Şirince Köyü: Kıyamet Köyü Olarak Bilinen Şirince'de Turizmin Farklı Bir Boyutuna Tanık Olun!

İzmir'in Selçuk ilçesinde bulunan Şirince, tarihi ve kültürü ile önemli bir nokta. Şirince Köyü dense de aslında burası bir köyden çok daha farklı bir yer. Yıllardan beri korunan mimarisi, gezilecek yerleri ve kültürü ile Şirince, başlı başına farklı bir dünya. 2012 yılında Maya takvimine göre kıyametin kopacağı dünyada konuşulurken bu tarihte korunacak tek yerin Şirince olduğu söyleniyordu. Bu haberlerle dünya genelinde tanınan Şirince o dönemler arama motorlarında bile ilk sırada çıkıyordu. Daha sonra 21 Aralık tarihi yaklaştıkça dünyanın her köşesinden insanlar Şirince'yi merak etmeye başladı. Rivayetler doğru çıkmasa bile Şirince, turizmine farklı bir boyut kazandırmış oldu. Zaten oldukça turistik bir yerken bu haberlerden sonra daha da ün kazandı. Şimdilerde de her yıl on binlerce insan Şirince'de tatil yapıyor. Şirince dağ evleri, otelleri ve pansiyonlarında konaklamalar yapılırken tarihi ve kültürel noktalar da ziyaret ediliyor. Şirince, doğa ile iç içe tatil yapmak isteyen herkesi sevgiyle karşılıyor.

Bu içeriğimizde kıyamet köyü Şirince hakkında merak edilen birçok bilgiye ulaşabilirsiniz.

Şirince Hakkında Bilgi

Şirince, İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı bir köy. Asıl adı Kırkınca olan bu köy hakkında pek çok rivayet var. En bilineni ise efsanevi bir çağda kırk kişinin dağlara vurmasıyla ilgili. Kırkınca ismini de buradan aldığı söyleniyor. Rum telaffuzuna bağlı olarak Kirkice, Kirkince, Çirkince gibi şekillerde söylenen Kırkınca ismi Cumhuriyet ilk yıllarında değiştiriliyor. Dönemin İzmir valisi Kazım Dirik'in verdiği talimat üzerine burası Şirince adını alıyor.

19. yüzyılda incir üretimi ile ünlü olan Şirince'de 1800 hane bulunuyordu. 1923'teki Nüfus Mübadelesinden sonra ise Rumlar ayrılınca köydeki kültürde değişimler oluyor. İçerisinde iki tane Rum kilisesi bulunan Şirince'de hiçbir ev, diğer bir evin manzarasını kapatmıyor.

Maya takvimine göre 21 Aralık 2012'de kıyametin kopacağı hikayesini hemen hemen herkes biliyordur. Bu tarihte Şirince, güvenli bölge olması ile gündeme gelmişti. Takvime göre kıyametin kopacağı belirtilen günde Şirince'ye 150 polis, jandarma ve basın mensupları gelmişti. Düşünülenin aksine buraya çok fazla insan gelmemesi ve gelenlerin de çok kısa bir süre sonra döndüğü de sonradan ortaya çıkmıştı.

Şirince Nerede? Şirince'ye Nasıl Gidilir?

Şirince, İzmir ilinin Selçuk ilçesinde yer alıyor. Rakımı 330 metre olan Şirince'nin 2012'deki nüfusu 530 kişiydi.

Şirince, İzmir il merkezine 83 kilometre mesafede. Selçuk'a ise 8 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Şirince'ye İzmir Adnan Menderes Havalimanından ve otogardan çevre yolu aracılığı ile ulaşmak mümkün. Aynı zamanda toplu taşıma araçları ile de Şirince'ye ulaşabilirsiniz.

Şirince'nin konum bilgilerine ise aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Adres: Şirince, Şirince Mahallesi, 35920 Selçuk/İzmir

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Şirince'de Neler Yapılır?

Şirince, tatlı ve küçük bir tatil kasabası. Buranın sıcak atmosferinde yapabilecekleriniz ise şu şekilde:

  • Şirince'nin tarihi sokaklarında yürüyün.

  • Köy pazarını gezin.

  • Tarihi Rum evlerini inceleyin.

  • Hodri Meydan Kulesi'nden köy manzarasını seyredin.

  • Ev yapımı ürünler satın alın.

  • Tarihi konak ve taş evlerde konaklayın.

  • Kumda kahve ile enerjinizi toplayın.

Şirince Şarap Mahzenleri ve Mürver Şurubu

Şirince, özellikle meyve şarabı ile çok meşhur olan bir yer. Hazır Şirince'ye gelmişken eğer ilginiz varsa köyün merkezinde yer alan şarap mahzenlerinde tadım yapabilirsiniz. Aynı zamanda dilediğiniz şarabı da satın alabilirsiniz. Şirince'de meyve şarabı meşhur olsa da siz dilerseniz üzüm şarabı da tercih edebilirsiniz. 

Şarabın yanı sıra Şirince, mürver şurubu adı verilen içeceği ile de biliniyor. Bu şurup, dere kenarında yetişen bir çiçek olan mürverden hazırlanıyor. Oldukça leziz ve ferah olan bu içeceğin soğuk algınlığı ve gribe faydası olduğu da söyleniyor. Mürver şurubu, bazı yerlerde Türk kahvesi ile birlikte bazı yerlerde ise yemekten hemen sonra misafirlere ikram edilmekte.

Şirince Gezilecek Yerler

Şirince'de ziyaret etmeniz gereken pek çok lokasyon var. Buralar gerek manzaraları gerek tarihi detayları gerekse de estetik görünümleri ile ziyaretçileri büyülüyor. İşte Şirince'ye gittiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken noktalar:

Hodri Meydan Kulesi

Burası köyün tam kuzeyinde yer alan bir tepe. Köy manzarasını tepeden ve en net haliyle görmek isteyenler için Hodri Meydan Kulesi oldukça ideal yerlerden. Burada manzaraya karşı fotoğraflar çekilebilir; köyü kuşbakışı görmenin tadını çıkarabilirsiniz.

Adres: Şirince, 35920 Selçuk/İzmir

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin Yorumları: 

'Mükemmel manzaraya sahip bir kule, oraya ulaşmak için salyangoz tabelalarını takip etmiştik.'

Aziz John Baptist Kilisesi

Aziz John Baptist Kilisesi, Şirince'de en çok ziyaret edilen yerlerden. Köyün güney cephesinde yer alan kilisenin tam olarak ne zaman inşa edildiğine dair bir bilgi yok. 1805 yılında yeniden inşa edildiği ise biliniyor. Kilisede küçük bir şarap mahzeni olduğunu da belirtelim.

Adres: Şirince, 35920 Selçuk/İzmir

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin Yorumları:

'St. John Baptist kilisesi, Şirince çarşı içinden geçerek birazda yokuş çıkarak görülebilecek bir yer. Eski Ortodoks kilisesinde yalnızca yılda bir defa Temmuz ya da Ağustos ayında bir gün ayin yapıldığını öğrendim. Zamanında papazın evi ve Ruhban okulu olarak kullanılan mekanlar kafeye dönüşmüş. Kilise Kafe'ye güzel Şirince köyünün manzarasını izlemek ve kumda pişen kahvenizi yudumlamak için uğramanızı tavsiye ederim.'

Tiyatro Medresesi

Sevan Nişanyan'ın mimarı olduğu Tiyatro Medresesi, performans sanatları araştırmaları için inşa edilmiş. Aynı zamanda seyircileri ve sanatçıları bir araya getirmek için ideal bir mekan. Burada atölye çalışmalarının ve tiyatro kamplarının düzenlendiği biliniyor. Herhangi bir sahne performansına denk gelirseniz keyifle izleyeceğinizden eminiz.

Adres: Şirince, 5920 Selçuk/İzmir

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin Yorumları:

'Yalnızca uzaktan görme şansım oldu ancak çok yakınlarımdan gidenler oldu ve onlarda duyduğum kadarıyla insanları dahil herşeyiyle mükemmel iş. Şimdiler de ilköğretim veya lise olarak okul da açıyorlarmış sanıyorum.'

Nesin Matematik Köyü

Burası Tiyatro Medresesinin hemen yanında yer alıyor. Burada matematik ders olmaktan tamamen çıkıyor. Hayatın içine dahil oluyor. Eşsiz bir öğrenme alanı olan Nesin Matematik Köyü, Aziz Nesin'in vasiyeti üzerine kuruluyor. Sevan Nişanyan ve Ali Nesin'in çalışmaları ile ortaya çıkan Nesin Matematik Köyü, turizm amacı ile ziyaret edilmiyor. İçeri ziyaretçiler alınıyor ancak eğitimin ciddiyeti gereği ortamı çok sulandırmıyorlar. Eğer yeterince zamanınız varsa çalışmalar için gönüllü de olabilirsiniz.

Adres: Şirince Kayser Dağı Mevkii/ Selçuk/Selçuk İzmir TR, 35920

Web Sitesi: http://nesinkoyleri.org/

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin Yorumları:

'Aziz Nesin'in hayali ve vasiyeti, Ali Nesin ve Sevan Nişanyan'ın çalışması ve halkın bağışlarıyla 2007 yılında gençlere hizmet vermeye başlamıştır. Şirince'ye 10 dakikalik mesafede ve doğa içinde - bence- dünyanın en güzel köyüdür. Nesin Matematik Köyü, felsefe ve sanat köyleri bölümüyle büyümeye devam etmektedir. Yaşamınızda güzel bir şey yapmak istiyorsanız bağışlarınızı buraya yapmalısınız.'

Aziz Dimitrios Kilisesi

Aziz Dimitrios Kilisesi, Şirince'nin girişinde bir tepenin üzerinde yer alıyor. 19. yüzyıldan kalma olan kilise, mübadele döneminde camiye çevrilmiş. Mihrabı ve duvarları fresklerle bezeli olan Aziz Dimitrios Kilisesi, 2012 yılına kadar harap haldeydi. Daha sonra restorasyon çalışmaları ile bugünkü halini aldı.

Adres: Şirince, 35920 Selçuk/İzmir

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin Yorumları:

'Şirince'de bulunan iki kiliseden biri. Diğerine göre biraz daha bakımsız. Restore edilmiş fakat çok detaylı değil. Daha ziyade yapının ayakta kalması için sağlamlaştırma yapılmış. Yapılış tarihi tam bilinmiyor. Yaklaşık iki yüz yıllık. Kapının girişinde sağ taraftaki duvarda mermer kabartma var. İki kuş betimlenmiş. Bir de meraklısı için kilise yanında tarihi karaçam ağacı dikkat çekiyor.'

Şirince'de Yeme İçme

Şirince'de gezi rotalarının yanı sıra yeme içme için de birçok mekan bulunuyor. Özellikle tatil dönemlerinde bu mekanlar tıka basa dolu olabiliyor. Peki Şirince'de nerede ne yenir?

Üzüm Cafe

Şirince'nin en nezih, en şık mekanlarından biri Üzüm Cafe. Hemen yan taraftaki bağlardan topladıkları üzümlerden şaraplar yapan bu cafede Şirince'nin en iyi şaraplarını tadabilirsiniz. Şarap barı, atıştırmalıklar için mutfakları, sıcacık kurabiyeleri ile Üzüm Cafe, ziyaretçilerini memnun ediyor.

Adres: Şirince, 207. Sk no:7, 35920 Selçuk/İzmir

Telefon: 05324151751

Web Sitesi: http://www.uzumcafe.com/

Çalışma Saatleri: 10.30 - 22.30

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Ziyaretçi Yorumları:

'Cok nezih, sessiz ve sakin bir mekan. Kokteyllerini denedikten sonra disarida ictiklerimizin meyve suyu oldugunu anladik. Isletmecileri cok ilgili, her denedigimiz lezzetten sonra fikrimizi sordular. Calisan arkadaslar da cok yardimci ve guleryuzluler. Muzikler enfes. Murver Bellini ve Peach Margarita (isminden emin degilim) denedik. Peach margarita hafif eksi hafif tatli tam ayarindaydi. Ek olarak yerel saraplarini kesinlikle oneririm. Yiyecek olaraksa truflu porcini mantari denedik. Lezzet dengesi muhtesem, sulu sulu bir mantar yedik. Kesinlikle tavsiye ederim.'

Fındık Cafe

Fındık Cafe de Şirince'deki en tatlı mekanlardan biri. Şirince'de kumda kahvenin meşhur olduğunu söylemiştik. Bu kahveyi en iyi deneyimleyeceğiniz yer ise Fındık Cafe. Kahvenin yanında mürver şurubu da ikram eden Fındık Cafe de sunumlar çok özenli.

Adres: Şirince, 35920 Selçuk/İzmir

Çalışma Saatleri: 09.00 - 22.00

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Ziyaretçi Yorumları:

'Hem ambiyans, hem de kahve sunumu ile otantik bir yer. Kumda kahveyi Şirince’de bir çok mekanda bulabilirsiniz ama burası kahvenin yanında mürver şurubu ikram etmesi ve sunumu ile daha özenli bir yer. Kahve oturduğunuz masada kumda hazırlanıyor. En iyiside “Arka planda çalan müzik sesi” tüm yorgunluğunuzu atmanızı sağlar, garanti edebilirim'

Artemis Restaurant & Wine House

Binasının tarzı ile dikkat çeken Artemis Restaurant, Şirince'de şık bir yemek yemek isteyenler için ideal ortamı sunuyor. Şirince şaraplarını da deneyimleyebileceğiniz bu mekanda romantik bir akşam yemeği yiyebilirsiniz.

Adres: Şirince, Şehit Yüksel Özülkü Caddesi No:7, 35920 Şirince Köyü/Selçuk/Selçuk/İzmir

Web Sitesi: http://www.artemisrestaurant.com/

Çalışma Saatleri: 08.00 - 00.00

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Ziyaretçi Yorumları:

'Şirince’de hem manzarası hem yemekleri lezzetli olan bir yer. Tarihi yapısıyla birlikte eski taş mektep ruhunu yaşatıyor.'

Şirince'de Konaklama

Şirince, büyük ve gösterişli otellere değil küçük ve tatlı butik otellere ev sahipliği yapan bir köy. Buraya geldiğinizde köy havası içerisinde konaklamak isterseniz küçük otel, pansiyon ve taş konakları deneyimleyebilirsiniz. Aynı zamanda kiralık evlerde de kalabilirsiniz. Şirince'de konaklayabileceğiniz otellerden bazıları şu şekilde:

Nişanyan Houses Hotel

Sevan Nişanyan'ın oteli olan Nişanyan Houses Hotel, butik otelciliğin öncüsü olarak biliniyor. Şirince'ye tepeden bakan bir konumda yer alan Nişanyan Houses Hotel, konak tarzı ile dikkat çekiyor.

Adres: Emrez, 214. Sokak No:16, 35920 Selçuk/İzmir

Telefon: 02328983208

Web Sitesi: https://nisanyan.com/

Giriş Saati: 14.00 

Çıkış Saati: 11.00

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Ziyaretçi Yorumları:

'20 dönümlük eğimli bir arazide, Şirince'ye tepeden hakim bir manzarası var. Bitki örtüsü inanılmaz güzellikte. Çeşitli meyve ağaçları, kuş cıvıltıları arasında tertemiz havasını içinize çekerek yürümek çok keyifli. Şirince'nin karmaşasını geride bırakıp gün batımını seyretmek için kuleye tırmanabilirsiniz. 4 gece konakladık ve her anından zevk aldık. Kahvaltıları çeşit olarak doyurucuydu. Akşam yemeklerimizi de otelde yedik ve çok lezzetli bulduk. Çevresinde çok gezilecek tarihi ve doğal yerler var. Personeli güler yüzlü ve ilgiliydiler. Otantik ortamı çok hoş. Mayıs başı olduğu için serindi, havuzunu kullanamadık ama emini memnun kalırdik. Şirince'ye büyük bir değer katmışlar. Kendilerini tebrik ediyoruz.'

Kirkinca Houses & Boutique Hotel

Kirkinca Houses & Boutique Hotel, konaklarda konforlu bir konaklama isteyenler için ideal bir yer. Şehrin tam merkezinde yer alması da ziyaretçiler için kolaylık sağlıyor. Evcil hayvan dostu bu işletmenin kendi restoranı var ve kahvaltı dahil.

Adres: Şirince, 201. Sokak No:8, 35920 Selçuk/İzmir

Telefon: 02328983133

Web Sitesi: http://www.kirkinca.com/

Giriş Saati: 14.00

Çıkış Saati: 12.30

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Ziyaretçi Yorumları:

'Çalışanları çok yardımsever ve güler yüzlü. Sabah kahvaltısı bol çeşitli ve lezzetli. Mağazadan aldığımız şarabı dolaplarında soğuttular ve kadeh temin ettiler. Terasında çok güzel Şirince manzarası var ve akşam çay ikram edilidi. Yine kendilerine ait dağ evlerindeki havuzu kullanmamıza izin verdiler ki bu rezervasyon sürecinde en önemli şeydi bizim için. Sayelerinde çok güzel bir Şirince gezimiz oldu.'

Diğer Şirince Otelleri

Şirince'de konaklama için sayısız işletme var. Bunlardan diğerleri ise şu şekilde:

  • Markiz Konakları

  • Otel Manolian

  • Salkım Konakları

  • Güllü Konakları

  • Kayserkaya Dağ Evleri

  • Şirince Taş Konak

  • Sihirbazın Evi

  • Klaseas Hotel ve Restaurant

  • Şirincem Pansiyon

  • İkinci Bahar

Şirince Yorumları

Şirince'yi ziyaret edenlerin bıraktığı yorumlar geziniz için yol gösterici olabilir. İşte Şirince'yi daha önce ziyaret edenlerin deneyimleri:

'Selçuk Ilçesi’nden 15 dakika araba İle çok rahat gidiliyor. Girişte hem belediyenin hem özel otopark alanlarına park ederek köyü rahatça gezebilirsiniz. Değişik reçeller, meyve suları, şaraplar, hediyelik eşyalar, otantik kıyafetler, bir sürü dükkan, Cafe , dondurma noktaları var. Minik de bir kapalı Çarşısı var. Hayvansever ve doğa İle iç içe bir köy.'

'Tüm sokaklarında şarap ve hediyelik eşya dükkanları olan küçük bir dağ köyü. Çok kalabalık olmayan günlerden birinde akşam saatlerinde gitmek mantıklı. Envai çeşit meyve şarabı çeşitleri tadımı yapıp satın alabilirsiniz.'

'Abartıldığı kadar pahalı değil. Hayatta 1 kere gelinip görülecek biryer 3 4 saatinizi ayırabilirsiniz... Bebek arabası için uygun değil...'

'Tarihi güzel bir köy. Dokusunu hala koruyor. Kahvaltı için gelmiştik. Panaroma Restaurantta kahvaltımızı yaptık. İlgi alaka müthiş kumda kahvesi güzel. Şirinceye geldiğinizde uğramanızı tavsiye ederim.'

'Hayatınızda görüp görebileceğiniz en tatlı ve sakin köy. Sanki İtalya'dan kopup gelmiş gibi bir atmosfer.. Bir çok çeşit şarap bulunmakta kesinlikle gidip görmeniz gereken bir yer.'

Popüler İçerikler

Görüşme Esnasında Erkeğe Maddi Sorular Sorulmasını Destekleyen Kadın Tepkilerin Odağında
Gazeteci Fulya Öztürk'ün Azerbaycan Milletvekiline Ağladığı Anların Beden Dili Analizi Çok Konuşuldu
Wanda Nara ile Yasak Aşk Yaşadığı Öne Sürülen Keita Balde Sivasspor'dan Gönderildi
YORUMLAR
08.08.2022

2012de kıyamet gelsede kopsak diye 3 arkadaşımla gitmiştik, şarabıyla ünlüymüş, iki gün sarhoş gezdik, o arada kıyamet koptuysa bilmiyorum.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ