Kıyafetlerinizi Yıkarken Yıpranmasını Engelleyip Ömrünü Uzatacak 15 İpucu

Hepimiz her ne kadar kirlenen giysilerimizi fazla düşünmeden çamaşır makinesinde yıkıyor olsak da, bilinçsiz yıkamanın kıyafetlere zarar verdiği birçok insan tarafından bilinir. Yine de giysilerin aldığı hasarı en az seviyeye indirmek için yapılabilecek bazı şeyler vardır. Dolayısıyla bu içerikte sizlere kıyafetlerinizin ömrünü uzatabilecek 15 ipucundan bahsedeceğiz.

1. Renk ve kumaşa göre ayırın.

Çamaşırlarınızı renk ve kumaş türüne göre farklı kategorilere ayırmalısınız. Benzer renkleri birlikte yıkamak renk akmasını önlerken, hassas kumaşları daha ağır olanlardan ayırmak sürtünmeden kaynaklanan hasarı önler.

2. Ters yüz ederek yıkayın.

Yıkamadan önce giysilerinizi ters çevirmek dış yüzeyin korunmasına ve solma veya tüylenmenin önlenmesine yardımcı olduğundan dolayı kıyafetleri ters yüz etme durumunu göz önünde bulundurabilirsiniz. Giysilerinizi ters yüz edilmiş şekilde yıkarsanız baskıların veya süslemelerin diğer giysilere sürtünme olasılığını da azaltmış olursunuz.

3. Uygun su sıcaklığı kullanın.

Genel olarak, yıkama esnasında soğuk su kullanmak kumaşlar için daha uygundur. Çok sıcak su kıyafette çekmeye neden olabilir ve giysinin yapımında kullanılan bazı malzemelere zarar verebilir. Ek olarak yıkama önerileri için giysinin bakım etiketine bakmakta fayda vardır.

4. Çamaşır makinesinde hassas yıkamayı seçin.

Çamaşır makinenizde nazik veya hassas döngüyü tercih ettiğinizde kıyafetleriniz daha yumuşak bir şekilde yıkandığından dolayı hassas yıkama seçeneğini seçebilirsiniz. Bu döngü, daha yavaş çalkalama ve daha kısa sıkma döngüleri kullanarak kumaş üzerindeki baskıyı azaltır ve aşınma ve yıpranmayı en aza indirir.

5. Zararsız deterjanlar kullanın.

Hassas veya nazik yıkama için özel olarak formüle edilmiş yumuşak, pH-nötr bir deterjan seçebilirsiniz. Sert deterjanlar lifleri parçalayabilir ve zamanla kumaşta hasara yol açabilir. Yük boyutu için de önerilen deterjan miktarını kullanabilirsiniz.

6. Çamaşır makinesini çok fazla doldurmayın.

Çamaşır makinesinin gereğinden fazla doldurulması aşırı sürtünmeye ve gerilmeye neden olarak kumaşın zarar görmesine yol açabilir. Bu nedenle, makinenin kapasite yönergelerine uyun ve giysilerin serbestçe hareket edebilmesi için yeterli alan bırakabilirsiniz.

7. Yumuşatıcı kullanmaktan kaçının.

Yumuşatıcılar giysilerin daha yumuşak olmasını sağlayabilirken, zamanla kumaşın bozulmasına da sebep olur. Mümkünse yumuşatıcı kullanmaktan olabildiğince kaçının veya az kullanabilirsiniz. Bunun yerine, giysileri yumuşatmak için sirke veya kurutucu topları gibi alternatifleri değerlendirebilirsiniz.

8. Tamburlu kurutmayı olabildiğince az kullanın.

Sık veya uzun süreli tamburlu kurutma kumaşların çekmesine, solmasına veya şeklini kaybetmesine neden olabilir. Mümkün olduğunda, giysilerinizi asarak veya düz bir şekilde sererek havada kurutabilirsiniz. Kurutma makinesi kullanıyorsanız, düşük ısı ayarlarını veya hava ile kurutma seçeneklerini tercih edebilirsiniz.

9. Aşırı güneş ışığıyla kurutma yapmayın.

Giysilerin güneş ışığına aşırı maruz kalması renkleri soldurabilir ve kumaşları zayıflatabilir. Giysilerinizi dışarıda kuruturken gölgeli bir alan seçin veya güneşe maruz kalmalarını en aza indirmek için ters çevirebilirsiniz.

10. Çekiştirmeyin ve nazik davranın.

Giysileri çamaşır makinesinden çıkarırken, gerilmelerini veya çekilmelerini önlemek için nazikçe tutabilirsiniz. Asmadan veya kuruması için de düz bir şekilde sermeden önce kırışıklıkları elinizle düzeltebilirsiniz.

11. Çamaşır makinesinde yüksek derecede sıkma tercih etmeyin.

En az sıkma ile uygun yıkama döngüsünü seçerek giysilerinizdeki aşınma ve yıpranmayı azaltabilirsiniz. Agresif yıkama döngüleri liflerin zayıflamasına ve kumaşların yıpranmasına veya tüylenmesine neden olabilir. Mümkün olduğunca daha yumuşak bir döngü tercih edebilirsiniz.

12. Düğme ve fermuarı kapatıp yıkayın.

Yıkamadan önce giysilerin fermuarının tamamen kapalı ve düğmelerin ilikli olduğuna dikkat edebilirsiniz. Bu, diğer giysilere takılmalarını veya yıkama döngüsü sırasında dolaşarak hasara neden olmalarını önler.

13. Fileli çamaşır torbası kullanın.

İç çamaşırları, çoraplar veya hassas süslemeli giysiler gibi narin giysiler için file çamaşır torbaları tercih edebilirsiniz. Bu torbalar ekstra bir koruma katmanı sağlayarak giysilerin diğer giysilere dolanmalarını veya takılmalarını önler.

14. Lekelere hızlı müdahale edin.

Lekelerin yerleşmesini önlemek için mümkün olan en kısa sürede müdahale etmelisiniz. Lekeyi kurulayıp soğuk suyla durulayın ve uygun bir leke çıkarıcı veya deterjan uygulayın. Ayrıca, giysiyi her zamanki gibi yıkamadan önce birkaç dakika bekletin.

15. Aşırı yıkama yapmayın.

Giysileri çok sık yıkamak gereksiz aşınma ve yıpranmaya neden olabilir. Giysiler gözle görülür şekilde kirli değilse veya kokmuyorsa, yıkamadan önce birkaç kez giymeyi düşünebilirsiniz. Giysilerin sık sık yıkanmaması, kumaşın ve renklerin zaman içinde korunmasına yardımcı olur.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Çamaşırlar Artık Korkulu Rüyamız Olmayacak: Çamaşır Yıkarken İşinizi Kolaylaştıracak 11 Tavsiye!
Seçtiğin Kıyafete Göre Kahve Tarzını Söylüyoruz!
Korkulu Rüyamız Haline Gelen Çamaşır Yıkama Günlerini Kolaylaştıracak Tavsiyeler

Popüler İçerikler

En Düşük Emekli Maaşı 14 Bin 469 TL'ye Yükseltildi
Market Alışverişini Yemek Kartıyla Yapanlardan Prim Kesilmesi Kararı Sosyal Medyayı Ayağa Kaldırdı
Gözaltına Alınıp Serbest Bırakılan Murat Övüç, Ferdi Tayfur'un 'Hatıran Yeter' Şarkısıyla Kulak Kanattı!