Kıyamet Senaryolarını Unutun: BM, 2020 ve Sonrasında 'Aşırı Doğa Olayları' Görüleceğini Açıkladı

İklim değişikliği küresel tehdit oluşturmaya devam ediyor. Son 10 yılın en sıcak dönemini atlattığımız şu günlerde BM'den 2020 sonrası için uyarı geldi. BM, sıcaklardan dolayı aşırı doğa olaylarının yaşanacağını açıkladı. 

Euronews'te yer alan habere göre, iklim değişikliğiyle ilgili uluslararası kurumların verilerine işaret edilen BM Dünya Meteoroloji Örgütü'nün (WMO) açıklamasında, 'buzullardaki erime, deniz seviyelerinin yükselmesi, okyanuslardaki ısınma ve asitlenmenin yanı sıra ekstrem hava koşulları yaşanabileceği' belirtildi.

Ayrıca iklim değişikliğine bağlı olarak 'küresel sıcaklıklardaki artışın korkunç sonuçları' olduğu da dile getirildi.

WMO, Avrupa Birliği İklim Değişikliği Gözlemleme Kurumu'nun (Copernicus), '2019 yılının 2016'dan sonra küresel çapta, rekor düzeyde en sıcak ikinci yıl olduğu' verisini teyit ettiklerini de bildirdi.

Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Direktörü Petteri Taalas, Avustralya'daki yangınlara atıfta bulundu.

Taalas, yaptığı açıklamada, '2020, yoğun hava şartlarının etkisi ve iklim bağlantılı olaylarla 2019'un bıraktığı yerden başladı.' dedi.

Taalas, 'Ne yazık ki 2020'de ve gelecek on yıllarda atmosferde sera gazı salımı da dahil rekor seviyede sıcaklıklara şahitlik edeceğiz.' diye konuştu.

WMO, hem 2015-2019 yılları hem de 2010 ile 2019 arasındaki sürelerin küresel sıcaklık değerleri açısından tarihteki en sıcak beş ve on yıllık dönemler olduğunu bildirdi.

BM ajansının açıklamasında, 1980'den bu yana geçen her on yılın bir öncekinden daha sıcak olduğuna işaret edildi.

İllüstrasyon: Matt Chinworth

Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Panelinin 2013'te yayımladığı raporda, küresel ortalama sıcaklık artışının yüzyıl sonuna kadar en fazla 2 derecede tutulması, ideal olarak 1,5 dereceyi aşmaması gerektiği belirtilmiş, bunun için karbon emisyonlarının azaltılması uyarısında bulunulmuştu.

Bu arada iklimle ilgili kayıtların 1850'de tutulmaya başladığını belirten Petteri Taalas, o dönemden bu yana küresel çapta sıcaklıkların yaklaşık 1.1 santigrat derece arttığını ifade etti.

Taalas, 'Mevcut karbondioksit emisyonu ile, yüzyılın sonunda 3 ile 5 santigrat derece sıcaklık artışına doğru gidiyoruz.' uyarısında da bulundu.

Öte yandan BM'nin verilerine göre, son beş yılın ortalaması, 1850 ile 1900 yılları arasını kapsayan dönemden 1,1 derece daha fazla.

Yangınlara sebep olan şartlar 'olağan hale' gelebilir.

İngiltere Meteoroloji Ofisi Hadley İklim Bilimi Merkezinden Profesör Richard Betts de Avustralya'daki doğa yangınlarına yol açan iklim koşullarının, 21'inci yüzyıl sonuna kadar dünyada ortalama sıcaklığın 3 derece artması durumunda olağan hale geleceğini öne sürdü.

Doğa yangınlarının sıcaklık artışı, yüksek basınç, düşük nem, düşük yağış ve sert rüzgar koşullarının birleşmesiyle ortaya çıktığına dikkati çeken araştırmacılar, insan müdahalesinin yarattığı küresel ısınmanın bu koşulları artırdığını da vurguluyor.

Avustralya genelinde aralık başından bu yana kontrol altına alınamayan yangınlar nedeniyle 10 milyon hektara yakın alan yandı, 2 bini aşkın ev kül oldu.

Yangınlarda 28 kişi yaşamını yitirirken, zengin bir faunaya sahip kıtadaki yarım milyar vahşi hayvanla çiftlik hayvanının telef olduğu tahmin ediliyor.

Popüler İçerikler

Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
YORUMLAR
16.01.2020

Ve bizim kilerin tek derdi arap bedevilerine jest olsun diye istanbula kanal açmak. Millet bas bas bağırıyor doğa katliamı ama s*kine bile takmıyorlar bizi.

16.01.2020

Geberiyoruz resmen ama hala düzeltilen bir şey yok. Doğada çözünen gereçlere dönmek yok, fabrikaları kontrol yok, enerji kullanımı dengesi yok. Ölelim diye bilerek yapıyorlar sanki.

16.01.2020

4.5 milyar yaşındaki gül gibi gezegeni tahmini olarak son 100 yılda bitirdik resmen.

TÜM YORUMLARI OKU (16)