Sosyal devlet uygulamaları: İki parti de benzer projeler ortaya koyuyor. Anlaşmazlıklar küçük yöntem farklılıklarından kaynaklanıyor.
Yolsuzlukla mücadele: İki parti de şeffaflık ve yolsuzlukla mücadele konusunda ortak tavır ortaya koyuyor. Ancak CHP önceki dönemden kalan 17 Aralık soruşturması konusunun Parlamento’nun işi olduğu görüşünü savunuyor. AK Parti ise bu konunun kapanması gerektiğini, yeni hükümetin yolsuzlukla aktif bir şekilde mücadele etmesi gerektiği görüşünü savunuyor.
DIŞ POLİTİKA
Kıbrıs sorunu ve AB ile ilişkilerde iki partinin politikaları örtüşüyor. Ancak Türkiye’nin özellikle Ortadoğu politikasında ciddi değişikliğe gitmesi gerektiğine inanan CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun en zor gördüğü konulardan biri, dış politika. Hükümetin IŞİD’e savaş ilan etmesi CHP’yi rahatlattı ama Davutoğlu’nun Suriye politikasını hâlâ ‘efsane’ olarak görmesi, Mısır, İsrail ve diğer bölge ülkeleriyle ilgili politikalarında tavır değişikliği sinyali vermemesi, Kılıçdaroğlu’nu kaygılandırıyor.
3 AĞUSTOS’A KADAR NETLEŞİR
İki parti heyetlerinin, görüşmeleri bugünden sonra yoğunlaştırması bekleniyor. Orduda komuta kademesinin belirleneceği Yüksek Askeri Şura toplantısının başlayacağı 3 Ağustos’a kadar heyetlerin net bir fotoğraf çıkarıp liderlere teslim etmesi bekleniyor. Yolsuzlukla mücadele, parlamenter demokrasinin güçlendirilmesi, Maliye politikaları ve dış politika başlıklarının liderlere kalacağı tahmin ediliyor. Bu sayı artabilir.
4 YILLIK OLMAYABİLİR
Bunlara ek olarak liderlerin karar vermesi gereken bir başka konu da bakanlıklar meselesi. CHP, MGK’da en az iki icracı bakan ile yer almak istiyor. Adalet Bakanlığı ya da İçişleri Bakanlığı, ek olarak Dışişleri Bakanlığı, CHP’nin talebi olabilir. CHP’nin çok istediği Milli Eğitim Bakanlığı’nın da sorunlu konuların başında gelmesi bekleniyor.
Bu arada iki lider de olası koalısyonun 4 yıl görev yapması gerektiğini söylerken iki parti tabanında da süreli bir ‘misyon koalisyonu’ konuşuluyor. Buna göre, düşük de olsa koalisyon protokolünde net bir şekilde yer alan yasa ve anayasa değişikliklerini yapıp seçime gidecek bir koalisyon modeli de ihtimal dahilinde.