Kıyıda Köşede Kalmasına Rağmen Edebi Değeri Tartışılmaz Kitaplar

Kitap önerileri denildiğinde akla ilk olarak popüler kitaplar gelir, fakat kıyıda köşede kalmış o kadar fazla değerli kitap var ki öncelikle bu kitapların keşfedilmesi daha önemli! İşte değeri bilinmese de altın değerinde olan kitaplar...

1. Uykuda Sevilen Kızlar - Yasunari Kawabata

Burada bütün olay bir randevu evin aynı odasında geçer.

Önceden uyutulmuş bakire kızların yatağına yaşlı erkekler kabul edilir. Tabii kıza zarar vermemek şartıyla.

Bu meraklı öyküyü o yaşlı adamlardan birinin ağzından dinleyeceksiniz.

2. Kuzeye Göç Mevsimi - Tayeb Salih

Afrika ve Arap edebiyatının en en önemli yazarlarından Tayeb Salih'in kaleminden çıkan kitap, sömürgecilik deneyiminden geçmiş bir üçüncü dünya ülkesindeki kültürel değişim ve kimlik meselesi üzerine kurulu yakıcı bir roman.

3. Düşkaçıran - Cemil Kavukçu

Düşkaçıran, Kavukçu’nun kitaplarında bir kırılmaya işaret eden yeni, farklı öykülerden oluşuyor. Bu öyküler gerçekle gerçeküstü arasında duruyor, öykücülüğümüze fantastik, gotik tatlar getiriyor.

4. Borges ve Ben - Jay Parini

Aslında Jorge Luis Borges'in Borges ve Ben diye bir kitabı yok. Borges ve Ben onun o kısacık anlatılarından biri. Borges'in yıllar önce New Yorker dergisinde yayımlanmış olan bir otobiyografisi.

5. Raşomon ve Diğer Öyküler - Ryunosuke Akutagawa

Ölülerin saçlarını yolan bir kadın, cehennemden kurtulmaya çalışan bir haydut, sanatı uğruna feda edebileceklerinin sınırı olmayan bir ressam, cinayetini anlatan bir ölü, burnundan başka şey düşünemeyen bir rahip, hayatını erdemlerin yoluna adamaya kararlı genç bir adam…

Raşomon ve Diğer Öyküler, Japon edebiyatının en iyi eserlerinden biri...

6. Helga'nın Günlüğü - Helga Weiss

Helga, Prag’da yaşayan Yahudi bir kız çocuğuydu. 1938 yılında Naziler ülkesini işgal etti, onun ve orada yaşayan 45 bin Yahudinin hayatı sonsuza dek değişti. Onunla birlikte 15 bin çocuk Terezín’deki toplama kampına, oradan da Auschwitz’e gönderildi ve içlerinden yalnızca 100 tanesi sağ çıkabildi.

Helga başlarından geçen her şeyi bir bir günlüğüne kaydetti.

7. Öğretmenim Mori'yle Salı Buluşmaları - Mitch Albom

Merhamet, açgözlülük ve yaşam hakkında çok daha fazlası üzerine hasta yatağındaki yaşlı bir profesörle eski bir öğrencisi arasındaki içtenlik ve bilgelik dolu konuşmalar...

8. İnsanlık Suçu - Theodore Dreiser

Birinci Dünya Savaşı sonrası Amerika’nın hızla değişen toplum yapısına ayna tutan bu kitap bir Amerikan edebiyatı klasiği kabul ediliyor.

Bu kitap, insani duygulardansa zenginliğe, lüks bir hayata değer veren ve hayalleriyle kendi yıkımını hazırlayan genç bir adamın trajik hikâyesidir

9. Ses Sese Karşı - Aldous Huxley

Ses Sese Karşı, düşünsel çerçevesi ve gözlem derinliğiyle, dünya edebiyatındaki toplumsal panorama romanlarının en ünlü ve önemli örneklerinden biridir.

10. Bir Aile Cinayeti - Michel Foucault

Kitapta eğitimsiz, dini ve milli fikirlerle büyülenmiş, akıl sağlığı tartışmalı bir köylünün karşısında, tıp bilimiyle, psikiyatrisiyle, adalet mekanizmasıyla tüm bir toplum yer almaktadır.

11. Aydınlanma - Maureen Freely

70'li yıllar, Robert Koleji. Günümüzdeki bir kayboluş hikâyesinin izini İstanbul'da süren Amerikalı gazeteci M'nin yolu tekrar geçmişe, o yıllardaki sandık cinayetine bağlanır.

12. Görüş Evi - Martin Amis

Çağdaş İngiliz romanında düzyazı üslubu en çok hayranlık uyandıran yazarların başında gelen Martin Amis, Stalin dönemini anlatan bir dizi kitap yazmış, döneme ait en acı hatıraları ise Görüş Evi'nde ortaya koyuyor.

13. Deri Değiştirmek - Carlos Fuentes

Artemio Cruz’un Ölümü, Terra Nostra,Yanık Sular, Aura, Körlerin Şarkısı gibi yapıtlarıyla tanıdığımız Carlos Fuentes’in en önemli romanlarından biri Deri Değiştirmek, büyük romancının en önemli eserlerinden biri olarak sıralanıyor.

14. Atlantis - Gerhart Hauptmann

Nobel Edebiyat Ödülü, Goethe Edebiyat Ödülü ve Almanya Onur Nişanı gibi pek çok ödüle sahip Hauptmann'ın zengin düşünsel dünyasını doyumsuz bir edebi kurguyla biçimlendirdiği önemli eseri Atlantis, tam bir başucu kitabı.

15. Gizli Kusur - Thomas Pynchon

Yıl 1970, çiçek çocukların çağı bitiyor. Dünya değişirken kendisi aynı kalan bir özel dedektif olan Doc Sportello, eski sevgilisi Shasta bir gece kapısını çalıp ondan yardım isteyince hayır diyemiyor.

16. Yoksulların Savaşı - Eric Vuillard

On altıncı yüzyıl Avrupa'sında Protestan Reformu Katolik Kilisesi'ne, güçlülere ve ayrıcalıklılara karşı bir isyana girişir. Böylece, kendilerine yalnızca cennette eşitlik vaat edilen köylüler ve yoksullar, bu eşitliğe neden burada ve hemen sahip olmadıklarını sorgulamaya başlar.

17. Kiracı - Roland Topor

Şehir hayatının yüksek debili akışına kendi küçük paranoyasıyla karşı koymaya çalışan ezik bir karakterdir Trelkovsky. Ama yeni taşındığı binada tanık olduğu tuhaflıkların sarmalına kendini çabucak kaptıracaktır.

18. Kayboluş - George Perec

Georges Perec, Fransızcanın en çok kullanılan sesli harfi olan 'e'yi kullanmadan bir roman yazdı: La disparition.

İkinci Dünya Savaşı'nı, annesinin, babasının kayboluşuna tanık olan bir çocuk olarak yaşayan yazar, hayatına damgasını vuran boşluğu bu kitapla paylaşıyor.

19. Bahara Kadar Bekle, Bandini - John Fante

John Fante, ilk romanı “Bahara Kadar Bekle Bandini”de ergenlik çağındaki bir delikanlının gözünden dağılmak üzere olan ailesini anlatıyor.

20. Korkmasaydın Ne Yapardın? - Bahar Eriş

Bahar Eriş, yeni kitabında insanın dünya içinde kendi küçük dünyasını kurma çabasını anlatıyor. Öğrendiklerini ve düşündüklerini kendi hayatından da hikâyelerle paylaşıyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Gerçek Çok Satanlar Listesi Burada! Dünya Çapında En Çok Satan Kitaplar
Bitirdiğiniz An Tokat Yemiş Gibi Hissedeceğiniz En İyi Psikolojik Gerilim Romanları
En Çok Okunanları Sıraladık! Her Kitaplıkta Bulunması Gereken En İyi Psikoloji Kitapları

Popüler İçerikler

Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!