Jezero Krateri neden seçildi? Perseverance yaşam izini nasıl arayacak? Aklınıza takılan ne varsa yanıtladık.
Jezero Krateri neden seçildi? Perseverance yaşam izini nasıl arayacak? Aklınıza takılan ne varsa yanıtladık.
23.57'de başarıyla yüzeye inişin ardından Amerika Birleşik Devletleri dokuz kez başarılı biçimde Mars'a uzay aracı gönderen tek ülke oldu. En erken 10 yıl sonra yüzeyde topladığı örneklerle Dünya'ya dönecek araç ilk fotoğraflarını da paylaştı bile.
Bu paylaşımla NASA “Salda Gölü sayesinde ne bekleyeceğimize dair bazı fikirlerimiz var' diyordu. Biz de kıyısından köşesinden bu çalışmaya katkı sağlamış bulunduk. Ancak bu heyecanlı iniş, gelen ilk fotoğraflar derken bir bilgi kirliliği de oluştu.
Bu da Perseverance'ın Mars'tan ilk fotoğrafıydı bu arada. 👆
Mars yüzeyinde gezerek kaya ve toprak örneklerini toplayıp bunları hiçbir bozulma yaşanmaması için korunaklı bir yerde tutacak. Bir yandan gezegenin jeolojik yapısını da tahlil edecek tabii, Mars'a insan yollama planları için önemli bir soruyu araştıracak: Atmosferdeki karbondioksitten nasıl oksijen üretilebilir?
Jezero aslında eski bir göl ancak şimdilerde orada su yok. Yukarıdaki görselde gördüğünüz üzere hem giriş hem de çıkış akıntısının olması ve bunun bir yerden gelip başka bir yere aktarılıyor olması araştırılmaya değer hale getiriyor.
Krateri önemli kılan bir diğer özellik, Mars'taki en büyük ve en iyi korunmuş delta yataklarından birine sahip olması.
Deltalar, nehirler açık su kütlelerine katıldıktan sonra kaya, kum ve potansiyel olarak organik karbon getirmeleriyle oluşuyor. Buradaki zemin de tahminimizden zengin olabilir ve barındırdığı maddeler insanlığın Mars'ta yaşama projesinin kaderini değiştirebilir.
Neden Venüs değil de Mars'ta bu arayışta olduğumuzun açıklaması basit. (Aslında oldukça karmaşık ancak bilim insanları bizim için basitleştirmiş.)
Mars, ince bir atmosfere sahip, soğuk ve kuru bir gezegen. Öte yandan yoğun ve zararlı bir kozmik radyasyona da sahip. Geçmişte elde edilen verilere bakıldığında ise manzara daha farklıydı, atmosferi görece daha kalın, yüzeyi ise kuruluktan uzaktı.
Suyun yaşam için önemini tekrar anlatmaya gerek yok herhalde. Suyun mevcudiyeti ve Mars yüzeyinde bozulmamış organik moleküllerle karşılaşılması bizi yaşam izleri bulma ve burada organik yaşamı başlatabilmek için hayli umutlandırıyor.
Sorunun yanıtı için yine Jezero'dayız.
Buradaki deltada yukarıda bahsettiğimiz bileşenlerin, bilhassa mineral ve organik karbon içeren kısımların bulunması bir zamanlar burada yaşamın da olup olmadığını sorgulatıyor. Yaşamı oluşturan bilimsel yol haritaları, tabiri caizse 'rotalar' var ve bilim insanları krateri inceleyerek bu izleri takip edecek.
Belki Mars'ta biyolojik bir iz bulunacak... Çok heyecanlı değil mi?
Yapacak çok işi olduğu için Perseverance adeta bir İsviçre çakısı gibi donatılmış.
Sahip olduklarını şöyle bir görelim:
Yüzey minerallerinin incelenmesi için gelişmiş bir kamera sistemi
Sıcaklığı, rüzgar hızını, basıncı, nemi ve tozu ölçmek için bir sensör grubu
Olası bir insanlı seyahatte Mars'taki karbondioksitten nasıl oksijen üretilebileceğini araştıran deney mekanizması
Kimyasal elementleri kategorilendirip yapılara yakın çekim yapabilecek bir kamera
Yüzeyin altındaki yapıyı hassas biçimde haritalayacak bir radar
Organik bileşen ve mineralları aramak için spektometre, lazer ve kameradan mütevellit bir sistem
Bu bebek helikopterin Mars'a yollanma sebebi bahsettiğimiz atmosferde, düşük yer çekiminde motorla uçuşun yapılıp yapılmadığını test etmek. Havalanmanın çok daha zor olduğu bu ortamda uçan bir cisime sahip olmak bizim de gelecek planlarımızı güncelleyebilir.
Uçan otomobil teknolojisi ilk olarak Mars'ta denenebilir belki?
İşte, Mars'ta şu an harıl harıl çalışan uzay aracına dair soruların yanıtı böyle. Diğer sorularınız için yorumlarda buluşalım!
başarılarınızın devamını diliyorum tebrikler
Birazcık daha uzun yaşamayı sadece bu tarz gelişmeleri daha fazla görmek için çok istiyorum ya.Ülkemde her ne kadar karanlık bir çağ içinde yaşıyor olsakta, insanlık adına güzel gelişmelere tanık olmak çok heyecan verici.Umarım daha iyi şeyler olur.
yazdığına bak salda gölü bursada diye bizde kıyısından köşesinden bir katkıda bulunduk bu başarının diye övünüyor. Bu kadar acınası bir şeyden bile övünüyorsunuz salda gölüyle o kraterin tek ortak yanı gölün başka bir göle olan bağlantısı o da TÜRKİYE deki salda gölünde var ... Bizim için çok büyük bir başarı tebrikler ...