KOBİ’ler İçin Kur Korumalı TL Mevduat Hesabı Nasıl Açılır? Getirisi Nedir?

Birikimlerini Türk Lirası olarak değerlendirmek isteyenler için kur hareketlilikleri karşısında koruma sağlayan kur korumalı TL mevduat hesabı birkaç aydır gündemde. Peki bireysel veya ticari yatırımcılar için yüksek kar oranları sunan kur korumalı mevduat hesabı nasıl açılır, ne işe yarar?

İşte bütün KOBİ'lerin bilmesi gerekenler!

Kur korumalı TL mevduat hesabı nedir?

Kur korumalı TL vadeli mevduat hesabı en basit haliyle Türk Lirası birikimlerinden yüksek getiri elde etmeyi sağlar. Birikimleri değerlendirirken USD, EUR gibi kur değişimlerinden koruyan kur korumalı mevduat, bireysel ve kurumsal yatırımcılar tarafından tercih edilebilir.

Kur korumalı mevduat ile birikimler kur değişimlerinden korunur.

Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler için de çeşitli avantajlar sunan kur korumalı mevduat, birikimlerin TL cinsinden en avantajları faiz oranları ile değerlenmesini sağlar. USD, EUR, GBP gibi kurların vade sonunda faiz oranından daha fazla artması halinde ise kur farkı koruması sağlanır. Bu da hesap sahibinin en avantajlı faiz oranını elde etmesine yardımcı olur.

Hesaplardaki birikim tutarı ve vade sayısı faiz getirisini değiştirir.

İşleyiş bakımından mevduat hesaplarıyla benzerlik gösteren kur korumalı TL mevduat hesabı, vade süresi ve birikim miktarı gibi faktörlere bağlı olarak farklı oranda faiz getirisi sunar. Mevduata yatırılan tutar 3, 6, 9, 12 ay gibi değişik vadelerde değerlendirilebilir ve vade sonunda hesap standart faiz getirisine ek olarak kur değişikliğine karşı korunma avantajı elde eder.

Kur koruması olası bir döviz artışında birikimlerin zarar görmesini engeller.

Hesaplama ise vadeli hesabın açılış ve kapanış saatlerindeki döviz kuru verilerine göre yapılır. Eğer vade sonundaki döviz kuru, vade başındaki kurdan yüksekse aradaki fark banka tarafından ödenir. Tam tersi durumda ise standart vadeli hesaplardaki gibi vadeye bağlı faiz oranı uygulanır. Yani, her iki durumda da hesap en yüksek faiz getirisi elde eder.

Vade sonundaki kura bağlı olarak mevduat geliri artırılabilir.

Örnek vermek gerekirse; kur korumalı mevduata yatırılan ve faiz oranı 10.000 TL olan bir hesapta vade başı ile sonunda döviz artışı yaşanmışsa bu fark hesaba yansıtılır. Vade sonunda artan dövizden elde edilecek tutar 50.000 TL ise faiz tutarı 10.000 olarak hesaplanmışsa aradaki 40.000 TL hesaba yatırılır. Bu da hem faizden hem de dövizden kazanılmasını sağlar. Döviz kurunun vade başına göre daha düşük olması durumunda ise sadece 10.000 TL'lik mevduat getirisi olur.

Kur koruması faiz oranları TCMB Politika oranlarına göre belirlenir.

Kur korumasında TCMB Politika faiz oranları uygulanır ve Merkez Bankası'nın saat 11:00 döviz fiyatları baz alınır. Bu sayede vade sonunda oluşan kur farklılığı müşteri hesabına TL olarak yansıtılır. Sadece gerçek kişilerin açabildiği kur korumalı mevduat sayesinde birikimler en iyi şekilde değerlendirilir.

Kur korumalı hesap açılışında farklı döviz kurlarından biri tercih edilebilir.

Kur korumalı hesaplar, açılışın ücretsiz olması ve stopaj oranının 0 kabul etmesi nedeniyle sıklıkla tercih edilir. Hesap açılışı sırasında kur korumalı hesabın hangi döviz cinsi ile eşleştirileceği seçilir ve buna göre vade açılış/kapanış tarihlerinde USD, EUR, GBP gibi döviz cinslerinden sadece biri kullanılır.

Kur korumalı mevduat hesabı açmak için mobil ve dijital bankacılık araçları kullanılabilir.

Bankaya giderek, mobil veya telefon bankacılığı hizmetlerinden birini kullanarak birikimler kur korumalı hesapta değerlendirilebilir. Hesap açılışının kolay olması ve pek çok avantaj sunması nedeniyle sıklıkla tercih edilen kur korumalı mevduat, TL birikimlerin en avantajlı oranlardan faydalanmasını sağlar. Bu da oynak kur hareketliliklerinden ve doğal olarak enflasyondan korunmaya yardımcı olur.

Popüler İçerikler

A Millî Takım'ın UEFA Uluslar Ligi'ndeki Play-Off Turu Rakibi Belli Oldu: Macaristan
"Geri Zekâlılar..." Müge Anlı'dan Canlı Yayında Sert Çıkış!
Kızılcık Şerbeti'nde Yeni Doğmuş Bebeğin Başının Örtülmesi Tepki Topladı