Kızlık Zarı Hiç Olmasa Ne Olurdu: Kızlık Zarının Evrimsel Gelişimi ve Bugünü

Kızlık zarı, birçok toplumda kültürel anlamlar yüklenmiş olan, ancak biyolojik açıdan son derece basit ve işlevsiz bir yapıdır.

www.evrimagaci.org

Özellikle az gelişmiş toplumlarda, erkeğin kadına hükmedebilmek için kullandığı, birçok kültürel ve toplumsal anlam yüklenmiş olan kızlık zarı aslında nedir? Kadın vücudu için ne gibi bir işlevi vardır?

Bu konuyla ilgili kesinleşmiş hükümler olmasa da, birçok bilim insanınca kabul edilen güçlü bir evrimsel hipotez mevcut.

Bu yapı, insan iki ayak üzerine kalkmadan, maymunlarla olan ortak atamızdan ayrılmamızdan hemen sonra evrimleşmiştir.

Daha sonra insansı atalarımız iki ayak üzerine kalkmıştır ve bu sebeple gebelik süresi de kısalmıştır.

Gebeliğin kısalması her şeyi değiştirdi.

Normalde diğer bazı canlılarda doğumdan önce apoptosis mekanizmasıyla yok edilen kızlık zarı yapısı, gebeliğin kısalmasıyla birlikte göreceli olarak prematüre bebeklerin doğması sonucu, doğum sonrasına taşmıştır.

14 ay yerine 9 ay süren hamilelik.

Yani normalde 12-14 ay ana karnında durması gereken yavrular, gebeliğin kısalmasıyla 9 ay kadar kalmaya başlamıştır ve genellikle gebeliğin son aylarında yok edilen kızlık zarı, bu yeni evrim sonucunda yok edilemeden kalmıştır.

Erkekler kızlık zarını koruyan kadınlardan eş seçiyor.

Daha sonradan Cinsel Seçilim, yani erkeklerin kızlık zarını koruyan kadınlardan eş seçmesi ve onlardan çocuk yapması, sayesinde korunan bu yapı, ileri yaşlara kadar kalmaya meyilli hale gelmiştir.

Peki kızlık zarının kadın vücudundaki işlevi nedir? Neden böyle bir yapıya ihtiyaç duyulmuştur?

Eski insanlarda, vajinal kanalın diğer maymunlarda olduğu kadar aktif olarak temizlenememesi (maymunlar sürekli olarak dillerini kullanarak vajinalarını temizlerler), vajinal enfeksiyona bağlı ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir.

Bu sebeple, kızlık zarı gibi dolaylı olarak vajinal kanalı koruyan yapılar, Doğal Seçilim tarafından da desteklenmektedir.

Enfeksiyona karşı savunmayı destekleyen bir diğer bulgu da, sıcak iklimlerde bulunan canlıların üzerlerini örtme gibi bir zorunlulukları olmamasıdır.

Dolayısıyla bu canlılar, çıplak yaşarlar ve bu sebeple de enfeksiyonlara daha açık bir halde olabilirler. İnsan da, Afrika gibi sıcak bir iklimde evrimleşmiş bir canlı olarak, kızlık zarının enfeksiyonlara karşı koruyucu bir yapısı olduğu düşünülebilir.

Popüler İçerikler

Ünlü Restorandaki Bir Buçuk Porsiyon Adana Kebabının Hesap Tutarı Dudak Uçuklattı
Öğretmen Olmak İçin Şartlar Değişiyor: Öğretmenler Artık Üniversiteden Sonra Atanamayacak!
Halay Başkanı Mahmut Tuncer'in Estetikli Yeni Görüntüsü Sizi Çok Şaşırtacak
YORUMLAR
09.09.2015

Bu sitede evrim konularına hiç girme sayın editör. Ben girdim ve bir sürü boş beyinle karşılaştım. :)

09.09.2015

Evrime inanan sen asıl boş beyinli sensin. Gerçekten evrime inanıyorsan gerçekten yazık sana.

09.09.2015

"Övrim yalaaaan" diyenler damlar şimdi :D

09.09.2015

bura fena karisir. yerimizi alalim.

09.09.2015

Kılıçları çek, kalkanları hazır hale getir, 'Argumentatum Ad Ignorantiam'lere, 'False Dilemma'lara, 'Poisoning The Well'lere, 'Red Herring'lere, 'Straw-Man'lere hazırlıklı ol...

TÜM YORUMLARI OKU (272)