Kitlesel Fonlama ve Daha Fazlası! Günümüzde Girişiminiz İçin Bulabileceğiniz 8 Yeni Nesil Fon Modeli!

Fonlamanın girişimcilerin fikirlerini hayata geçirebilmelerine ve işlerini büyütebilmelerine önemli bir katkısı bulunmaktadır. Günümüzün gelişen koşulları altında da farklı fonlama modellerini ortaya çıktığını görülebilmektedir.  

Fonlama modellerine dair bilgi edinmek isteyenleri içeriğe alalım! 👇

1. Ödül bazlı kitlesel fon

Bu fonlama türünde fonlama yapacak kullanıcılar ilgili platformlar aracılığıyla bir girişim, fikir ya da projeye destek olmaktadırlar. Bu fonlama eylemi üzerinden belirlenen bir hediyenin kullanıcıya verilmesi ise ödül bazlı kitle fonlamanın temel prensibini oluşturmaktadır.

2. Bağış bazlı kitlesel fon

Kelime anlamında olduğu gibi bu fonlama türünde yatırımcılar bir girişime veya projeye destek olma, yarar sağlama gibi birbirinde farklı motivasyonlarla fonlama yapmaktadırlar. Manevi ya da maddi bir karşılığı bulunmayan bu fonlama türünde proje/girişim/ fikir hedeflenen tutara ulaşmadığı takdirde fonlar yatırımcılara geri iade edilmektedir.

3. Kuluçka merkezi fonu

Kuluçka merkezleri girişimciye hem manevi hem de maddi destek sağlayan bir geliştirme merkezidir. Kuluçka merkezleri (İncubator) girişimcilerin fikirlerini geliştirmek ve iyileştirerek girişimlerini gerçekleştirirken karşılaştıkları zorlukların üstünden başarılı bir şekilde gelmesini sağlayarak girişimlerin hayata geçirilmesine olanak sağlamaktadır.

4. Kripto para fonu

Kripto para aracılığıyla fonlanmadaki temel mantık girişimlere kripto para birimleri aracılığıyla yatırımlar yapılmasını sağlamaktır. ”Initial Coin Offering” (İlk Kriptopara Arzı) olarak isimlendirilebilen kripto para fonu, yatırım yapılmak istenen proje/girişime ilgili kripto para birimi gönderilerek yapılmaktadır.

5. Avrupa Birliği hibe fonu

Avrupa Birliğinde yer alan hibe fonları birçok farklı alandaki girişim fikirlerine sahip olup çevreden eğitime, sağlıktan tarıma geniş bir spektruma sahiptir. Avrupa Birliği ülkelerinin ve Avrupa Birliği'ne aday ülkelerin başvurabileceği bu hibe programlarından genel olarak fikri, girişimi, yatırımı olan tüzel her kurum ve kuruluş yarar sağlayabilmektedir.

6. Girişim Fabrikası

Girişimcilerin girişim fikirlerinin ilk aşamasından satışına kadar geçen sürecin desteklenmesini sağlayan Girişim Fabrikası 2011 yılında faaliyete geçmiştir. Özyeğin Üniversitesi ile hayata geçirilmiş bir program olan Girişim Fabrikası Türkiye'deki iş hızlandırmaya yönelik oluşturulan ilk program olma özelliğini de taşımaktadır.

7. 3F fonlama

3F fonlamasındaki 'F' friends, family ve fools kelimelerini ifade etmek üzere oluşturmuştur. Girişimcilerin fikirlerini geliştirmek, ürününü veya hizmetini sunacağı alanın pazar analizine yönelik çalışmalar yapmak için duyduğu finansal desteği 3F’den sağlaması girişimin geleceğini etkileyen bir etken olmaktadır. Girişimcinin yakın çevresinden veya diğer bireylerden sağladığı bu finansal kaynak girişimin büyümesine katkıda bulunan bir faktör olmaktadır.

8. Girişim/ Risk Sermayesi (Venture Capital)

Risk Sermayesi gelecek vadeden ancak finansal gücü yetersiz olan girişim fikirlerine, girişimlere sağlanan bir yatırım biçimini ifade etmektedir. Girişimin ilgili pazarda yer alması ve rekabet ortamında ayakta kalmasının oluşturduğu risk bu yatırım türüne ismini veren etken olmaktadır.

Popüler İçerikler

Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi