi'ne göre belirleniyor. Bazı ülkelerde ise artış oranı devlet tarafından belirleniyor.
Ancak kent merkezlerinde konut piyasasının yükselmesi, bu noktada kiracılar ve ev sahipleri arasındaki gerilimin başlıca sebeplerinden biri haline geliyor. Bu yöntem, çevrede kiraların yükseldiği durumda ev sahiplerinin yeni kiracı istemesine neden oluyor.
Konunun başlığına bakarsak bu bir sorunmuş. Bizim iktidar daha ortada bir sorun olduğunu bile kabul etmiyor! Var mıdır bunun örneği Fransa'da? -Kardeşim bu kira fiyatları nedir böyle bir çözüm bulun? -Çanları susturamayacaksınız! Biz bunun cevabını 100 yıl savaşlarında verdik! Nazi misin?!
Bizim iktidarın zikinde bile olmaz bu. Ekmek kuyrugundakilere film artisti diyen tiplerden ne bekliyorsunuz ki.
Akillara söyle bir soru gelir ; son 12 yillik yatirim planinda hep insaata dayali yatirim yapildi nerede bu evler yada araplar mi aldi bu evleride bukadar zamlandi ?