Kızıl Goncalar'da Cüneyd'in Annesiyle İlgili Her Sahnede Duyduğumuz "Kırklara Karışmak" Ne Demek?

Büyük bir merakla yeni sezonunu beklediğimiz Kızıl Goncalar sonunda başladı. Her bölümüyle çok konuşulan dizide Cüneyd ve annesiyle ilgili her sahnede geçen 'kırklara karışmak' sözünün anlamı da merak edildi. Bakalım daha çocuk yaşında sürekli bu sözü tekrarlayan Cüneyd aslında ne demek istemiş?

Geçtiğimiz sezona damga vuran ve yeni sezon tarihi iple çekilen Kızıl Goncalar, sonunda izleyicisiyle buluştu.

Yeni sezonda olayların çok daha fazla karışacağını bildiğimiz dizinin ilk bölümünde, Cüneyd'in çocuk yaşında istemeden annesinin ölümüne sebep oluşunu izledik.

Cüneyd'in 'seçilmiş' olduğunu düşünen Gül Ayşe'nin "Kırklara karışacağız ve ayrılmayacağız" demesinin ardından Cüneyd'in annesine "Atla" dediğini geçtiğimiz sezonun finalinde izlemiştik.

Sık sık duyduğumuz "kırklara karışmak" deyiminin ne anlama geldiği de bu sahnelerin ardından büyük merak konusu oldu.

TDK'ya göre kırklara karışmak deyiminin anlamı 'bir kimsenin artık ortalarda görünmez olması' olarak belirtiliyor.

İslam'da Hz. Muhammed'in 40 yaşında peygamber olması, Hz. Adem'in çamurunun 40 günde yoğurulduğuna inanılması, evliyaların kemale ermesi için çile (40) çekmesi gerektiğinin düşünülmesiyle önemli bir yer tutan 40 sayısı, aynı zamanda kemale erme yaşı olarak görülüyor.

Yani dizide Cüneyd ve annesinin kırklara karışmaktan kastettikleri şey gözden kaybolarak huzur bulmaları olarak yorumlanıyor.

Popüler İçerikler

Celal Şengör ve İlber Ortaylı'dan Bakan Yusuf Tekin'e Sert Sözler: "Anlatamıyoruz Bu Herife"
Suudi Prens Selman Filistin Meselesiyle İlgili Tuhaf İfadeler Kullandı
Fransa'da Geri Dönüşüme Gönderilen Aracın Türkiye Fiyatı İçinizi Sızlatacak...
YORUMLAR
30.09.2024

Tasavvufta rical-ül gayb (gayb adamları) adında bir inanç vardır. Buna göre, Allah, dünyanın idaresine vesile olması için duaları makbul kırk veli seçer. Bunlara kırklar denir. Kırklar içinden yedi kişi, yediler içinden de üç kişi seçilir. "Üçler yediler kırklar" diye bilinir. Bazı anlatılara göre kırklara katılan kişi dışarıdan belli olmadan sıradan bir insan gibi yaşamaya devam ederken, bazı anlatılara göreyse ortadan kaybolur ve yalnızca Allah'ın bildiği bir yerde yaşarlar.

30.09.2024

Evet, özellikle alevi ve bektaşilerde bu anlattığın inanış var.

30.09.2024

vay a.q 40 yaşında Türkiye'den ayrıldım. Kırklara karıstım demek ki

30.09.2024

onu bilmem de bu dizi bayıyor beni

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ