Kolera Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir? Teşhis ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bakteriyel kaynaklı bir hastalık olan kolera, bakterilerin yiyecek ve içeceklere bulaşması sebebiyle ortaya çıkar. Kişiden kişiye hızla yayılım gösteren kolera hastalığı, ilk olarak Hindistan’da ortaya çıkmış ve zamanla gelişmekte olan pek çok ülkeyi etkisi altına almıştır. Tedavisine geç kalındığında ölümle sonuçlanabilmektedir.  Hastalıktan korunmak için kişisel hijyen ve temiz su önemli yer tutmaktadır. Peki, kolera hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Teşhis ve tedavisi nasıl yapılır? İşte merak ettiğiniz tüm detaylar…

Vibrio cholarae adında bir bakterinin sebep olduğu kolera, bağırsak enfeksiyonuna bağlı gelişen ve çoğu zaman şiddetli ishal ile kendini gösteren bir hastalıktır. İçme suyuna kanalizasyonun karışması kolera rahatsızlığının yayılmasının başlıca sebebidir. Şiddetli hastalarda kol, bacak ve midede kramplar gözlemlenebilir. Bu hastalarda vücuttaki sıvının azalmasına bağlı dehidratasyon meydana gelebilir. Bu durumda kişinin acilen hastaneye kaldırılması gerekir. Aksi takdirde kısa sürede ölümle sonuçlanabilen kolera nedir, belirtileri nelerdir? İşte kolera hastalığı hakkında merak edilen tüm soruların cevapları…

Kolera Hastalığı Nedir?

Kolera, vibrio cholarae adlı bakterinin karıştığı suyun içilmesi veya kullanılması halinde vücuda kısa sürede yayılan bir hastalıktır. Kuluçka süresi, 1-2 saatten 5 güne kadar uzamakla birlikte, genelde 2-3 gündür. Eğer dışkıda kolera etkeni mevcut ise bulaşıcılık devam etmektedir. Sebep olan bakterinin bağırsakları bulaşması bireyde şiddetli ishale neden olmakta ve buna bağlı olarak ciddi sıvı kaybı ortaya çıkabilmektedir. 

Vücutta su kaybı hızla gelişir, öyle ki günde yaklaşık 20-30 litre ya da daha fazla su kaybedilir. Dolaşım ve böbrek yetmezliğine neden olabilen kolera, tedaviye geç kalındığında hayati kayıplara neden olmaktadır.

Kolera Belirtileri Nelerdir?

Kolera bakterisine (vibrio cholerae) yakalanan pek çok kişi çoğu zaman enfekte olduğunun farkına varmaz. Ancak dışkılarında 7-14 gün boyu kolera bakterisi var olduğundan kontamine su yolu ile bir başkasına bulaştırabilirler. 

Belirtilere sahip olan birçok kolera vakası, ilk etapta farklı sorunların neden olduğu ishalden ayırt edilmesi zor, hafif ya da şiddetli ishal durumu ile karşılaşır. Fışkırma şeklinde kusmaların da görülmesi üzerine kolera şüpheleri doğmaktadır. Koleranın diğer belirtileri şu şekildedir;

• Kusma ve ishal nedeniyle kas krampları

• Karın şişliği ve karın ağrısı

• Sıvı kaybına bağlı şok

• Nabızda artış

• Susama

• Kısık ses ve ağızda kuruluk

• Morarma

• Solunum yetersizliği

• Gözlerde ve karın bölgesinde çökme

• Halsizlik

• Düşük tansiyon

Kolera Teşhisi Nasıl Konur?

Kolera semptomlarını yaşayan hastaların sağlık kuruluşuna başvurması üzerine uzman doktor tarafından hemen bir fiziki muayene yapılır. Hastanın belirtileri üzerine geita (dışkı) örneği hastadan alınır ve incelenmek üzere laboratuvara gönderilir. Yapılan incelmede eğer koleraya neden olan bakteri görülürse kesin tanı konur ve acilen hastanın kaybettiği sıvının telafisi için uygun bir tedavi planlanır.

Kolera Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kolera hastasının vücut ısısı 33-35 dereceye kadar düşebilmekte ve hastaların bir kısmında böbrek yetmezliği gibi farklı hastalıklar gelişebilmektedir. 

Kolera teşhisi konan hastanın hastaneye yatışı yapılır. Hemen vücudun kaybettiği sıvı ve elektrolitlerin yerine konması için damar yolu açılır. Damar yolu ile yapılan sıvı tedavisi ile hastaların büyük bir kısmı sağlığına kavuşabilmektedir. 

Antibiyotik kullanımı ile hastalığın ömrü kısaltılarak vücuttan tamamen uzaklaşması sağlanabilir. Antibiyotik kullanımı bağırsak dokusunu düzeltmeye yetmez. Yalnızca yeni zehir üretiminin önüne geçer.  Tedavi başarıyla devam ettiğinde bakterinin vücutta yok olup olmadığını anlamak için doktorunuz 2 dışkı kültürü alacaktır. Sonuçların negatif olması halinde bakterinin vücudu terk ettiği kesinlik kazanmış olacaktır.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Adenit Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir? Teşhis ve Tedavisi Nasıl Yapılır?
Nefrit Nedir, Belirtileri Nelerdir? Nefrit Tanı ve Tedavisi…

Popüler İçerikler

Disiplinsiz Denilen Ebru Eroğlu, 5 Yıl Boyunca Tam Not Almış
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
TSK'dan Atatürkçü Teğmenlerin Kılıçlı Yemini İçin Açıklama: "Mesele Kılıç Değil, Emre Uyulmaması"