Davutoğlu-Kılıçdaoğlu Görüşmesinde İkinci Perde

Hükümet kurma süreci kapsamında CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve Başbakan Davutoğlu'nun koalisyon görüşmesi dün gerçekleşmiş, görüşme sonrası açıklama yapan Ömer Çelik, iki liderin perşembe veya cuma günü yeniden bir araya geleceğini ve nihai sonucun o görüşmede ortaya çıkacağını söylemişti. Son görüşmenin tarihi belli oldu: Başbakan Davutoğlu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Perşembe günü saat 14.00’e bir araya gelecek. CHP Merkez Yürütme Kurulu ise Kılıçdaroğlu'na koalisyon hükümeti kurma yetkisi verdi.

Hükümet kurma sürecinde AK Parti ile CHP heyetlerinin 'istikşafi' görüşmeleri tamamlamasının ardından, Genel Başkanlar Ahmet Davutoğlu ve Kemal Kılıçdaroğlu Başbakanlık Resmi Konutu'nda bir araya gelmiş 18:00 sıralarında başlayan görüşme 4,5 saat sürmüştü. 

AKP adına açıklama yapan Ömer Çelik ise Perşembe ya da Cuma yapılacak görüşmenin sonunda iki parti arasında koalisyonun kurulup kurulmayacağının belli olacağını açıklamıştı. 

Koalisyon görüşmeleri kapsamında Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu'nun Perşembe günü saat 14.00’e bir araya geleceği kesinlik kazandı.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Haluk Koç: "Kılıçdaroğlu ve Davutoğlu tekrar görüşecek"

Görüşme sonrası ilk açıklamayı CHP Genel Merkezi'nden yapan Haluk Koç şunları söylemişti: 

'Uzun ve zahmetli bir ön görüşme yaşadık. 5 ayrı toplantı tertip edildi. Her iki partinin heyetleri çeşitli alt konularda kendi fikirlerini beyan ettiler. Farklı duyarlılık taşıyan iki siyasi partinin birlikte bir koalisyon oluşturup oluşturulamayacağının görüşüldüğü bir süreç. 

Tabi ki farklılıkları olan bir süreç ama ülkenin menfaatlerini daha üstte tutuyoruz. Ülkeyi rahatlatacak bir siyasi irade için sorumluluk taşıyor ve gereğini yapıyoruz. Bir kez daha yapıcı bir hükümet sorumluluğunu kolaylaştırmak olduğunu belirtmek istiyorum. Sayın genel başkanlar çeşitli konuşlarda düşünceler ifade ettiler. Sorumluluklarını yansıtan değerlendirmeler yaptılar. Sanırım Perşembe ya da Cuma yeniden bir araya gelecekler. Toplantının içeriği ile ilgili bu bilgileri paylaşmak istiyoruz.

Hiçbirimiz kişisel çıkarlarımızı, parti çıkarlarımızı, ülkenin içinde bulundurduğu durumu göz önüne alarak ülke menfaatlerinin üstünde tutmuyoruz. Sorunların çözümünde geniş tabanlı bir hükümetin olması gerektiğini bu ülkeyi seven herkes paylaşıyor.

Tekrar bir araya gelme ihtiyacı hissettiklerine göre genel başkanlar kendi genel kurullarıyla görüşüp bir beyanda bulunacaklardır. İki siyasi partinin tabanına karşı sorumlulukları var ama ülke menfaati bu farklılıkları aşmayı gerektiriyor. Uzlaşılan, uzlaşmaya yakın olan, uzlaşmaktan uzak ama uzlaşılabilecek hususlar var.'

Ömer Çelik:"Sonraki görüşmede nihai sonuç alınacak"

Ömer Çelik Perşembe ya da Cuma yapılacak görüşmenin nihai bir sonuç almayı hedeflediğini açıkladı;

'Bugün Bakanlar Kurulu’na sunum yaptık. Bu alanda hangi bakanın sorumluluğunda ise o konuda sunum yaptık. Bugün ilk defa istikşafi görüşmelerin bitiminden sonra sayın genel başkanlar burada görüştüler. Yemekli bir görüşme oldu. Türkiye’yi hükümetsiz bırakmama sorumluluğu içinde her iki genel başkan açıklama yaptılar. 

Uzlaşılan konular, anlaşılmayan konularda her iki taraf görüşlerini beyan ettiler. Gelinen noktada bugün itibariyle herhangi bir sonuca bağlanmış değil. Perşembe ya da Cuma ama şu ama bu yönde nihai bir sonuca ulaşmak üzere bir araya gelecekler. Türkiye siyasi hayatında iki zıt damarın bir araya gelmesi bir ilktir. 

Yaklaşık 35 saatlik bir görüşmenin ardından iki zıt akımın genel başkanı karşılıklı olarak görüşlerini paylaşmış oldular. Türkiye'nin hükümetsiz bırakmama yönündeki çabalar başlı başına bir kıymet oluşturmuşlardır. Her iki taraf kendi yetkili kurumlarına götürecekler. Perşembe ya da Cuma günü bu görüşmenin devamı niteliğinde ama nihai bir görüşme yapacaklar.En geniş yelpazede Türkiye’yi hükümetsiz bırakmamak için her şey görüşüldü.'

"En az 4 yıl ufku olan, reform odaklı bir koalisyon hükümeti"

Liderlerin koalisyon zirvesinden bir gün sonra yazılı açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç 'CHP Merkez Yönetim Kurulu, Türkiye'nin derin ve yakıcı sorunlarının çözümü amacıyla, ülkenin yüksek çıkarlarını gözeterek, en az 4 yıl ufku olan, reform odaklı, yüksek profilli, geniş tabana dayanan bir koalisyon hükümeti kurulması yönünde iradesini bir kez daha ortaya koydu. Bu doğrultuda Sayın Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na tam yetki verdi' dedi.

Bu aşamaya nasıl gelindi?

AK Parti ve CHP heyetleri arasında, 5 ayrı oturumda yaklaşık 35 saat süren görüşmeler, 3 Ağustos'ta sona ermişti. Görüşmelerin biri TBMM'de, diğer dördü ise Ankara Palas Devlet Konukevi'nde gerçekleşti.

'Demokratikleşme, yeni anayasa, ekonomi, eğitim, sosyal programlar, Türkiye'nin iç ve dış güvenliği, dış politika, Avrupa Birliği ve Ortadoğu politikaları' başta olmak üzere farklı konuların ele alındığı görüşmelerde, ortak ajanda ve gündem maddeleri belirleyen heyetler, 'iki parti arasında, bir ortaklık yapısı çıkıp çıkmayacağını' değerlendirdi.

Görüşmelerin ardından heyetler, AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na rapor sundu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 6 Ağustos'ta, hükümet kurma süreci kapsamında CHP ile istikşafi görüşmelerde bulunan AK Parti heyeti ile görüştü.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na da istikşafi görüşmelere katılan CHP heyetince, hem sunum yapıldı hem de bir rapor sunuldu. Konuşmalarında, 'Yüksek profilli bir hükümet kurulması' gerekliliğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin önünde, dış politika, ekonomi, eğitim, darbe hukuku ve Kürt sorununun bulunduğunu, yeni bir anayasanın yapılması gerektiğini kaydetti.

Görüşmenin tek gündemi koalisyon değil

Başbakan Davutoğlu, dün paylaştığı tweetlerde, Kılıçdaroğlu ile yapacakları görüşmede PKK'nın silah bırakması ve son dönemde artan saldırıların da konuşulacağını söylemişti

Siyasileri ortak tavır almaya çağıran Davutoğlu şunları söylemişti:

'Tüm vatandaşlarım müsterih olsun. Şefkat ve kudret eliyle devletimiz her türlü belayı def etmeye muktedirdir. Şimdi tüm siyasi liderleri kamu düzeni, demokrasiyi sahiplenme, silahların bırakılması konularında ortak tavır almaya çağırıyorum.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Yarın CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmemizde hükümet ortaklığı dışında bu konuları da istişare edeceğiz. Süreç nasıl işlerse işlesin milletimizin verdiği ülkeyi yönetme sorumluluğunun gereğini yapacağımızdan kimse şüphe etmesin.'

Davutoğlu, Kılıçdaroğlu'nu Twitter'dan takip etmeye başladı

Popüler İçerikler

Avukatı Doğruladı: Tutukluluğunun Devam Etmesini Kaldıramayan Dilan Polat İntihara Kalkıştı!
Halay Başkanı Mahmut Tuncer'in Estetikli Yeni Görüntüsü Sizi Çok Şaşırtacak
Fatih Erbakan'dan Devlet Bahçeli'yi Kızdıracak Sözler: "Dedem Yaşında İnsan"