Kömür Madenleri Güneş Tarlasına Çevrilirse Elektrik Faturaları Düşer mi?

Türkiye'de açık madencilik yapılan kömür sahalarının güneş panelleriyle donatılmasıyla 6,9 milyon hanenin yıllık elektrik ihtiyacı karşılanabilecek. Güneş enerjisinden sağlanacak elektrik üretimiyle yıllık 12,4 milyon karbon emisyonunun önüne geçilebileceği tahmin ediliyor. Peki bu durum elektrik faturalarının düşmesini sağlayabilir mi?

Uzman kurumlar tarafından hazırlanan raporda, Türkiye'de açık madencilik yapılan kömür sahalarında hayata geçirilebilecek güneş enerjisi kurulu gücüne ve elektrik üretim potansiyeline ilişkin bir ön analiz yapıldı.

Rapora göre, kömürlü termik santrallere bağlı çalışan açık madencilik sahaları kapladıkları alan itibarıyla güneş santrali kurulumuna elverişli ve trafo merkezleri ile iletim hatlarına halihazırda bağlantılı oldukları için güneş enerjisi dönüşümünde maliyet avantajına sahip.

Raporda, toplam kurulu gücü 10 bin 495 megavat olan 22 kömürlü termik santrale kömür sağlayan açık maden ocağı hesaplamaya dahil edildi.

Bunlar, Çan, Çan 2, Bolu-Göynük, Kangal, Seyitömer, Çayırhan, Orhaneli, Çatalağzı, Soma-B, Soma, Soma-Kolin, Polat1, Tufanbeyli, Tunçbilek, Yatağan, Yeniköy, Yeniköy-Kemerköy, Çumra Termik, Çumra, Afşin-Elbistan A, Afşin Elbistan B ve Silopi sahaları.

Bu sahalara 13 bin 189 megavat kurulu güçte güneş enerjisi santrali kurulabileceği hesaplanıyor.

Bu rakam, Türkiye'nin şu anki güneş kurulu gücünün yüzde 170 artması anlamına geliyor.

Bu kurulu güçten üretilecek 19 bin 79 gigavatsaat elektrikle 6,9 milyon hanenin yıllık elektrik ihtiyacının karşılanabileceği hesaplanıyor. Hem temiz hem de sadece kurulum maliyeti gerektirdiği için uzun vadede güneş panellerinin faturalara olumlu yönde yansıması tahmin ediliyor.

Güneş enerjisinden sağlanacak elektrik üretimiyle yıllık 12,4 milyon karbon emisyonunun önüne geçilebileceği tahmin ediliyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da daha önce birden fazla açıklamasında güneş panellerinden elektirik üretimine değinmişti.

Şanlıurfa'da 'güneş tarlaları' kuracağını açıklayan Kılıçdaroğlu burdan üretilen elektiriği çiftçilere bedava vereceğini ifade etmişti.

İlginizi çekebilir:

2018'de Keşfedilen Düzenli Radyo Sinyali Bir Yıldızın Kalp Atışı Olabilir mi?
Elon Musk'ın Uydu İnterneti Hız Raporu Yayınlandı! Starlink Ağı Geniş Bant İnterneti Geride Bırakabilir!

Popüler İçerikler

Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
YORUMLAR
23.03.2022

Normalde düşer, Türkiye’de düşmez.

23.03.2022

Güneş enerji panellerinin de maalesef hem yatırım hem de bakım masrafları fazla. Henüz istenilen verimlilikte de değiller. 7/24 çalışma imkanları da yok. Bu anlamda rüzgar enerjisi ülkemiz için daha uygun diye biliyorum. Ancak belli bir amaca yönelik olarak kurulacaksa (Örneğin sadece bölgedeki çiftçiler ya da seralar için gibi) o zaman mantıklı olabilir. Lokal noktalarda bu enerji depolanıp gece de kullanılabilir.

23.03.2022

Yeni geliştirilen bazı teknolojiler ile yer altına çok derin kanallar açılabilir olacak. Bu noktalara su basılarak yüksek sıcaklıkta buhar elde edilebilecek. Üstelik termik sentraller çok kolay şekilde kömürden bu yönteme geçiş yapabilecek. (Bkz: Barış Özcan son videoları).

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ