Klima vs Camları Açmak: Hangisi Yakıt Tüketimine Daha Çok Etki Ediyor?

Yazın gelmesi ve yakıt zamlarının arka arkaya gelmesi klasik bir tartışmayı tekrar gündeme getirdi. Araç kullanırken camları mı açmalıyız yoksa klimayı mı? Hangisi yakıt tüketimini daha çok etkiliyor gelin birlikte bakalım.

Otomobil kullanırken camları açmak ve klima arasındaki yakıt tüketim farkı hala tartışılıyor.

Bu sorunun tek yanıtının olmadığı belirtiliyor; çünkü aracın modeli, teknolojisi, tasarımı, klima özellikleri, sürüş teknikleri, sürüş bilgisi, pencerelerin ne kadar açıldığı gibi pek çok farklı ayrım var.

Konuyla ilgili olarak şöyle bir görüş var:

'Aslında ne kadar hızlı gittiğinize bağlı. ABD'deki Otomotiv Mühendisleri Derneği, camlar açıkken ve klima açıkken araç kullanmanın ekonomi üzerindeki etkisini inceledi. 45mph'nin (72 km) altında, pencereleri açık tutmanın klimadan daha az yakıt tükettiğini buldu'

Kafalar hala karışık çünkü klimada belli bir oran varken cam açıldığında hıza, rüzgara ve motor büyüklüğüne göre tüketim değişiyor.

BBC'nin haberine göre İngiliz otomotiv şirketi AA'ya göre araçlarda klima açmak benzin tüketimini yüzde 10 oranında artırıyor. Klima ilk açıldığında aracın içindeki ısıyı düşürmek için çok yoğun çalışıyor ve böylece daha çok benzin harcanıyor. Ancak pencereyi açınca da dışarıdan gelen hava aracı yavaşlatıyor, hız seviyesini sabit tutmak için sürücü gaza basıyor ve motor daha yoğun çalışıyor. Böylece daha çok benzin harcanıyor.

Bu nedenle ortama göre karar vermek daha mantıklı gibi görünüyor.

Yani, şehir içindeyseniz, yavaş gidiyorsanız pencere açmak, 80 kilometreden hızlı gidiyorsanız ise klimayı kullanmak daha tasarruflu olabilir.

İngiltere merkezli RAC otomotiv hizmetlerinin yorumu ise şöyle: 'Açık camlar sürtünmeyi artırır, aracı yavaşlatır ve çalışması için gereken yakıt miktarını artırır. Klimanın açık olması motora fazladan bir yük bindirir ve daha fazla yakıt gerektirir.

2004 yılında General Motors, sorunu kökten çözmek için çalışmalar yaptı ve camları açık, klima kapalı yaklaşımını kullanan araçlarda daha düşük yakıt tüketimi için bir eğilim buldu. Ancak daha sonra tartışıldığı gibi, aktif olarak kullanılmayan bir klima sistemi sağlıklı değildir ve ayrıca açık pencerelerle yakıt tüketimi daha düşük olsa da, bu hava gerçekten güvenilir klimanın soğukluğuna mı ulaşıyor? Özetle, klimanızı sık aralıklarla çalışır durumda tutmakta fayda var'

Şehir içinde camlar, uzun yolda ise klima daha verimli olabilir.

Trikctrucks ise şu yorumu yapıyor:

Camlar açıkken veya klima ile sürüşün daha yakıt verimli olup olmadığı konusundaki tartışma, klimaların icat edildiği gün kadar eskidir. Camlarınız, açıkken sürüş aerodinamiğini azaltır ve sürtünmeyi artırır, bu da aracı yavaşlatır. Ancak AC ile sürüş motora daha fazla yük bindirir. Her iki durumda da aracınızın çalışması için daha fazla yakıta ihtiyacı olacaktır. İşin püf noktası, hangi seçeneğin ne zaman kullanılacağını bulmak ve bunları doğru kullanmaktır. Camlar açıkken araba kullanmak için en iyi zaman şehir sokakları ve banliyö yollarıdır. Aksine, klima ile sürüş için en iyi zaman otoyollardır. Otoyolda bu kadar yüksek hızlarda camlarınızı aşağı indirmek aracınızın aerodinamiğini düşürür. Klima açıkken araç kullanmak motora daha fazla yük bindirse de yakıt verimliliğini camlar açıkken araç kullanmak kadar etkilemez.

İlginizi çekebilir 👇

Türkiye'de Satışta Olan Tüm Elektrikli Otomobiller ve Güncel Fiyatları (Haziran 2022 Listesi)
Türkiye'nin En Ucuz Otomobili Sloganıyla Tanıtılan Citroen Ami Sonunda Satışa Çıktı

Popüler İçerikler

THY Hostesine Saldırdığı İddia Edilen ve Ağza Alınmayacak Sözler Sarf Eden Dilan Çıtak'tan Açıklama Geldi!
Ünlü Voleybolcu Üçüncü Kez Evlendi: 'Biz Yine Evlendik Hat-Trick'
Vefatından İki Gün Önce Armağan Çağlayan'ın Programına Konuk Olan Metin Arolat'ın Sözleri Gündem Oldu
YORUMLAR
15.06.2022

arabaya ilk binildiğinde 4 camı da indir içerideki sıcak hava çıksın. Sonra duruma, deponun doluluğuna, bir dahaki sefer ne zaman yakıt alabileceğini hesaplıyıp zaten terlemeyi tercih edeceksinizdir.

15.06.2022

Hem klima hem cam açıkken yakıt tüketimi nasıl oluyor sayın ilgililer, buna da bi cevap verirseniz...Benim arabanın kliması soğutmuyor da.

15.06.2022

Klimanın kuru soğuğunu sevmediğim için bende genelde klima açıp camları da açıyorum. bilgi alırsan beni de aydınlatmanı rica edeceğim :)

15.06.2022

yakıt deme onedio, sinirlerim bozuluyo.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ