Kızılırmak, Çukurova ve Sakarya Ovası Risk Altında: 80 Yıl İçinde Tarım Alanları Sular Altında Kalacak

Küresel ısınma nedeniyle, 2100 yılına kadar deniz seviyesinin 62 santimetre yükseleceğini söyleyen İTÜ öğretim üyesi Doç. Dr. Cengiz Yıldırım, Türkiye'nin kıyı kesimlerinde bulunan Kızılırmak Deltası, Çukurova, Küçük ve Büyük Menderes gibi tarım alanlarının önemli bir kısmının sular altında kalabileceğini söyledi. 

'Yapılan çalışmalar günümüzde küresel olarak deniz seviyesinin yılda 3.1 milimetrelik bir hızla yükseldiğini gösteriyor'

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü'nden Jeomorfolog Doç. Dr. Cengiz Yıldırım, küresel ısınmadan kaynaklı olarak yükselen deniz seviyesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

DHA'nın aktardığı bilgiye göre endüstriyel devrimle birlikte karbondioksit gazlarının atmosferi olumsuz yönde etkilediğini söyleyen Yıldırım, 'Eriyen buzul kütlelerinden kaynaklanan sular, deniz seviyesinin yükselimine neden oluyor. Yapılan çalışmalar günümüzde küresel olarak deniz seviyesinin yılda 3.1 milimetrelik bir hızla yükseldiğini gösteriyor.' ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin tarım alanları tehlike altında: Çukurova, Sakarya Ovası, Kızılırmak Deltası...

Türkiye'nin tarım alanlarının, deniz seviyesinde yaşanacak yükselmeden ötürü risk altında olduğunu söyleyen Cengiz Yıldırım, '2100 yılında deniz seviyesinin günümüze göre 62 santimetre civarında yükselebileceği tahmin ediliyor. Bu özellikle kıyılarda büyük deltalar, ovalar, topoğrafyanın çok alçak olduğu alanlar ve dünyada tarımsal üretimin en fazla yapıldığı alanlarda (Çukurova, Silifke, Küçük Menderes, Büyük Menderes, Bakırçay, Bafra ve Çarşamba Deltaları, Sakarya Ovası) ve denize kıyısı olan ovalarımızda deniz seviyesinde 62 santimetrelik bir yükselime neden olacak. Bu kadar bir yükselme bile kıyı çizgisinin karaya doğru gerilemesine, bugün tarım yapılan alanların deniz suyu tarafından işgal edilmesine, yer altı suyunun tuzluluk oranının artmasına ve buradaki sulak alanlarda var olan doğal hayatın yok olmasına neden olacak.' dedi.

İstanbul etkilenir mi?

62 santimetrelik deniz seviyesi farkının, Türkiye'nin kıyı şeridinde ciddi değişimlere yol açacağını söyleyen Yıldırım, 'İstanbul'da Küçükçekmece ve Büyük Çekmece kıyılarında 62 santimetrelik yükselim kıyı çizgisinin belirgin bir miktarda tarım ve ulaşımı etkileyebilecek kadar değişiklikler meydana getirecek.' ifadelerini kullandı.

'187 milyon kişi göç etmek zorunda kalacak'

Yaşanacak değişimin, sosyal hayatı ciddi bir şekilde etkileyeceğini söyleyen Yıldırım, 'Türkiye, Avrupa'ya büyük göçlerin yaşandığı bir köprü durumunda. Özellikle Hindistan, Mısır ya da Bangladeş'te bu tür afetlerin meydana gelmesi büyük bir göç dalgası yaratacak. Bu ülkemizi bu açıdan da etkileyecektir. Yapılan hesaplamalar tüm dünyada 187 milyon insanın deniz seviyesi yükseliminden etkilenebileceğini ve göç etmek zorunda kalabileceklerini gösteriyor.' açıklamasında bulundu.

Ayrıca bakınız 👇

Artık Göçmen Kuşlar Pas Geçiyor: 850 Hektarlık Avlan Gölü, Futbol Sahası Kadar Kaldı
2018 İklim Raporu: 'Küresel Isınmayı Anlayan ve Dünya'yı Kurtarabilecek Son Nesiliz'

Popüler İçerikler

Nisan Ayı Enflasyonu Açıklandı: TÜİK TÜFE Yüzde 70'in Altında Kaldı!
Fatih Erbakan'dan Devlet Bahçeli'yi Kızdıracak Sözler: "Dedem Yaşında İnsan"
MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
YORUMLAR
02.12.2018

İlk defa bir konuyu Şeyma Subaşı'ya bağlamamışsın onedio, gözlerim yaşardı.

yüz yıl sonra ekranlarda bu ülkeye göç edersen öleceksin gibi reklamlar göreceğiz :) öngörü değil gerçekler ve kimse sikine takmıyor olsun biri demişti dersiniz

03.12.2018

Kendime değil, kardeşim ve onun beraberindeli nesile üzülüyorum. Ben şunun şurasında 60 yıl daha yaşarım.

TÜM YORUMLARI OKU (7)