Başbakan Ahmet Davutoğlu, Makedonya'ya düzenlediği resmi ziyaret kapsamında Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski ile ortak basın toplantısı düzenledi. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Davutoğlu, Meclis Soruşturma Komisyonu'nun kararı ve 4 eski bakan ile ilgili hangi tarafta olduğu sorusuna,
'Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminde de biz de her zaman bu konuda en objektif tutumun alınması gerektiği hususunu vurgulaya geldik. Bu çalışmalar yürütülsün. Çalışmaların neticesini hep beraber sonucunda değerlendiririz. Şimdiden komisyonun çalışmalarını etkileyecek yorumlarda bulunmaktan kaçınmak lazım. Hangi tarafta nerede duruyorsunuz, sorusuna cevaben söylüyorum. Hukuk devletinin de Meclis'te komisyonun işleyiş tarzının yönteminin yanında duruyoruz. Bu komisyon hangi prensipler etrafında oluşmuşsa çalışmalarını hangi ilkeler etrafında yürütüyorsa o korunmalıdır. Herhangi bu tarz yorumlarla komisyonun çalışmaları etkilenmemeli. Hepimiz yeni belgelerin değerlendirilmesiyle komisyondan çıkacak raporu ve kanaati beklemek durumundayız' şeklinde yanıt verdi.
'YATIRIMLARDA BULUNMAK İSTEYEN TÜRK FİRMALARINA İZAHATLARDA BULUNMAYA ÇALIŞACAĞIM'
Makedonya'nın Türkiye'ye ihracatını nasıl arttıracağı şeklindeki soruya Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, 'İki ülke yatırımcılarını teşvik etmek amacıyla iş adamlarına daha büyük kolaylık sağlamak amacıyla gerekli girişimlerde bulunmaktayız. Özellikle yatırım konularında Makedonya'daki yatırımları teşvik için iki defa Türkiye'yi ziyaret ederek bu imkanlardan bahsettim. Ancak birçok Türk iş adamlarından oluşan heyetler de Makedonya'yı ziyaret etmekte ve onlarla kendim de şahsen görüşmekteyim. Onlara ben şahsen ayrıntılı bir şekilde sorularına cevap vermeye çalıştım. Bu çerçevede ileride yatırımlarda bulunmak isteyen Türk firmalarına buralarda nasıl ve ne şekilde işlerini gerçekleştirebilir, diye izahatlarda bulunmaya bundan böyle çalışacağım' diye cevap verdi.
'MAKEDONYA'DAN TÜRKİYE'YE İHRACATIN ARTACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ'
Makedonya ile Türkiye arasındaki ihracat konusunda sorulan aynı soru için Başbakan Ahmet Davutoğlu ise 'Bu soruyu ben bu sabah Türk iş adamlarına sordum. Dedim ki Türkiye Makedonya'nın ithalatında 8'inci ülke. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Siyasi ilişkilerde ilk ülkeler arasında olacağız ama ekonomik ilişkilerde gerilerde olacağız. Söz konusu değil. Ben ikinciliği bile kabul etmiyorum dedim. Birinci olmak durumunda. Bugün Serbest Ticaret Anlaşmasının kapsamının genişletilmesi konusunda bir prensip kararına vardık. Ekonomi Bakanlarımız inşallah ocak ayında bir araya gelecekler. Türkiye şimdiye kadar diğer ülkelerle imzaladığı Serbest Ticaret Anlaşması uygulamalarının en genişini Makedonya ile imzalamaya hazır. Makedonya'dan Türkiye'ye ihracatın da artacağını düşünüyoruz' ifadelerini kullandı.
'1 MİLYAR DOLAR YETİŞTİRİLMEYECEK BİR RAKAM DEĞİL'
1 milyar dolarlık ekonomik ticari hacim hedefi konusunda iki tarafında hemfikir olup olmadığı sorulan Gruevski, 'Çok kısa bir sürede 1 milyara ulaşmak belki de zor. Bu sadece bize bağlı olan bir şey değildir. Bu iş adamları arasında yapılacak olan bir iştir. Biz sadece şartları yaratmakla mükellefiz. Olumlu bir ortamın yaratılması önemlidir. Tabiatıyla iş adamları karar verecektir. Onlar bu konuda bu işin ne kadar ve ne şekilde yapılabileceğini kararlaştıran unsurdur. Biz olumlu şartların yaratılmasına bundan böyle devam edeceğiz. 1 milyar dolar yetiştirilemeyecek bir rakam değil. Biz yardımcı olmaya hazırız' şeklinde konuştu.
'YENİ BELGELERİN DEĞERLENDİRİLMESİYLE KOMİSYONDAN ÇIKACAK KANAATİ BEKLEMEK DURUMUNDAYIZ'
4 eski bakan ile ilgili olarak Meclis Soruşturma Komisyonu'nun çalışması hatırlatılarak Yüce Divan'da yargılanıp yargılanmayacağına karar verilecek olan 4 eski bakan hakkında görüşleri ve kendisinin konu ile ilgili hangi tarafta durduğu sorulan Davutoğlu, 'Hepimizin üzerinde anlaşması gereken husus şudur ki Türkiye bir hukuk devletidir ve komisyonların nasıl çalışacağı Meclis'imizin bu konularda nasıl hangi aşamalarda ne tür kararlar alacağı ve nasıl bir süreç takip edeceği konusu aşikardır. Soruşturma Komisyonu geçtiğimiz mayıs ayında kuruldu ve çalışmalarını sürdürdü. Daha önce bir vesile ile tekrar zikrettim. Hiçbir şekilde komisyonun çalışmasına müdahil olmadık olmayı da düşünmedik. Bu komisyondaki arkadaşlarımız hangi partiden olursa olsun ortak bir konuda bir çalışma yürütüyorlar. Spekülatif yorumlardan kaçınmak ve bu çalışmanın her şeyden önce neticelenmesine bakmak lazım. Dünkü komisyon toplantısında ertelenme kararı alınması bize verilen bilgiye göre sunulan bazı belgelerle ilgili. Yeni belgeler sunulduğu için ertelendi. Bu belgeleri komisyon üyeleri değerlendirecekler. Kendi aralarında konuşacaklar. Komisyonun çalışmaları onun için objektif kriterler etrafında sürmeli. Kamuoyunda bu konu spekülatif bir şekilde değerlendirilerek komisyonun çalışmaları etkilenmemeli. Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminde de biz de her zaman bu konuda en objektif tutumun alınması gerektiği hususunu vurgulayageldik. Bu çalışmalar yürütülsün. Çalışmaların neticesini hep beraber sonucunda değerlendiririz. Şimdiden komisyonun çalışmalarını etkileyecek yorumlarda bulunmaktan kaçınmak lazım. Hangi tarafta nerede duruyorsunuz, sorusuna cevaben söylüyorum. Hukuk devletinin de Meclis'te komisyonun işleyiş tarzının yönteminin yanında duruyoruz. Bu komisyon hangi prensipler etrafında oluşmuşsa çalışmalarını hangi ilkeler etrafında yürütüyorsa o korunmalıdır. Herhangi bu tarz yorumlarla komisyonun çalışmaları etkilenmemeli. Hepimiz yeni belgelerin değerlendirilmesiyle komisyondan çıkacak raporu ve kanaati beklemek durumundayız' açıklamasında bulundu.
'NATO TOPLANTILARINDA SÖZCÜLÜĞÜNÜ VE AVUKATLIĞINI YAPIYORUZ'
Türkiye'nin Makedonya'yı NATO üyesi olarak görmek isteyip istemediği sorulan Davutoğlu, 'Sadece istiyorum değil. Bunun sözcülüğünü ve avukatlığını da yapıyoruz bütün NATO toplantılarında. Herhalde Makedonya dışında hiçbir başka ülke Türkiye kadar bunu desteklememiştir. Makedonya'nın olmadığı ortamlarda da biz Makedonya'dan daha fazla bunu gündemde tuttuk. Balkanların istikrarı için mutlaka Balkanlarda bütün ülkelerin NATO şemsiyesi altında buluşmasında biz fayda mülahaza ediyoruz' dedi.
'TEK TARAFLA DEĞİL BÜTÜN TARAFLARLA GÖRÜŞMELERİMİZ DEVAM EDECEK'
Dün HDP heyeti ile Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın görüşmesinin ardından yeni bir sürece girildiğine yönelik çıkan haberler ile İmralı'daki görüşmelere devlet heyeti ile birlikte HDP'lilerin de katılıp katılmayacağı şeklindeki soruya Davutoğlu, 'Son dönemde yapılan görüşmelerde çok pozitifi olumlu bir atmosfer var. Özellikle 6-7 Ekim olayları ile sarsılan güven ortamı yeniden tesis edilmeye çalışılıyor. Bu pozitif atmosfer güven ortamı açısından önemlidir. Bizim için kamu düzeni bağlamında atılmakta olan adımlar kararlılıkla sürdürülecek. Bundan hiçkimsenin şüphesi olmamalıdır ve kamu düzeni herhangi bir şekilde görüşme konusu değildir. Çözüm süreci demokratikleşme sürecinin bir parçasıdır. Tek bir tarafla değil bütün taraflarla görüşmelerimiz devam edecek. Son görüşmelerde usul ve yöntem konusunda çok önemli olumlu gelişmeler oldu. Olumlu gelişmeler çerçevesinde ümit ederiz en kısa zamanda hepimizin arzu ettiği neticeler hasıl olur. Ama bunun detaylarını kamuoyu önünde konuşmakta büyük bir fayda görmüyorum açıkçası. Bu süreç kendi doğası içinde sağlam adımlarla ilerlemek durumunda' diye yanıt verdi.
Fırat KESKİNKILIÇ - Eyüp SALİH - MAKEDONYA / DHA