Kıymetini Bilemedik! TÜBİTAK'ın Beğenmediği Proje ABD'de Dünya Birincisi Oldu

Bilimde herkesten fazla ilerlememiz gereken dönemde TÜBİTAK'ın beğenmediği bir proje daha yurtdışında hak ettiği değeri gördü. Habertürk'ten Pervin Kaplan'ın haberine göre iki gencin TÜBİTAK tarafınca reddedilen projesi dünya birincisi oldu.

TÜBİTAK jürisi liselerarası bir bilim yarışması düzenledi.

Yarışmaya projeleriyle Antalya TED Koleji'nden 10. sınıf öğrencisi Mehmet Can Dursun ve 11. sınıf öğrencisi İrfan Efe Boztepe de katıldı.

Proje şeker hastalarının iyileşmeyen yaraları için geliştirilmiş özel bir yara bandıydı.

Yengeç ve karides kabuklarından yapılan yara bandı, hastaların yıllarca geçmeyen yaralarının geçmesi için tasarlanmıştı.

Ancak proje TÜBİTAK kurulu tarafından Ocak ayı değerlendirmesinde onaylanmadı. Hatta Konya Bölgesi sergisinde bile gösterilmedi.

Karara üzülmelerine rağmen projelerini tanıtmaya kararlı olan öğrenciler çalışmalarını Amerika Birleşik Devletleri'nde düzenlenen Genius Olimpiyatları'na gönderdi.

TÜBİTAK'ın sergiye bile çağırmadığı proje 54 ülkeden gelen 2 bin 450 proje içinden birinci seçildi.

Hatta New York Oswego Üniversitesi başarılı öğrencilere 10 bin dolar burs vererek onları eğitim almaları için New York'a davet etti.  Öğrenciler bu durum üzerine“TÜBİTAK projemizi beğenmeyip, bölge sergisine bile çağırmadığında çok üzülmüştük. Çünkü güzel bir proje yapmıştık. Hazırladığımız yara örtüsünü denemiş ve iyileştirici özelliğini test etmiştik. TÜBİTAK beğenmedi ama ABD’den şampiyonluk aldık. Keşke kendi ülkemizde de beğenilseydik” dedi.

Proje danışmanı kimya öğretmeni Gülay Demirci de şaşkınlığını gizleyemedi.

“TÜBİTAK’ın proje yarışmasına başvurduk. Türkiye’yi 12 bölgeye ayırarak projeler kabul ediliyordu. Biz Konya bölgesinden katıldık. En başta elendik, beğenilmedik, değerlendirme kriterlerini bile anlamadık. Zaten neden elendiğinizi açıklamıyorlar. Sadece seçilemediğinizi söylüyorlar. Çocuklar çok üzüldü ama ABD’de dünya şampiyonu oldular. Üstelik burslu okumaya ABD’ye davet edildiler.”

Okulun bir diğer projesi de üçüncü oldu. Baran Başkan ve Ata Özlük birinci olan arkadaşları gibi burs kazandı ve eğitim hayatlarını New York'ta devam ettirmeleri için davete hak kazandı.

Öğrenciler projede Amerikan askerlerinden esinlenmiş.

Irak savaşı sırasında askerlerin kanayan yaralarına kitosan tozu serpip kanamayı durdurduklarını okumuştuk. Bu da yengeç gibi kabuklu hayvanlarda olan bir madde. Biz bunu polilaktik asit ile birleştirdik. Bu asit yorulunca vücuttan çıkan bir asit yani insana yabancı değil. Bu yara bandı da özellikle şeker hastalarının kapanmayan yaraları ile yanık yaralarında kullanılacak. Çünkü açık yara mikrop kapıyor, kapatınca da iyileşmiyor. Bu bant hava geçirici ve çözünür özellikte...”

Benzer bir durum yine yaşanmıştı.

TÜBİTAK tarafından geçtiğimiz aylarda  reddedilen İlayda Şamilgil dünyada bilimin en önemli ödüllerinden biri olan gençlerin Nobel ödülü olarak gösterilen yarışmadan birincilik aldı ve başarılarından ötürü NASA'nın Mars projesine dahil edildi.

Popüler İçerikler

Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
YORUMLAR
26.06.2016

Eğer projenizin tutup tutmayacağından emin değilseniz,önce Tübitak'a sunun.Beğenilmezse dünya birinciliği sizin.10 defa denendi %100 çalışıyor.

26.06.2016

ÇOK BASİT OLMUŞ TUBİTAKA GÖRE.ZİKİR GETİREN YARA BANDI YAPSALARDI KESİN SEÇİLİRDİ :) MALESEF TÜRKİYE VE BİLİM ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ÖZETİ BU ARALAR BUDUR.

26.06.2016

Zikirmatik varken kim ne yapsın bunu

TÜM YORUMLARI OKU (105)