Kombinlerin Vazgeçilmez Parçası Kot Pantolonların Neden Mavi Renkli Olduğunu Hiç Düşündünüz mü?

Artık bir kumaş parçasından ziyade uzvumuz haline gelmiş kot pantolonlarla ilgili ortamlarda satabileceğiniz bu bilgiyi hafızaya atmakta fayda var.

Konsere, sinemaya ve akşam yemeğine giderken; özel bir gecede ya da sıradan bir günde kısacası her türlü kombinde kendine yer bulan kot pantolonların en az kendisi kadar meşhur bir hikâyesi var.

Mutlaka sizin de aklınızdan geçmiştir, bu kot pantolonlar neden mavi renkli?

Bu soruya bir cevap vermeden önce sizlere biraz kot pantolonların tarihinden bahsetmemiz gerekli. Tabii, bunun için bayağı bir geriye gideceğiz...

Modaya yön veren kot pantolonlar namıdiğer blue jeanler bundan yaklaşık iki yüzyıl öncesinde maden işçileri için üretilmeye başlanmıştı. 1800’lerde, Sanayi Devrimi’nin etkileri tüm dünya ülkelerinde görülmeye başlanmış; fabrikalar büyüdükçe iş gücü de haliyle artmaya başlamıştı. Uzun çalışma saatleri yüzünden işçilerin dayanıklı kıyafet ihtiyacı da artıyordu, özellikle maden ve petrol işçileri için bu ihtiyaç had safhadaydı.

Bu arz - talep konusuna bir el atmak isteyen çadır bezi üreticisi Levi Strauss, Bavyera'dan San Francisco'ya taşındıktan sonra bir toptancı açmıştı.

Çadır bezinin dayanıklı oluşundan faydalanıp işçiler için bununla pantolon dikmeye başlayan Strauss, rahat ve kullanışlı tasarımlarıyla bir anda ilgi odağı oldu. Strauss’un müşterileriden biri olan Nevadalı terzi Jacob Davis, bu tasarımın cep köşesi ve düğme yerlerine metal perçin eklendiğinde sağlamlığın daha da arttığını görmüş, bu bilgiyi Strauss’la paylaşmıştı. Güçlerini birleştiren ikili, yeni bir deneme yapmak için bu kez denim yani kot kumaşı kullanmaya karar verdiler.

Ortaya çıkardıkları bu ilginç pantolon tasarımının patentini alan ikilinin kot pantolonu piyasaya sürme hikâyesi işte bu şekilde.

Önce işçi kıyafeti, sonra asi gençlik üniforması olan kot pantolon bir süre sonra da Elvis Presley’den tutun, Marilyn Monroe’ya kadar bütün ünlü simaların vazgeçilmezi olunca da patlayıp gidiyor haliyle…

Gelelim, kot pantolonu kot pantolon yapan mavi KOT kumaşına! Denim ismi, Fransa’nın 'Serge de Nimes' bölgesinden geliyor. Bu isim, Amerikalıların ağzında zamanla 'denim'e dönüşmüş. Bu bölgeye özgü olan çivit mavisi özel dokuma pamuklu kumaşlar, eskiden Cenovalı gemicilere pantolon yapımında kullanılmaktaymış.

Ta Eski Mısır zamanlarından beri güç, asalet ve zenginlik sembolü olan çivit mavisi rengi her ne kadar giyilmesi arzu edilen bir renk olsa da boyanın elde edilmesi oldukça zordu.

Ancak şans eseri kırık bir termometredeki cıvanın ftalik asit üretiminde katalizör olduğu keşfedilince çivit mavisinin sentetik olarak üretilmesinin yolu açılmış oldu. Yalnız şunu belirtelim bu boya, su ve pantolon ikilisini bir araya getirdiğiniz zaman öyle şıııııp diye etkisini göstermiyor. Marifet asit yıkama denilen yöntemde…

Kumaş ilk yıkamanın ardından aslında mavi değil sarı renkte oluyor ancak kumaşa yapışan boyanın oksijene verdiği tepkiyle mavi renge dönüyor.

Sonrasında da yavaş yavaş o giymelere doyamadığımız soluk mavi halini alıyor.

Eğer bu içerik hoşunuza gittiyse aklınızdaki cevapsız kalan sorulara bir yanıt bulabileceğiniz şu içeriğe de göz atmanızı tavsiye ederiz👇

Bilgiyle Yoğrulmak İsteyenlerin Zihnine Bir Ok Gibi Saplanıp Derin Düşüncelere Daldıracak 16 Soru ve 16 Cevap

Popüler İçerikler

18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
YORUMLAR
25.02.2020

çok güzel içerik sıkılmadan su gibi okudum valla tebrikler

25.02.2020

ciddi misin la

Pasif Kullanıcı
26.02.2020

Son yıllarda beyaz kot pantolonlar da çıktı ama hiç hoşuma gitmiyor valla, en güzeli mavi kotlar cidden :) En güzel yanı da ütü istemiyor nefis.

an ititbariyle 9 kişinin upside-down thumb işareti verdiğini görüyorum. Eğitim arttıkça oylarının düştüğünü düşünen MALUM it sürüsünden olmalılar. Yoksa bilgi bir adama neden batsın?

TÜM YORUMLARI OKU (14)