Klasikten Moderne Edebiyat Yolculuğu: Kürt Edebiyatı'ndan 14 Eşsiz Eser

Kürt Edebiyatı, dilin var oluşunu kabul etmeyenlere inat, pek çok köklü edebiyat gibi gerek klasikleriyle gerekse sürgünden var olmuş güçlü hikâyeleriyle sizi tarihten günümüze derin bir yolculuğa çıkarmaya hazır ve nazır. İşte, Klasik Kürt Edebiyatı'ndan Moderne doğru minik bir yolculukla, dünyada yer etmiş önemli eserler.

1. Ehmedê Xanî - Mem û Zîn

Türkiye'de çokça bilinen Kürtçe bir eserle başlayalım. Ehmedê Xanî'nin 1692 yılında, Kurmançi lehçesinde yazdığı manzum eseri, birbirine aşık, kavuşamayan iki gencin trajik öyküsünü anlatıyor.

2. Dîwana Feqiyê Teyran

Federe Kürdistanlı yazar Seid Dereşi'nin hazırladığı Diwan'da Feqiye Teyran'ın yaşamı, el yazmaları, mahlasları ve Teyran hakkında halk arasında dolaşan söylenceler yer alıyor.

3. Melayê Cizîrî - Dîwan

Asıl adı Ehmed olan Melayê Cizîrî, Kürt tasavvuf şiirinin en önemli temsilcisi. İyi şiirin standardı olarak Diwan esas alınıyor ve Mevlânâ, Hafız gibi tasavvufçu alimlerle eşdeğer görülüyor.

4. Mehmed Uzun - Siya Evînê

Kürt edebiyatının mihenk taşlarından olan Mehmed Uzun'un pek çok eserini Türkçe okumak mümkün. Ancak, Siya Evînê bu eserler arasında en önemlisi diyebiliriz. Kitapta işlenen karakter, Van'da doğup büyümüş ve Fransa'da eğitim almış; İstanbul'da yaşadığı dönemde ise Cemil Meriç gibi Türk Edebiyatı'nın önemli isimlerine hocalık yapmış bir aydın. Aynı zamanda, Mehmed Uzun'un pek çok eserinde görebileceğimiz memleket sevdasını, bu karakterde de çok belirgin bir şekilde görüyoruz.

5. Destana Memê Alan

Yaklaşık 2500 yıllık bir geçmişi olan Memê Alan, bir halk yapıtı olarak doğmuştur. Destan, Kürt halkının ve geçmişin anlaşılmasına yardımcı oluyor.

6. Erebê Şemo - Şivanê Kurmanca

Kürt - Sovyet yazar Erebê Şemo, ilk Kürtçe romanın yazarıdır. Latin alfabesinden oluşan Kürtçe alfabenin de mimarlarındandır.

7. Heciyê Cindî - Hewarî

Heciyê Cindî'nin bu romanı 1950'li ve 60'lı yıllarda Kafkas Kürtleri'nin yaşımı üzerine kurulu. Cindî'nin bu romanı, verdiği eserler arasında en önemli eser olarak karşımıza çıkıyor.

8. Jan Dost - Mijabad

1965 Kobanê doğumlu yazar, cumhuriyet hikâyesi anlatıyor. 4 kısımdan oluşan kitapta, Badine Amêdi aracılığıyla Kürt Cumhuriyeti'ne tanık oluyoruz.

9. Fêrîkê Usiv - Hemû Berhem (Bütün Eserleri)

1934 yılında Erivan'da dünyaya gelen Fêrîke Usiv, unutulmayan Kürt şairlerden biridir. Shakespeare'i Kürtçe'ye çevirmesi ve Pûşkin için yolculuğa çıkması ile de tanınır.

10. Kawa Nemir - Selpakfiroş

William Shakespeare, Walt Whitman, Edgar Allan Poe, William Butler Yeats gibi önemli isimlerin eserlerini Kürtçe'ye çevirmiş, yeni dönem Kürt şairlerinden Kawa Nemir'in eseri Selpakfiroş. Şiir kitapları arasında 'olmazsa olmaz' rafında yerini alması gereken eserlerden.

11. Şener Özmen - Rojnîvîska Spinoza

Biraz daha güncel edebiyata geçiş yapıyoruz. Şener Özmen, ilk Kürtçe eseri Rojnîvîska Spinoza ile edebiyat dünyasına bomba gibi düştü diyebiliriz. Eser için pek çok farklı coğrafyanın olduğu, birden çok anlatıcının olduğu, okuyucu sıkmayan küçük oyunlar bulunan keyifli bir kitap.

12. Rênas Jiyan - Janya

1974 yılında Mardin, Kızıltepe'de doğan Jiyan, Modern Kürt Edebiyatı'nın en önemli isimlerinden biri. Janya, ismini içindeki bir şiirden alan ilk şiir kitabıdır.

13. Arjen Arî - Ramûsan Min Veşartin li Geliyekî

1956 doğumlu Mardinli şair Arjen Arî'nin en önemli eseri. Pek çok şarkıya söz olmuş, etkileyici şiirlerle dolu bir kitap.

14. Melayê Bateyî - Dîwan

Kürt şair ve islam alimi Melayê Bateyî'nin eseri. Melayê Bateyî,  Kürtçe mevlit yazması ile de dünyaca bilinir.

Popüler İçerikler

Avrupa Yakası'nın Naile'si Çiçek Dilligil Cinsiyet Geçişi Yapan Oğlunun Doğum Gününü Kutladı!
Galatasaray'da Okan Buruk'un Penaltıya İtirazı Olay Oldu
Elazığlı Mehmet 120 Bin Liraya Aldığı Tarlasına Fidan Dikerken Roma Dönemine Ait Eser Bulunca Hayatı Değişti