Komplo Teorisyenlerinin Vazgeçilmezi Olan ve İran'daki Depremle Tekrar Gündeme Gelen HAARP Projesi

Komplo teorisyenlerinin en çok sevdiği konudur HAARP projesi. Nedeni ise, hakkında çok fazla bilgi sahibi olmamamızın yanında kamuoyu tarafından ‘iklimi değiştirme, deprem yaratma, insan beyninin etkileme’ gibi özelliklerinin olduğu düşünülmesidir. 

Gelin bu mitler ne kadar doğru, bilim bu konuda ne diyor ona bakalım.

1. Projenin Yaratıcısı Tesla mı?

Söylentilerden ilki, bu projenin merkezinde bulunan kişinin, ünlü mucit Nicola Tesla olduğudur. İnanılan bir diğer mit ise, Prestij filminde Nicola Tesla’yı canlandıran kişinin, dağ başında kablosuz bir şekilde tüm ampulleri yakma deneyinde kullanılan teknik ile HAARP’da kullanılan tekniklerin aynı olduğudur. Basitçe Tesla, atmosfere bir manyetik dalga göndermiş ve bunun çok daha güçlü bir enerji olarak döndüğünü görmüştür. Fakat, HAARP projesinde kullanılan teknik ile Nicola Tesla’nın gerçekleştirdiği deneyin tekniği arasında hiçbir bağ yoktur.

2. Tesla Deprem Makinesi Üretti mi?

Tesla, deprem makinesi üretmiştir fakat birbirlerinden tamamen bağımsız iki teknolojiden bahsediyoruz. Tesla’nın ürettiği deprem makinesinin mantığında olan: atmosfere gönderilen dalgaların ionosferden sekmesi sonucu oluşan dalgalar, fay hatlarının rezonans frekansına uyarlarsa, orayı yeterince sallarlar, hatta kırılma yaşanır yani deprem olur. Fakat HAARP projesinde böyle bir teknoloji kullanılmamaktadır.

3. HAARP Projesi ile Deprem Yaratmak Ne Kadar Mümkün?

eksisozluk.com

Böyle bir depremin yaratılmasının enerjinin korunumu yasasına tamamen aykırı olduğunu şu şekilde görebiliriz:

Bir kıta tektoniğini 2 metre kaydıracak enerjiyi vermeden, o fay 7.8 lik deprem üretmez. İran’daki deprem, yer kabuğunun 30 km derininde oluşmuş, yani 30 km x 200 km (fay kırık boyu) x 200 km = 1.2 milyon km3 kayayı, 2 metre sürükleyecek kadar enerji verilmesi gerekiyor. 1 m3 kaya = 3 ton yani toplam ağırlık = 1.2 x 10^6 x 3 x 10^9 = 3.6x10^15 ton ağırlığı 2 metre sürükleyeceksiniz. 7.2 x 10^18 kgm iş yapmanız lazım. 

Bunun kaç tane hidrojen bombası patlatmaya eş değer olduğunu hesaplamaya dahi lüzum yok ama bu enerjiyi uzaktan iyonosferle yansıtmak bir kenara, bunu üretebiliyorsanız zaten dünyanın enerji sorunu çözülmüş demektir. Ortadoğu'da petrol için savaşmaya gerek yok ki!

4. HAARP İklim Üzerinde Etkili mi?

Uygulama olarak bu da pek mümkün görünmüyor. Zira, projenin ürettiği dalgalar değil iyonosferi, stratosferi dahi doğru düzgün etkileyememektedir. Bu nedenle de hava koşullarında kayda değer bir değişiklik yapması, sonuç olarak da iklimi değiştirmesi olanaksızdır. Güneşin oluşturduğu yüksek orandaki iyonosferik türbülans dahi iklim üzerinde etkili değilken, HAARP’ın gibi yapay bir değişimin bu denli etkili olmasını beklemek anlamsız kalıyor.

5. HAARP Askeri Bir Silah mı?

Hava Kuvvetleri ile Donanma HAARP'ı birlikte idare etse bile, yetkililer HAARP'ın askeri amaçlar için tasarlanmadığını söylemektedir ve özellikleri (daha önce bahsedilen) üniversitelerin birliği tarafından geliştirilen bir araştırma tesisidir. HAARP sitesi İyonosferik araştırmalardaki ilgi çeken bir şeyin ''teknolojik inovasyonların keşfedilmemiş potansiyeli bizlere yer altındaki objelerini tespit etme ile denizin ya da yerin derinlerinde iletişim kurabilmemiz konusundaki uygulamaları tavsiye etmektedir'' olduğunu yazmaktadır. Bu anlaşılabilir ifade HAARP benzeri bir teknolojinin derinde bulunan bir denizaltı ile iletişimin kurulması ya da yer altına gizlenen gizli askeri tesisatların tespit edilmesinde kullanılabileceğini gösterir.

6. HAARP Gizli Bir Proje mi?

Birçok komplo teorisyeni HAARP'ın gizli bir proje olduğunu düşünse bile, HAARP'ın kendi sitesinde şöyle yazar: ''HAARP programı bütünüyle gizli değildir. HAARP ile ilgili gizli bir doküman bulunmamaktadır.'' İlgili bütün raporlar, finansman bilgileri, deney sonuçları halka açıktır. Sadece raporlar değil, tesisin kendisi de dönem dönem ziyaretçilere açıktır. Projenin gidişatını da Amerikan Askeri birimleri değil, üniversiteler belirlemektedir. Bu üniversiteler arasında MIT, Alaska Üniversitesi, Dartmouth Üniversitesi, Stanford Üniversitesi ve Massachusetts gibi dünyaca üne sahip üniversitelerde bulunmaktadır. Kısacası HAARP gizli bir proje değildir, kamuoyunun denetimine açıktır.

7. HAARP Projesinden Çekinmeli miyiz?

ABD'nin kirli sicili; bilimi, teknolojiyi ve bilim insanlarını ne amaçla kullandığı göz önüne alınınca 'hayır' cevabı vermek zor olsa dahi, eldeki veriler ve bilimsel gözlemler bir araya gelince; şu an için HAARP projesinden çekinmemizi gerektirecek bir durum söz konusu değildir. Komplo teorilerine meraklı olan güruh tarafından, anlamlandırılamayan olayların çoğu bu projeye bağlanır fakat yukarıda da belirtilen sebeplerden ötürü komplo teorilerinden öteye gitmeyen mitlerdir bunların çoğunluğu.

Popüler İçerikler

Metin Akpınar'ın Kızı Duygu Nebioğlu Yine Ateş Püskürdü: "Birinci Bölüm Bitti, İkinci Bölüm Geliyor"
Futbol Yatırımlarına Devam Ediyor: Hull City'nin Sahibi Acun Ilıcalı Yeni Bir Kulüp Satın Alıyor
Oğlu ile Karısı Birlikte Kaçan Umut Bey'in Müge Anlı'daki Çağrıları Sonunda Yanıt Buldu!
YORUMLAR
27.09.2019

Depreme hazırlık yapmayan devletler için bulunmaz nimet: Bunlar Amariğanın oyunu.

28.09.2019

HAARP sütten çıkmış ak kaşık yani öyle mi onedio.co? Bırakın artık zeka, ıq adı altında sahte şeylerle insanları ve zihinleri kirletmeyi. Ne kadar masum bu kuruluş a a ne kadar masum bi ülke abd ne kadar masum bir Nasa! Eminim bu yazıyı yazanın mailine gelen hazır metinler ve ya yine o çok cool modern bilimsel araştırmalarınızla yayınladınız bunu ama artık bi gerçek var. onu da anlayacaksınız

27.09.2019

Valla ben orasını burasını bilmem de, çok yıllar önce History Channel'da Haarp projesiyle alakalı bir belgesel izlemiştim. Adı Nükleer Silahlar mıydı neydi tam olarak hatırlamıyorum ama o gün bugündür hala bende etkisini korur. Bu proje de sütten çıkmış ak kaşık değildir ama kalkıpta bir deprem yaratacak kadar fazla enerjiyi barındırdığını veya ilettiğini düşünmüyorum.

TÜM YORUMLARI OKU (37)