Konusu Şehirden Uzakta Geçen ve Köylerimizin Sosyal Yaşamına Sanatsal Bir Ayna Tutan Türk Filmleri

Merhabalar. Türk sinemasında genellikle ortam İstanbul ya da büyük kentlerdir. Ancak 1930'lu yıllardan günümüze kadar pek çok köyü, köylüyü ve oranın toplumsal düzenini irdeleyen filmler çekilmiştir. Bu içerikte bazen 70 sene önce, bazen de birkaç yıl önce çekilmiş olan ve köyde geçen Türk filmleri listelenmiştir.

İyi seyirler dilerim.

1. Kış Uykusu (2014)

Film, eski bir tiyatro oyuncusu olan Aydın'ın, Anadolu bozkırının ortasında otel işleterek kendine yarattığı dünyayı, taşrayla ve taşralılarla kurduğu ilişkileri ve adeta kış uykusuna yatmış gibi gözüken bir mekânı konu alıyor.

Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan

Oyuncular: Haluk Bilginer, Melisa Sözen, Demet Akbağ

2. Tepenin Ardı (2012)

Dağın diğer tarafından bazı insanlar çiftçi bir ailenin topraklarını işgal eder. Aile reisi de bu olaydan sonra aileyi birleştirmeye ve karşı koymaya çalışır. Ancak daha sonra aile içinde de sorunlar baş göstermeye başlar.

Yönetmen: Emin Alper

Oyuncular: Tamer Levent, Reha Özcan, Mehmet Özgür

3. Bir Zamanlar Anadolu'da (2011)

Anadolu'nun Keskin ilçesi çevresindeki kırsal alanda, yerel savcı, polis komiseri ve doktor, Kenan adlı bir zanlı ve zihinsel engelli kardeşinin itiraf ettiği bir cinayetin kurbanını aramaya öncülük ederler. Ancak Kenan'ın cesedin tam olarak nerede olduğu konusunda belirsizliği nedeniyle arama beklenenden daha zor olur. 

Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan

Oyuncular: Muhammet Uzuner, Yılmaz Erdoğan, Taner Birsel

4. Babam ve Oğlum (2005)

Sadık, babasının ondan ziraat mühendisi olmasını ve köyündeki aile çiftliğinin kontrolünü ele geçirmesini beklemesine rağmen o üniversite öğrencisiyken siyaseten aktif olan ve 70'lerde solcu bir gazeteci olan asi gençlerden biridir. 12 Eylül 1980 şafağında acımasız bir askeri darbe ülkeyi vurduğunda ne hastaneye ne de doktora ulaşamazlar ve eşi, tek çocukları Deniz'i doğururken ölür. Uzun bir işkence, mahkeme ve hapis döneminin ardından babasıyla arasını düzeltmenin zor olacağını bilen Sadık, 7-8 yaşındaki Deniz'le birlikte köyüne döner.

Yönetmen: Çağan Irmak

Oyuncular: Çetin Tekindor, Fikret Kuşkan, Hümeyra

5. Aysel Bataklı Damın Kızı (1934)

Nüfuzlu Satılmışzade ailesi için çalışan Aysel, patronu tarafından baştan çıkarılır ve hamile kalır. Çocuğu doğururken nafaka için mahkemeye başvurur ancak baba çocuğu reddeder. Başka bir köyden olan Ali, onun durumuyla ilgilenir ve ona bir iş teklif eder: Engelli annesine eşlik etmesini ister.

Yönetmen: Muhsin Ertuğrul

Oyuncular: Behzat Butak, Galip Arcan, Hazım Körmükçü

6. Vurun Kahpeye (1949)

Ünlü yazar Halide Edip Adıvar'ın hikayesinden esinlenilen filmde Türkiye'nin milli mücadelesinde idealist bir öğretmen olan ve ona karşı Yunanlılarla işbirliği yapan köylülerin aralarında geçenler konu alınıyor.

Yönetmen: Lütfi Akad

Oyuncular: Sezer Sezin, Kemal Tanrıöver, Settar Körmükçü

7. Yumurta (2007)

Annesinin cenazesi için kasabaya giden Yusuf, annesinin arkadaşı Ayla ile tanışır. Ayla, Yusuf'a annesinin yeminini yerine getirmesi için baskı yapar.

Yönetmen: Semih Kaplanoğlu

Oyuncular: Nejat İşler, Saadet Aksoy, Ufuk Bayraktar

8. Beş Vakit (2006)

Filmde büyümenin acısı, üç gencin gözünden anlatılıyor. Babasının ölmesini dileyen mahalle imamının oğlu Ömer, köyün öğretmenine aşık olan en yakın arkadaşı Yakup ve eğitimini annesinin ihtiyaçları ile dengelemek zorunda kalan Yıldız.

Yönetmen: Reha Erdem

Oyuncular: Özen Özkan, Ali Bey Kayalı, Elit İşcan

9. Yozgat Blues (2013)

Orta Anadolu'nun çok küçük bir şehri olan Yozgat'ta bir berber, küçük bir müzikhol-barda şarkı söylemek için kasabaya gelen Yavuz ve Neşe ile karşılaşınca duygusal bir çöküntü yaşar.

Yönetmen: Mahmut Fazıl Coşkun

Oyuncular: Ercan Kesal, Ayça Damgacı, Tansu Biçer

10. Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak (2004)

Yönetmen Ahmet Uluçay, ödüllü ve ilk uzun metrajlı bu filminde küçük bir köyde yaşayan iki gencin çocukluğunun masumiyetini ve sinemanın cazibesini anlatıyor. Gündüzleri bir karpuz satıcısının yanında çalışan Recep, akşamlarını arkadaşı Mehmet'le birlikte bir film projektörü yapmaya çalışarak geçirir. Her ikisinin de bir gün ünlü film yönetmenleri olmak gibi büyük hayalleri vardır.

Yönetmen: Ahmet Uluçay

Oyuncular: Fizuli Caferof, Gülayşe Erkoc, Hasbiye Günay

11. Ahlat Ağacı (2018)

Şehirde eğitimini bitiren yazar adayı Sinan, ailesinin kırsaldaki evine döner. Ancak, ailesi ve köydeki diğer kişilerle vakit geçirdikten sonra giderek daha fazla hayal kırıklığına uğrar.

Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan

Oyuncular: Doğu Demirkol, Murat Cemcir, Bennu Yıldırımlar

12. Bal (2010)

Yusuf sessiz bir çocuktur ve annesi onun geleceği için endişe duymaktadır. Belki babasının izinden gidecek ya da okul ona başka fırsatlar sunacaktır. Şimdilik hayatları sakindir. Ancak Yusuf'un ve ailesinin sakin hayatı, babası ormanda bal toplamak için çalıştığı işten eve dönmeyince tehlikeye girer.

Yönetmen: Semih Kaplanoğlu

Oyuncular: Bora Altaş, Erdal Beşikçioğlu, Tülin Özen

13. Mayıs Sıkıntısı (1999)

Muzaffer çekeceği film için anne ve babasının yaşadığı eve gider ve filmde yakınlarının başrolde olmasını düşünüyordur. Ancak babası, yetiştirdiği meşeler için orman idaresiyle sürekli mücadele ederken annesi ise yaşlılığın getirdiği hastalıklar nedeniyle kendini iyi hissetmiyordur.

Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan

Oyuncular: Emin Ceylan, Muzaffer Özdemir, Fatma Ceylan

14. Kız Kardeşler (2019)

1980'lerde durgun ve kasvetli bir köyden Reyhan, Nurhan ve Havva adlı üç kız kardeş besleme olarak kasabaya gönderilir. Farklı sebeplerden dolayı üvey ailelerini yüzüstü bıraktıklarından fakir köylerindeki babalarının evine geri gönderilirler.

Yönetmen: Emin Alper

Oyuncular: Cemre Ebuzziya, Ece Yüksel, Helin Kandemir

15. Susuz Yaz (1963)

1964 Berlin Uluslararası Film Festivali'nde prestijli Altın Ayı ödülünü kazanan bu film, vicdansız bir tütün çiftçisinin, suyun yokuş aşağı komşularının ekinlerine akmasını önlemek için bir baraj inşa etmesinin şeytani planını konu alıyor.

Yönetmen: Metin Erksan

Oyuncular: Erol Taş, Hülya Koçyiğit, Ulvi Doğan

16. Sivas (2014)

11 yaşındaki Aslan, vahşi bir dövüş kaybettikten sonra ölüme terk edilen Sivas adlı yaralı bir kangal çoban köpeğini kurtarır. Daha sonra sınıf arkadaşlarını, özellikle de hoşlandığı kızı etkilemek için Sivas'ı kullanmaya çalışır.

Yönetmen: Kaan Müjdeci

Oyuncular: Okan Avcı, Çakır, Ezgi Ergin

17. Kuzu (2014)

Doğu Anadolu'daki bir köy geleneği gereği 27 yaşındaki Medine, beş yaşındaki oğlu Mert'in sünnet ziyafetinde fırında kuzu ikram etmek zorundadır. Fakir ama kararlı Medine, ihtiyaç duydukları kuzunun fiyatına karşılık bir şeyler kazanmak için aileyi çalıştırır.

Yönetmen: Kutluğ Ataman

Oyuncu: Erdal Yıldız, Taner Birsel, Sıla Lara Cantürk, Nesrin Cavadzade

18. Beyaz Mendil (1955)

Alacaköylü Hasan ve Örenköylü Zeliha birbirlerini sevmektedir ama iki köyün halkı da birbirine düşmandır. Bu husumetten yararlanan Remzi, aşıklara tuzak kurar.

Yönetmen: Lütfi Akad

Oyuncular: Fikret Hakan, Ruth Elizabeth, Sadık Akarsu

Siz bu filmlerden hangilerini izlediniz ya da bildiğiniz köy ortamında geçen bir film var mı? Yorumlarınızı bekliyorum.

Bunlar da İlgini Çekebilir

Gözden Kaçırmış Olabileceğiniz Birbirinden Şahane 20 Türk Filmi
Mendilleri Hazırlayın Ağlıyoruz! 7. Koğuştaki Mucize'yi Sevenler İçin Ağlama Garantili 15 Türk Filmi Önerisi
Daha Önce Hiç Duymadığınız Cüretkar, Politik ve Orijinal 25 Eski Türk Filmi

Popüler İçerikler

Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!
Konya'da 14 Yaşındaki Öğrencisini Taciz Eden Lise Öğretmeninin Cinsel İçerikli Mesajları Mide Bulandırdı
Kızıl Goncalar Naim'in Yıllar Öncesinin Efsane Dizisinde Oynadığı Ortaya Çıktı!
YORUMLAR
24.03.2023

dedem "köylünün utanması olmaz" derdi hep.

24.03.2023

ellerine sağlık büyük dedemizin.

24.03.2023

Listenin favorisi babam ve oğlum tartışmasız….

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ