Kur Korumalı Mevduat (KKM) seçimlerden önce uzmanların en önemli başlıklarından biri olmuştu. Seçimlerden sonra sonuçtan bağımsız bir şekilde sorun yaratacağı öngörülen KKM'de bugün önemli bir adım atılırken, haftalık artış oranı ise dikkat çekti.
Kur Korumalı Mevduat (KKM) seçimlerden önce uzmanların en önemli başlıklarından biri olmuştu. Seçimlerden sonra sonuçtan bağımsız bir şekilde sorun yaratacağı öngörülen KKM'de bugün önemli bir adım atılırken, haftalık artış oranı ise dikkat çekti.
2022 mart ayı itibarıyla dönüşleri başlayan KKM'nin Hazine'ye maliyeti sadece 2022 yılında 92,5 milyar TL olurken, dövizden dönüşleri karşılayan Merkez Bankası'nın maliyeti de yaklaşık 89 milyar lira oldu.
Merkez Bankasıyla ilgili, dövizle ilgili bu kadar olumsuz haberler, bunlar çok doğru şeyler değil, buna rağmen dövizdeki denge devam ediyor ve edecek, buna rağmen KKM'deki istikrar devam ediyor, hanehalkının teveccühü devam ediyor.
(KKM) TL bir yatırım aracı olarak güçlendiği sürece zaten vatandaşımız buradaki çıkışı kendi süreci içerisinde gerçekleştirecek, bunu böyle görmek lazım, ihtiyaç olarak devam edebilir de sürebilir de, bunu süreç gösterecek.
KKM, dövize gidişi keskin bir şekilde durdurdu, bu dövizle ilgili en başarılı olduğumuz nokta.
KKM geçici olarak getirildi, ancak bu yıl sonlandırılamaz.
KKM bence çağın buluşu oldu, TL'ye istikrar kazandırdı, önümüzdeki dönemde de Türkiye ekonomisinin önemli enstrümanlarından biri olacak.
KKM'den çıkış için yıl sonunu düşünüyorduk, ancak bunun 31 Aralık'ta son tarih ilan edilmesinden ziyade kademeli bir şekilde sonlandırılmasının daha doğru olacağını görüyoruz.
Farklı döngüler ve uygulama konuşulurken, seçimler öncesinde ve 14-28 Mayıs arasında kurda istikrarın korunması(!) için önlemler artınca bankalarda ilginç faiz oranları ve 'teşvik' primleri görüldü.
Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarındaki tutar artışı sürdü.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) haftalık bülteninde yer alan bilgilere göre, kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 2 trilyon 398,2 milyar TL'den 2 trilyon 498,7 milyar TL'ye çıktı.
Tüketici kredileri 1 trilyon 358 milyar TL'den 1 trilyon 368,9 milyar TL'ye, bireysel kredi kartları 670,3 milyar TL'den 699,4 milyar TL'ye çıktı.
Takipteki alacaklar 168,5 milyar TL'den 168,3 milyar TL'ye indi.
Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı bir haftada 7 milyar 1,2 milyon dolar düşüş gösterdi.
Gerçek kişilerin döviz mevduatları bir önceki haftaya göre 3 milyar 910,70 milyon dolar, tüzel kişilerin döviz mevduatı 3 milyar 90 milyon dolar düştü.