Klasik Savaş Taktiği! Ukrayna Öldürülen Rus Askerlerin Fotoğraflarını Annelerine Gönderiyor

Ukrayna'nın, savaşta ölen Rus askerlerin kimliklerini yüz tanıma teknolojisiyle tespit edip anneleriyle iletişime geçtiği iddia edildi. Bu yöntem ise uzmanlar arasında tartışmaya neden oldu.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post'un aktardığına göre Ukraynalı yetkililer savaşın başından beri 8 bin 600'den fazla yüz tanıma taraması gerçekleştirdi.

Gönüllü yazılımcı ve hackerlardan oluşan Bilişim Teknolojisi Ordusu, bu taramalarda hayatını kaybeden 582 Rus askerin kimliğinin tespit edildiğini ve ailelere cesetlerin fotoğraflarının gönderildiğini öne sürdü.

Ukrayna ordusu, ABD merkezli Clearview AI şirketinin yapay zeka destekli yüz tanıma teknolojisini kullanıyor.

Öte yandan Birleşik Krallık'ın (BK) başkenti Londra'dan gözetleme teknolojileri araştırmacısı Stephanie Hare, bu programla ölü askerlerin fotoğraflarının ailelerine gönderilmesinin geri tepebilecek bir strateji olduğuna dikkat çekti.

Araştırmacı, Ukrayna ordusunun yaptığının 'klasik bir psikolojik savaş taktiği' olduğunu söyledi.

Hare, 'Eğer Rus askerler Ukraynalı annelere böyle bir şey yapsaydı 'Aman Tanrım, ne kadar barbarca!' derdik. Bu gerçekten işe yarıyor mu? Yoksa Rus ailelerde 'Şu kanunsuz ve zalim Ukraynalılara bakın, oğullarımıza bunu nasıl yaparlar?' şeklinde bir tepki mi uyandırıyor?' diye sordu.

340 kişi bu operasyonda çalışıyor

Clearview AI'ın CEO'su Hoan Ton-That, Washington Post'a açıklamasında Ukrayna hükümetine bağlı 5 farklı birimdeki 340'tan fazla yetkiliye diledikleri zaman ücretsiz şekilde yazılımı kullanma imkanı sağlandığını söyledi.

Şirket, Ukrayna Ulusal Polisi ve Savunma Bakanlığı'nın yazılımı kullandığını doğrularken, diğer üç birime dair bilgi paylaşmayı reddetti.

Ton-That, bazen Ukraynalı askerlerin sadece tek bir Rus askerin cesedini taratarak aile fotoğrafları, sosyal medya paylaşımları ve ilişki detaylarına kadar birçok bilgiyi edinebilmelerine şaşırdığını da belirtti.

ABD'de polis ve federal yetkililer tarafından kullanılan yazılım, veritabanının yüzde 10'unu Rusya'nın en büyük sosyal ağı VKontakte'den (VK) aldığı için savaşta ayrı bir önem de kazandı.

Şirket olarak tek amaçlarının istila altındaki bir ülkeye destek sağlamak olduğunu savunan Ton-That, "Bu yeni bir savaş" dedi.

BK merkezli dijital hak savunucusu Privacy International (PI) ise 18 Mart'ta yaptığı bir açıklamada şirkete Ukrayna'daki faaliyetlerini durdurma çağrısı yapmıştı.

PI, yüz tanıma yazılımının yanlış kimlik tespiti yaparak sivilleri askerlerle ya da Ukraynalıları Ruslarla karıştırarak savaşta büyük risk oluşturabileceğini savunmuştu.

BK, vatandaşları hakkında yasadışı şekilde bilgi topladığını öne sürdüğü Clearview AI'a kasımda dava açmıştı. Şirketse iddiaları yalanlamıştı. Dava henüz sonuçlanmazken, suçlu bulunması halinde firma 17 milyon sterlin ceza alabilir.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın 52. gününde de çatışmalar devam ediyor.

Kaynak: Independent

Popüler İçerikler

Acun Ilıcalı Futbol Yatırımlarına Devam Ediyor: Yeni Takımı Slovenya'dan
Mike Tyson Kaybetti: Tarihi Mike Tyson - Jake Paul Maçında Neler Oldu?
İzmir'de 5 Küçük Kardeşi Öldüren Yangında Acı Detay: Kapıyı Kilitleyerek Giden Annenin İfadesi Ortaya Çıktı!
YORUMLAR
16.04.2022

Linç yemek de istemiyorum ama biraz fazla olmamış mı sanki?

16.04.2022

olmamış

16.04.2022

ukraynalilarda az şerefsiz değilmiş

16.04.2022

yani bunun mantığı ne ki? Hani ne olacak analar isyan edip oğullarını askere mi göndermeyecek sanki. Rus hükümetinin geri basmasına sebep olacak bir hareket değil sonuçta

16.04.2022

Cesetlerin fotoğraflarını göndermek.. Hangi anne ölmüş evladının parçalanmış halini görmek ister ki ? Bu durum Rusya içinde infiale neden olur. Amaçları hem bu hem de ailelerine zarar vermek.

TÜM YORUMLARI OKU (13)