KKTC Başkanı Saner'den Kuran Kursları Açıklaması: 'Yasaklanması Söz Konusu Değil'

KKTC Başbakanı Ersan Saner, Anayasa Mahkemesi'nin Kuran kurslarının kapatılması kararına dair açıklama yaptı. Başbakan Saner, kapatmanın söz konusu olmadığını, gerekli yasal düzenlemeleri yapacaklarını kaydetti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ersan Saner, Kur'an-ı Kerim eğitim-öğretiminde yetki tartışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Başbakan Saner, yaptığı yazılı açıklamada, KKTC Anayasa Mahkemesi'nin, bazı din görevlilerinin üyesi olduğu Hizmet Sendikasının (HİZMET-SEN) 2018'de açtığı davayla ilgili dün verdiği kararı, basında yer alan haberlerden öğrendikten sonra Din İşleri Başkanı Talip Atalay ile görüştüğünü belirtti.

Saner, Atalay'ın da basına açıkladığı üzere, söz konusu sendikanın, Din İşleri Değişiklik Yasası'nın 8B Maddesi'nin 2. Fıkrası'nın A Bendi'nde yer alan 'Din Hizmetleri Eğitimi ve Halkla İlişkiler Birimi bünyesinde eğitim işleriyle görevli bakanlığın izniyle yapılan hafızlık eğitimi kurslarını düzenlemek, sınav yapmak ve başarılı olanlara hafızlık belgesi vermek' şeklinde düzenlenen ve Din İşleri Komisyonuna verilen hafızlık kursu açma yetkisinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurduğunu kaydetti.

Anayasa Mahkemesi'nin HİZMET-SEN'in başvurusunu uygun bulduğunu ifade eden Saner, 'Şimdi yapılacak olan Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararının ortaya çıkmasının ardından mahkemece eksik görülenleri gidermek ve hafızlık kurslarının devamını sağlamaktır' dedi.

"Din eğitimi Anayasaya aykırı değil"

Saner açıklamasında, Din İşleri Başkanlığının da devletin bir kurumu olduğunun altını çizerek 'Dolayısıyla devletin dışında bir kurumun hafızlık kursları düzenlemesi diye bir şey söz konusu değildir. Din İşleri Başkanlığının dini alandan sorumlu bir devlet kuruluşu olarak ilgili bakanlık ve diğer devlet kurum ve kuruluşlarıyla iş birliği yaparak görevini yerine getirmesi gayet doğaldır ve esasen bu kurumumuzun görevidir. Anayasamız açıkça hiç kimsenin bir inancın kitabını ve esaslarını öğrenme ve uygulama hürriyetinden mahrum bırakılamayacağını yazmaktadır. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi kararı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde hafızlık eğitimi kurslarının yasaklanması gibi bir durum söz konusu olamaz' değerlendirmesinde bulundu.

Mahkemenin kararı ışığında gerekli yasal düzenlemeler yapılarak bu kurslara devletin ilgili bakanlık ve kurumları vasıtasıyla devam edileceğini vurgulayan Saner, kursların doğal olarak Din İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenerek Milli Eğitim Bakanlığının da uzman müfettişleri ile denetimlerini yapacağını ve kurslar sonunda verilecek belgeleri onaylayacağını belirtti.

Saner, 'Bizler anayasaya bağlıyız ve din eğitimi almayı anayasaya aykırı olarak görmüyor tam tersine vatandaşın bir hakkı, toplumsal bir ihtiyaç olarak değerlendiriyoruz. Dolayısıyla dünyanın tüm medeni ülkelerindeki düzenlemelerin benzerleri ile bu konuya bir düzenleme getirme kararlılığındayız' ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Gerekçe 'Laikliğe Aykırılık': KKTC'de Kur'an Kursları Kapatılıyor

KKTC'de Din İşleri Başkanlığının Kuran-ı Kerim eğitim-öğretimiyle ilgili yetkisine ilişkin itirazı değerlendiren Anayasa Mahkemesi, her türlü eğitimin ancak Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığının 'gözetiminde ve denetiminde' olması gerektiği yönünde karar vermişti.

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Yapımcısından Müjdat Gezen'in Olay İddiasına Sert Yanıt!
Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!
Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!
YORUMLAR
16.04.2021

Kur'an kurslarının %90'ı kurs adı altında tarikatlara beyni yıkanmış bir nevi terörist yetiştiriciliği yapıyor. Sadece KKTC'de değil tüm dünyada kapatılması lazım.

Pasif Kullanıcı
16.04.2021

işidli akpliler burdan da mağdur olamadı yani. neyse islamcı değil mi çocuklara tecavüz edemiyoruz deyip gene mağduriyet yaratırlar.

16.04.2021

Asıl Arapça kurslarının açılması gerek. Anlayarak okumak gerek. Arapça kursu da şart değil; bir çok çeviri var ancak orijinal dilinde okumak isteyenler de olur. Onlar bu kurslarda Arapça öğrenip hem Kur'an'ı olurlar hem de bir yabancı dil öğrenmiş olurlar. Ben çeviriyi tercih ettim. Buna yanlış diyenler bile var. Hiç Arapça bilmiyorsan ve Müslümanlık hakkında bir şeyler biliyorsan demek ki bir yerde biri çevirmiş ki sana söylendiğinde anlamışsın. Kulaktan duyma çeviri yerine uzmanlar tarafından yapılan çevirileri okumak çok daha mantıklı. Çevirileri karşılaştırabileceğiniz bir çok uygulama da mevcut.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ