KKTC'nin İlk Lideri Rauf Denktaş'ın Hukuk Öğrenciliğinden Kurucu Cumhurbaşkanlığına Uzanan Yolculuğu

Kıbrıs Türkleri'nin efsanevi lideri ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, 20. yüzyılın en ilham verici yaşam öykülerinden birisine sahip.

Hukuk öğrenciliğinden Türk Mukavemet Teşkilatı kuruculuğuna uzanan yolculuğunun sonunda yeni bir devletin kurucu lideri olarak tarihe adını altın harflerle yazdırdı.

KKTC'nin 40. kuruluş yılında Rauf Denktaş'ın eşsiz yaşam hikayesini yeniden hatırlıyoruz.

1942’de Lefkoşa İngiliz Okulu’ndan mezun olduktan sonra Magosa’da tercümanlık, mahkemede memuriyet, İngiliz okulunda öğretmenlik yaptı. 1944’de İngiltere’ye hukuk tahsiline gittiğinde; Hitler’in orduları Avrupa’da geri çekilmeye başlamış, müttefikler zafer şarkıları söylüyordu.

27 Kasım 1948 tarihinde Kıbrıs Türklerinin düzenlediği ilk mitingde Fazıl Küçük ile beraber hatiplik yaparken; 60 yıl sürecek bir mücadelenin ilk adımlarını atıyordu…

Ada’da iki toplum arasında yaşanan çatışmalarda güç dengesi Rumlar’ın lehineydi. Denktaş, EOKA’nın organize saldırılarına karşı Türk Mukavemet Teşkilatı’nı kurdu. Ankara’ya giderek Türkiye Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ile görüştü…

Kıbrıs’a döndüğünde Erenköy’de bir mücahit olarak çatışmalara girdi, toplum önderi sıfatıyla Rum liderlerle toplantılar yaptı. Kıbrıs Türkü’nün ne pahasına olursa olsun Yunanistan’a bağlanmayacağını tüm dünyaya ilan etti.

1974 sonrası Türk Federe Devleti liderliği, 1983’te ise en büyük hayali olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti‘nin kurucu Cumhurbaşkanı oldu.  Aynı yıl BM Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşma ise o salonda yapılmış en etkileyici konuşmalardan biri olarak tarihteki yerini aldı:

Denktaş bu konuşmasında 'bizim varlığımızı inkar ederek insan haklarından bahsedemezsiniz. Onurumuz ve bağımsızlığımızla savaştık' dedi.

Kıbrıs Türkü’nün egemenliği ve özgürlüğü için tüm ömrünü harcayan Denktaş ailesini ihmal etti; tam üç defa evlat acısı yaşadı.

Büyük oğlu Raif’in trafik kazası ile ölümü bir kenarda; 7 yaşındaki oğlunu da kaybetti.

Oğlunun ölümünü Londra'da Kıbrıslı esir Türklerin serbest bırakılması görüşmeleri sırasında öğrenen Denktaş evladının cenazesine bile katılamadı.

Daha sonra mezarına gittiğinde 'sana ne kadar bakabildim ki şimdi yasını tutacağım' dediğini aktardı.

1990, 1995 ve 2000 yıllarında üç defa KKTC Cumhurbaşkanı seçilen Denktaş için 21. yüzyıl iyi başlamadı. Zira artık 2000’li yıllar gelmişti ve Denktaş’ı milli bir kahraman olarak gören Kıbrıs Türkleri’nin jenerasyonu yaşlanmaya, demodeleşmeye başlamıştı…

Denktaş için “tamam geçmişte savaş döneminde çok değerli işler yaptın ama artık devir değişti, kenara çekil biz de Güney ile birleşip Avrupa Birliği’ne girelim” diyen genç kuşaklar Ada’da arkasına büyük bir rüzgar aldı…

2004 Yılında Türkiye'deki iktidarın da desteklediği Annan Planı Kıbrıs'ta referanduma gitti. 

Rauf Denktaş bu plana şiddetle karşı çıksa Kıbrıs Türk Halkı %65 oy oranıyla EVET kararını verdi.

Rauf Denktaş’ın ABD’de ameliyat olduğu ve büyük sağlık sorunları yaşadığı günlerde; Lefkoşa sokaklarında coşkulu EVET mitingleri düzenlendi. Denktaş, 50 sene önce etnik temizliğe karşı siperlerde yattığı sokaklarda kendi halkı tarafından yerden yere vuruldu…

Denktaş’ın en büyük siyasi rakiplerinden Mehmet Ali Talat, Denktaş’ı Soğuk Savaş dönemi politikacısı olmakla ve tek amacının ikinci bir Hatay örneği yaşatarak Ada’nın kuzeyini Türkiye’ye iltihak ettirmeye çalışmakla eleştirdi.

Bu sürecin sonunda Denktaş siyaseti bırakarak köşesine çekildi.

13 Ocak 2012’de 87 yaşında vefat ettiğinde ise Küba lider Fidel Castro’dan sonra en uzun siyasi kariyere sahip olan isimdi. Asli unsuru oldukları kendi vatanlarında “azınlık bir dini toplum” olarak görülen ve yok edilmek istenen Türklerin özgürlüğü için ömrünü harcadı.

İkinci Dünya Savaşı sırasında İngilltere’ye okumaya giderken Mısır’da eğlence olsun diye uğradığı falcının söylediği gibi Devlet Kurmuş bir adam olarak tarihteki yerini aldı.

Büyük mücadeleler sonunda kurduğu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ise bugün 40 yaşında.

İlgini çekebilir...

Aramızdan Ayrılışının 8. Yılında Rauf Denktaş ve Onun Mücadelelerle Dolu Hayatı

İlgini çekebilir...

Rauf Denktaş, 39 Yıl Önce Bugün KKTC'nin Bağımsızlığını İlan Etti; Saatli Maarif Takvimi: 15 Kasım

İlgini çekebilir...

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş Kimdir, Ne Zaman Öldü, Hastalığı Neydi? Rauf Denktaş Nereli?

Popüler İçerikler

Melih Gökçek, Ankapark’taki Transformers'ları İhtiyaç Sahibi Ailelerin Hakkı Olan Sosyal Yardımlarla Almış!
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
YORUMLAR
15.11.2023

Allah rahmet etsin, mekanı cennet olsun,

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ