Konteyner Gemisinin Karaya Oturmasıyla Geçici Olarak Kapatılan Süveyş Kanalı Ekonomiyi Nasıl Etkileyecek?

Mısır'ın Süveyş Kanalı, dört futbol sahası uzunluğundaki Evergreen isimli büyük bir konteyner gemisi tarafından karaya oturduğu için kapatıldı.

Kuvvetli rüzgar yüzünden rotasından sapan 400 metrelik geminin karaya oturması, dünyanın en işlek ticaret yollarından olan Süveyş Kanalı'nın geçici olarak kapatılmasına sebep oldu.

Mısır, karaya oturmuş gemi tekrar hareket edene kadar trafiğin bir kısmını yönlendirmek için kanalın eski yolunu yeniden açtı.

Kanaldaki tıkanmanın sonuçlarından bir tanesi de petrol fiyatlarının uluslararası piyasalarda yükselmesi oldu. Haftalar sürebileceği söylenen kurtarma operasyonunun ekonomide yaratacağı sonuçları sizler için araştırdık 👇

İlk olarak Süveyş Kanalı'nın Avrupa ve Asya arasındaki geçiş kapısı olduğunu önemini anlamamız açısından belirtmemiz gerekiyor.

Kanal, 2019 yılında yaklaşık 1.25 milyar ton kargoya denk gelen 19 binden fazla geminin transit geçişinden sorumluydu. Bu durumun ise dünya ticaretinin yaklaşık %13'ünü temsil ettiği tahmin ediliyor. Gönderim gecikmeleri; çevrimiçi sipariş ettiğiniz kıyafet ve ayakkabılardan spor ekipmanlarına, elektronik cihazlara, yiyeceklere ve enerji kaynaklarına kadar her şeyi etkileyerek fiyatları yükseltebilir.

Analistlerin yaptığı açıklamada da Süveyş Kanalı'nın küresel tedarik zincirini derinden etkileyeceği ve talepler göz önüne alındığında fiyatlandırmanın artıracağı söylendi.

Tanker krizinin tam etkisinin ne olacağını söylemek için henüz erken olsa da, gemilerin farklı rotalar çizmesi gerekeceği ve daha uzun yolculukların olacağı kesin. Alternatif olarak Afrika'nın güney ucundaki Ümit Burnunu kullanacak birçok geminin nakliyat süresi %30 oranında artacak. Tüm deniz petrolünün %5 ile %10'u Süveyş üzerinden taşınıyor, yani geminin takılı kaldığı her gün için günde 3 ila 5 milyon varil petrol sevkiyatını gecikiyor.

S&P Platts'ın haberine göre, petrol taşıyan çok sayıda tanker Basra Körfezi-Avrupa rotasında Kuzey Denizi petrolünü almak için bekletiliyor.

Sıvılaştırılmış doğal gazının da yaklaşık %8'i için bir geçiş noktası olan kanalın kapalı olması ilk olarak Avrupa pazarını etkileyebilir. Houston merkezli enerji yatırım şirketi Henrietta Resources'ın başkanı Peter Sutherland, konuyla ilgili fiyat etkilerinin kısa süreceğini açıkladı.

JPMorgan şirketine göre, Asya yolcu gemilerinin altını çizerek, daha uzun yolculuklar ve artan sıkışıklık nedeniyle daha yüksek bunker maliyetlerine rağmen, daha yüksek spot navlun oranları bekleniyor.

Birkaç günlük gecikme, aynı zamanda nakliye şirketlerinin kayıp zamanı telafi etmesi için hizmetlerini hızlandırmasıyla ek yakıt maliyeti gerektirebilir.

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Haftalar Sürebilir: Süveyş Kanalı'nda Karaya Oturan Gemiyi Kurtarma Operasyonu Nasıl Yapılıyor?
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu: Süveyş Kanalı'ndaki Gemiyi Türkiye Kurtarabilir
Süveyş Kanalı'nı Tıkayan Geminin Görüntüleri Sosyal Medyada Viral Oldu

Popüler İçerikler

Koşun Kaos Var: Demet Akalın Programına Gülben Ergen'i Konuk Edince Seren Serengil'in Tepkisi Sert Oldu!
Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor
Akılalmaz Olay: Sadece 2.5 Ayda İki Kez Büyük İkramiyeyi Kazandı
YORUMLAR
26.03.2021

Reis: Her şeye %50 zam yapın çabuk çabuk :D

Pasif Kullanıcı
26.03.2021

Bilerek yapıldı.

Pasif Kullanıcı
27.03.2021

şimdi bizim çakal iktidar fırsat bu fırsat deyip ota boka zam yapar. suçu da bu gemiye atarlar.

TÜM YORUMLARI OKU (9)