Kızıl Gezegene Taşınıyoruz! NASA'nın Mars İnsan Habitatı Tasarım Yarışmasının Finalistleri Belli Oldu

NASA, Mars'a yapacağı ilk insanlı yolculuk ve bu yolculuğun planlamaları kapsamında bundan yaklaşık 5 yıl önce bir yarışma başlatmıştı. Uzayda yaşam ile ilgilenen tasarımcılar ve mühendisler, Mars üzerine yerleşmede kullanılacak, sürdürülebilir ve 3 boyutlu yazıcı ile üretilebilir yaşam alanları ile yarışmaya katıldılar. 

Tüm finalistlerin 100.000 dolarlık ödülü paylaşacağı bu yarışmada, son evreye kalanlar ise toplam 800.000 dolar için yarışacak. NASA ayrıca bu tür yarışmaların, Mars üzerinde kurulması planlanan insan kolonisine ilgiyi arttıracağını düşünüyor.

Mars Küvezi adını taşıyan bu proje, üçüncülük ödülünü aldı.

New Have Connecticut'ın yaptığı proje, toplamda 11 finalistin arasından seçildi. 

Yarışan her proje mimari yapı, programlama, iç mekanın etkin kullanımı, 3 boyutlu yazıcı kapasitesi ve yaşam alanının inşa imkanı gibi kriterler üzerinden değerlendirildi. 

Mayıs başında yapılacak olan son yarışmada ise kazanan takımlar toplam 800.000 dolar ödül alacak.

NASA'nın Yüzyıl Yarışmalarından biri olan, Centennial Challenge 3D Habitat Tasarımı 2015 yılında start aldı.

www.spaceflightinsider.com

NASA bu yarışma ile, halkı Mars'ta yaşam olasılığının içine dahil etmek ve ilgi uyandırmayı hedefliyor.

Ayrıca son yıllarda Mars'ı keşfetme çabaları, sadece NASA'da değil SpaceX'de yoğun bir şekilde ilerliyor. Bu yüzden her iki kuruluş için de toplumun varlığı oldukça önemli.

NASA son günlerde, yeryüzündeki Mars adını verdiği, Devon Adası'nın uydu fotoğraflarını yayınlaması için Google ile bir ortaklık kurdu. Haughton-Mars Projesi adı verilen bu yerde, Mars misyonlarının simülasyonları gerçekleştiriliyor.

Zorpheus adlı ekibin projesinde ise kendi kendine çalışan bu robot, 3 boyutlu yaşam alanını kurup daha sonra bir sonraki yaşam alanına geçiyor.

İkincilik ödülü alan proje, yerde kolay hareket edebilen araç sayesinde yüzeyde kolaylık sağlamayı ön planda tutmuş.

Search/Apis Cor'un şimdilik birinci seçilen projesinde ise, yapının devamlı olarak güçlendirilmesi ve geliştirilmesi temel alınmış.

Ayrıca ışık ve mekan kullanımı da oldukça etkili.

Mars'a yapılacak olan bu yolculuk, uzayın keşfi adına yapılacak en büyük adım olacak. Fakat insanlı herhangi bir yolculuktan önce, astronotların 1 yıl boyunca Ay ve Mars arasında seyahat ederek küçük adımlar ile ilerlemesi planlanıyor.

NASA yolculuğu 4 ayrı evreye böldüğünü açıkladı.

2017 Mayıs ayında, NASA planlama ve idare müdür yardımcısı Greg Williams, insanların Mars'ı ziyaret edebilecekleri olası bir zaman öngörüsü açıklamıştı. 

Evre bir ve ikide, astronotlar Ay uzayı içinde birçok yolculuk yapacak ve yaşam alanının oluşturulması için gerekli altyapıyı kuracaklar. 

Daha sonra Deep Space Transport (Derin Uzay Nakli) aracı yola çıkacak. Sonrasında ise 2027 yılında Mars üzerinde yaşamın 1 yıllık simülasyonu gerçekleştirilecek ve 2030'dan sonra Mars sistemine insanlı yolculuk yapılması mümkün olacak.

Öte yandan Elon Musk, çok daha erken tarihlerde insalı Mars yolculuklarının yapılacağı sinyalini verdi.

Gelişmeleri yakından takip ediyoruz! 

Popüler İçerikler

İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
YORUMLAR
03.04.2019

Başlığı Mars İmam Hatibi okudum. Beynimizi yıkıyorlar. Temizleme anlamında değil, yıkıyorlar. :D

03.04.2019

Çok heveslenmesinler bence, en çok kaza en çok ölüm ilk dalgada olur her zaman, belki başarısız olup hepsi ölecek. Bugün duyduğunuz astronotların kat kat fazlası adı duyulmamış üstü örtülmüş, uzayda kaybolmuş / atmosferde yanarak ölmüş bir sürü astronot var.

04.04.2019

reizz cami ve mescid sarti getirmis nasa ve elon kankasina,ilk kurulacak olan mescid.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ