CHP lideri Kılıçdaroğlu AK Parti ile koalisyon görüşmeleri konusunda Hürriyet’e önemli açıklamalar yaptı. Kemal Kılıçdaroğlu, “Türkiye’nin çıkarları için her türlü ödünü vermeye hazırız. AKP ile koalisyon kuramazsak üzülürüm. Kurulacak koalisyon eğer Türkiye’ye önemli bir sıçrama yaptıracaksa, kısa vadeli oy kaybı yaşamaya razıyız” dedi.
Kılıçdaroğlu, Hürriyet’in gündeme ilişkin sorularını şöyle yanıtladı:
YÜKÜN FARKINDAYIZ
Biz AKP ile koalisyon görüşmelerine başlarken 5 temel sorunu çözecek 14 ilke ortaya koyduk. Ekonomi, Kürt sorunu, dış politika, eğitim ve anayasayı kapsayan 5 temel sorunun çözümü de TBMM’de gücü olan 4 yıllık bir koalisyon gerektiriyor. Bu sorunları çözebilirsek, o zaman koalisyonun bir anlamı olur. Ancak, koalisyonu kuracak siyasi partilerin birbirlerine güvenmeleri gerekiyor. Biz 5 temel sorunu çözerken nasıl bir yükün altına gireceğimizi biliyoruz. Onun da farkındayız. Ama bizim önceliğimiz parti değil, Türkiye’dir.
AK Parti ile koalisyon kurmanın CHP’ye oy kaybettireceği yorumları var. Siz ne düşünüyorsunuz?
Biz Türkiye’nin çıkarları için her türlü ödünü vermeye hazırız. Yeter ki Türkiye kazansın. Kurulacak koalisyon eğer Türkiye’ye önemli bir sıçrama yaptıracaksa, kısa vadeli oy kaybı yaşamaya razıyız. Uzun vadede böyle bir koalisyon öncelikle Türkiye’ye kazandırır. Sonunda aklıselim galip gelir, toplum bizim yaptığımız fedakârlığı dikkate alır. Dolayısıyla, uzun vadede partimizin yaptıklarının değeri anlaşılır.
İş dünyasından ciddi anlamda AK Parti-CHP koalisyonu yönünde beklenti ve talep var. Bu konuda sizi arayanlar oluyor mu?
İş dünyası, dernekler, sendikalar, vatandaşlar... Her kesimden koalisyon konusunda talep geliyor.
AK Parti ile görüşmeler olumsuz sonuçlanırsa, yani koalisyon kuramazsanız üzülür müsünüz?
Elbette üzülürüm. Ama şunu anımsatmak isterim ki, biz koalisyon konusunda kendi düşüncelerimizi samimi olarak, açıklıkla ortaya koyduk.
MİLLİ İRADEYE SAYGISIZLIK
AK Parti ile sadece yeni anayasa temeli üzerine bir koalisyon kuramaz mısınız?
Türkiye’nin temel sorunu anayasadan çok olayların sağlıklı yönetilememesi, öngörülebilir politikalar izlenmemesi. Eğer biz AKP’nin koalisyon görüşmeleri önerisini reddetseydik, “Hayır, biz sizinle görüşmeyeceğiz” deseydik, milli iradeye saygısızlık yapmış olurduk. Çünkü, milli irade bir koalisyonu işaret etti. Biz de halkın iradesine saygı göstermek durumundayız. Demokrasi aynı zamanda bir uzlaşma kültürü gerektiriyor. Şu da çok önemli. Bir koalisyon hem AKP açısından zor, hem CHP açısından zor. AKP, 13 yıldır ülkeyi tek başına yönetiyordu. Şimdi 13 yıldır kendisini eleştiren siyasal partiyle bir araya gelmek durumunda kalıyor. Öyle bir zorluğu var. Bizim açımızdan da zorluk var. 13 yıldır eleştirdiğimiz bir siyasal partiyle bir araya geleceğiz. Bu aslında tek başına bile demokrasinin gelişmesi açısından çok önemli bir katkıdır.
Röportajın tamamı için