Komşu Gezegenler ve Yaşam Koşulları

Merkür

Merkür, 58 milyon kilometre ile Güneş'e en yakın gezegendir. Güneş'in etrafını dolaşması 88 gün sürer. Aşırı sıcaktır (185°C-430°C arası) ve yüzeyi binlerce kraterle doludur. Uydusu yoktur.

Venüs

Venüs yörüngesi Güneş'e en yakın geçen gezegendir. Sık sık onun gökyüzünün batısında güneş batarken parladığını görürüz. Bu nedenle Akşam Yıldızı olarak da bilinir. Venüs büyüklük bakımından Dünya'nın yakın bir ikizidir ama susuz bir dünyadır ve kavurucu bir iklimi vardır. Bu komşu gezegenimizin de uydusu yoktur.

Dünya

Bir dizi şey Dünya'yı diğer gezegenlerden farklı hale getirir. Okyanuslarla kaplıdır ve atmosferinde çok miktarda oksijen vardır. Atmosfer ayrıca Dünya'nın sıcaklığını koruyan bir battaniye görevi de üstlenir. Su, oksijen ve sıcaklık Dünya'yı yaşayan varlıklar için uygun bir yer yapar, en az bir buçuk milyon değişik türde canlı bitki ve hayvan için...

Mars

Diğer komşumuz, kızıl gezegen Mars. Bu renk Mars'ın yüzeyindeki kaya ve topraklarda bulunan pas benzeri demir materyallerinden kaynaklanıyor. Bizim gezegenimizde oksijen ne ise, Mars'ta da karbondioksit odur. Yüzey sıcaklığı 0°C - 110°C arasında olan Mars'ın 2 adet de uydusu bulunur.

Jüpiter

Jüpiter bütün gezegenler arasında en büyük olanıdır. Diğer gezegenleri toplasak, Jüpiter'in küçük bir bölümüne sığabilirler. Ya da başka bir deyişle Jüpiter, Dünya boyutunda 1.300 gezegeni yutabilir. Büyük oranda hidrojen gazından oluşan bir gezegendir ve atmosferi fırtınalarla doludur. Astronomların Büyük Kırmızı Leke adını verdikleri bölge (iki beyaz noktanın ortası) 40.000 kilometrelik bir fırtınadır. Bilinen 16 uydusu vardır.

Satürn

Satürn Jüpiter'den sonra ikinci büyük gezegendir. Tıpkı Jüpiter gibi Satürn de bir gaz bulutudur. Parlayan halkaları ile ilgi çekicidir. Bu halkalar katı plaklar olarak görülmektedir ancak minik buz ve toz parçalarından başka bir şey değillerdir. Satürn en az yoğun olan gezegendir, yani eğer Satürn'ü su dolu bir kaseye koyabilirseniz, yüzebilir. Satürn'ün sıcaklığı -170°C'dir ve bilinen 18 uydusu vardır.

Uranüs

Güneş'e olan uzaklığı 2.870 milyon kilometre olan Uranüs Dünya'dan 4 kat daha büyüktür. Su, amonyak ve metan buzundan oluşan bir yapısı vardır. Güneş'in etrafında bir tur dönüşü 84 dünya yılına eşdeğerdir. 15 uydusu olan Uranüs'ün yüzey sıcaklığı ise -200°C.

Neptün

Neptün keşfedilen son gezegenlerden biridir. Bir gaz devidir ve Uranüs'e çok benzer. Güneş'in etrafında dönmesi 165 dünya yılıdır. Üzerinde görülen kara lekeler şiddetli fırtınalardır. 8 uydusu olduğu bilinmekte.

Plüton

Plüton minik bir buz topudur ve Ay'dan daha küçüktür. Neptün ile birlikte en son keşfedilen gezegendir. Bugüne kadar hiçbir uzay aracı Plüton'u ziyaret edemedi (Güneş'e uzaklığı 7.000 milyon kilometre). Dondurulmuş bir kaya ve buzdan oluştuğu tahmin ediliyor. 1 uydusu olan Plüton'un tahmini yüzey sıcaklığı ise -230°C.

Popüler İçerikler

Elini Bir An Olsun İrem Helvacıoğlu'nun Omzundan Çekmeyen Ural Kaspar'ın Gergin Tavırları Tepki Çekti!
Erdoğan’dan Ortak Türk Alfabesi Açıklaması: “Ortak Türk Alfabesi Projesi Tarihi Adımdır, 34 Harften Oluşuyor”
Serhat Kılıç Seksenler Dizisinde Rol Arkadaşı Olan Vural Çelik'in Cenazesine Neden Katılmadığını Açıkladı!