Gıda kaynaklı botulizm, C botulinum bakterisi ile kontamine olmuş gıdaların tüketilmesinden kaynaklanır. Daha basit mantığı ile buna 'mikroorganizmanın gelişimi esnasında üretilen toksini içeren gıdanın tüketilmesi ile oluşan bir gıda zehirlenmesi' de diyebiliriz.
Bu toksinler, Celada'da olduğu gibi sinir sistemine saldırarak felce neden olabilir.
En sık, yiyeceklerin uygun şekilde muhafaza edilmediği ev yapımı konservelerde ortaya çıktığı ifade edilmektedir. Yabancı kaynaklara göre, geçmişte botulizm sardalye, pesto, domates ve turşu gibi yiyeceklerle ilişkilendirilmiştir. Tüm bunların yanında hastalık kişiden kişiye yayılmaz ve genel nüfus için herhangi bir risk yoktur.
Clostridium Botulinum genelde konserve gıdalarda görülen çok tehlikeli bir bakteridir. Isıya dayanıklıdır ve kendisi yüksek ısıl işlemde ölse bile toksinleri ölmediği için gıda zehirlenmesi yapar. Çok tehlikelidir. Felç yapıp ölüme götürür. Bombaj yapmış, şişmiş, ezilmiş, akmış konserveleri ASLA tüketmeyin. Ayrıca kendisi tıpta botox olarak bildiğimiz madde üretiminden sorumludur. Ancak tıpta kullanımı sadece kırışıklık için değil, aksine bir çok kullanım alanı mevcuttur ve mikro limitlerde seyreltilerek kullanılır.
Şansa yaşıyoruz amk..
Bunu kırışıklarını ütülemek için yaptırıyor millet, botox :)