Konu Çevre Olunca Elin Nijeryalısının Bizden Milyon Yıl İleride Olduğunu Kanıtlayan Projeden 20 Kare

Çevre kirliliği, gezegenimizin başlıca sorunlarından biri. İşin üzücü tarafı,  üstüne biraz eğildiğimizde yarattığımız kirliliğin, aynı zamanda da çözümün bir parçası olabileceğini farkedemememiz. Halbuki yarattığımız kirlilik, bize öyle fırsatlar sunuyor ki.

1. Yaşadığımız gezegeni neredeyse geri dönülmez bir şekilde plastiğe boğmayı başardık.

2. Her yıl binlerce ton plastik atık "benden sonrası tufan" zihniyetiyle okyanuslara dökülüyor.

3. Bugün, Pasifik Okyanusu'ndaki yüzer gezer çöp birikintisinin büyüklüğünün, 700.000 kilometre kareye; yani Türkiye'nin yüzölçümüne ulaştığı öngörülmektedir.

4. Durum o kadar feci ki, yapılan araştırmalar 2050 yılına kadar gezegendeki tüm kuşların %99’unun bağırsaklarında plastiğe rastlanacağını öngörüyor.

5. Bildiğiniz gibi plastik atıklar doğada uzun zaman kalmaktadır. Misal, bir plastik şişe ancak 450 yılda yok olur. Bu da, doğa için sayısız sorun demektir

6. Bu sorunun ne yazık ki kolay bir çözümü yok. İnsanları daha az plastik kullanmaya teşvik etmek de işe yarıyor gibi görünmüyor.

7. Üretimi de engellenemediğine göre, yapılması gereken şey, kullanım amacında değişikliğe gitmek olabilir.

8. İşte tam da bu karanlık noktada, Nijerya'da yürütülen bir projeyle ilgili haber, tünelin ucundaki ışığı yeniden görmemize olanak sağladı.

9. Ülkedeki konut açığı sorununa çözüm bulmak isteyen iki sivil toplum örgütü, çareyi, plastik şişeleri kullanmakta bulmuşlar.

10. Zira geleneksel evlerin yapımı öylesine maliyetliymiş ki, ülkenin acilen yanıt bekleyen 16 milyon dairelik konut ihtiyacını bu şekilde karşılamak imkansızmış.

11. Şunu belirtmek gerekirse, bulunan çözüm; yalnızca ev yapma maliyetini düşürmüyor, ayrıca çevreye de faydalı.

12. Çünkü evler sıfır karbon emisyonu üretecek şekilde tasarlanıyor. Bu arada biz hala oturmuş küresel ısınmanın önüne geçmekten bahsediyoruz.

13. Dahası bu evler, enerjisini tümüyle güneş panelleri ve insan ve hayvan atıklarının geri dönüşümüyle kazanılan metan gazı ile sağlıyor.

14. Şişelerden iki odalı bir ev yapmak için, işçiler plastik şişeleri önce kumla dolduruyor ve şişeleri bir arada tutmak için çamur ve çimento kullanıyorlar.

15. Bu şekilde yapılan evler kurşun ve ateş geçirmez olduğu gibi depremlere karşı da dayanıklı. Ayrıca tüm sene boyunca konforlu bir oda sıcaklığı sağlıyor.

16. İki odalı bir evin tamamlanması için 14.000 şişe gerekiyor. Ve Nijerya günde 3 milyon şişeyi çöpe atıyor. Yani hesap ortada..

17. Ülkemizde ise, günlük çöpe atılan pet şişe miktarı ise yaklaşık 5.5 milyon adet. Konut ihtiyacımız ise 21 milyon civarında.

18. Türkiye genelinde 100 bin civarında evsizin sokakta yaşam savaşı verdiğini düşünürsek:

19. Eee, ne dersiniz? Sizce de bu çevreci proje, aynı anda birçok problemi çözmeye yetmiyor mu?

20. Bu toprak, bu gökyüzü, bu dünya hepimizin. Kimseden de bir eksiğimiz yok! Dolayısıyla, sorunun bir parçası olduğumuz kadar, çözümün de olabiliriz...

Popüler İçerikler

Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"
Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!