Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tarlan Mammedov ve ekibinin 1,5 yıldır üzerinde çalıştığı kokteyl Covid-19 aşısı, insan deneylerine hazır hale geldi. Nicotiana Benthamiana adlı yeşil bitki yapraklarından üretilen kokteyl aşıda hem spike proteini hem de nukleokapsid proteini hedeflediklerini belirten Sağlık Bakanlığı Aşı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mammedov, 1 kilo bitkiden yaklaşık 5 bin doz aşının üretilebileceğini, aşının çocuklarda da güvenli kullanılabileceğini söyledi.
SARS-CoV-2 virüsünün çok mutasyona uğradığı için mevcut aşıların etkisinin azaldığına dikkati çeken Prof. Dr. Mammedov, dünyada ilk kez spike proteinin yanında nukleokapsid proteini hedef aldıklarını söyledi. Geliştirdikleri aşının umut verici olduğunu ifade eden Prof. Dr. Tarlan Mammedov, “Çünkü burada iki antijen var. Spike proteini ile nukleokapsid protein. Mevcut aşılardaki spike proteinde az değişiklik oluyor ama nukleokapsid proteinde değişiklik daha az oluyor. O nedenle mevcut mutasyonlara karşı etkili' dedi. Geliştirdikleri aşının protein bazlı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Mammedov, “Aşımızın vücutta iki antikor üretmesini hedefledik. Kokteyl dememizin nedeni bu. Böylelikle aşının koruyuculuğunu iki kat artırıyor' diye konuştu.
Yaklaşık 1,5 yıldır devam eden çalışmalarının bir kısmının dünyanın en prestijli dergisi olan Viruses'da yayımlandığını kaydeden Prof. Dr. Mammedov, hayvan deneylerini tamamladıklarını, patent başvurusu yaptıklarını ve artık insan deneylerine geçilebileceğini belirtti. Prof. Dr. Tarlan Mammedov, aşıyla ilgili Sağlık Bakanlığı ile görüşmelerinin devam ettiğini kaydetti.
aşı için tren geçti, bundan sonra ilaç ve ev ortamında test e odaklanmalı.
haberin gelisinden ya bitkisel ilac dolandiriciligi yada cok ileri sentetik bioloji calismasi cikacakti, transient expression sistemi biraz arastirinca 2incisinin daha agir bastigini gordum. bakteri araciligiyla bitki hucrelerine virus dna'sini aktariyorlar, virus proteinlerini bitkiye urettiriyorlar. bitkide kalici gen degisimi yapmadan istenen proteinin hizli ucuz uretimini sagliyor. proteinler insan hucresinin icine direk girmedigi icin muhtemelen mrna asilari kadar yuksek etkinlik gostermez ama ucuz ve hizli uretim ile fark yaratabilir, mrna asilarinda insan hucresine dogrudan rna girmesinden rahatsiz olanlar icin guvenilir bir alternatif olur. ayrica canli virus asilarindaki konteminasyon riskide yok. ruslarin sputnik v asilarinin konteminasyon icerdigi pek cok arastirmada tespit edilmisti.