"Kitabı Filminden Daha Güzeldi" Diyeceğinizi İddia Ettiğimiz Birbirinden Muhteşem 15 Eser

Hepimiz en sevdiğimiz kitabı okurken zihnimizde senaryolar kurmuş ve kitaplardaki karakterleri somutlaştırmışızdır. Bunu bir tek düşünmüyormuşuz ki birçok kitabın filmini zaman zaman beyazperdede görüyoruz. Kitap uyarlaması filmler izleyicilerde ve okuyucularda ne kadar büyük bir beklenti yaratsa da sonuç her zaman dilediğimiz gibi olmayabiliyor. Biz de sizler için kitapları çok satan ama beyazperdede o kadar da ilgi görmeyen eserleri derledik!

1. Melekler ve Şeytanlar – Dan Brown

Melekler ve Şeytanlar'ı Dan Brown 2000 yılında yayınlamıştır. Kitapta Illuminati ile Katolik Kilisesi arasında yaşanan maceralar okuyucuya aktarılır. Brown'un kitabı günümüze kadar büyük bir ilgi görmüş ve kitabın 39 milyon kopyası satılmıştır.

Kitap burada.

Büyük ilgi gören kitap 2009 yılında beyazperdeye aktarılmış ancak beklenen ilgiyi beyazperdede ne yazık ki görememiştir.

Filmin yönetmen koltuğunda Ron Howard yer alırken başrollerini ise Tom Hanks, Ewan McGregor ve Avelet Zurer gibi isimler paylaşır. Melekler ve Şeytanlar filminin kitap kadar ilgi görmemesinin nedeni ise iki senaryo arasında büyük farklar bulunması. 

Bir okur olarak düşündüğünüzde kitapta en can alıcı yerleri filmde göremeseniz siz de üzülebilirdiniz...

Kitap burada.

2. Bulut Atlası - David Mitchell

Mitchell'in okuyucular tarafından ilgi gören Romanı Bulut Atlası 2004 yılında okuyucuları ile buluşmuştur. Birçok ödüle layık görülen roman Hollywood'un da radarına girer ve beyazperdeye uyarlanır. Filmin yönetmenliğini Wachowski kardeşler yürüttü ancak film eleştirmenler tarafından birçok olumsuz yoruma maruz kaldı. 

Eleştirmenlere göre Bulut Atlası görsel olarak yetersizdi ve kitaptaki altı hikayenin birleştirilmesi de çok iyi bir fikir değildi.

Kitap burada.

3. Gülün Adı – Umberto Eco

Eco tarafından kaleme alınan Gülün Adı 14. yüzyılın başlarında manastırda yaşanan cinayetlerin peşine düşen rahip ve yardımcısının hikayelerini konu edinir. Etkili anlatımıyla dikkat çeken kitap Orta Çağ'ın sahip olduğu dini bağnazlığı ve atmosferi büyük bir ustalıkla okuyuculara yansıtır.

Kitap burada.

Ustalıkla kaleme alınan kitabın film uyarlaması ise Jean Annaud yönetmenliğinde gerçekleşti.

Başrollerinde Sean Connery ve Christian Slater'in yer aldığı film, 1986 yılında yayınlanmıştır. Oyuncular filmde tüm hünerlerini sergilese de Gülün Adı fili kitabı kadar ilgi görmeyi başaramamıştır.

Kitap burada.

4. Running with Scissors - Augusten Burroughs

Kitapta şair annenin oğlu bir psikiyatrist ile yaşamak için gönderilir. Ancak bu psikiyatrist birçok akıl hastasıyla beraber yaşar. İlgi çekici bir hikayesi olan bu kitap en çok satanlar listesinde tam 8 hafta boyunca kalmış ve okuyucu tarafından büyük beğeni toplamıştır.

Ancak kitabın film uyarlamasına baktığımızda filmin kitaptan uzaklaştığını ve asıl hikayeyi izleyicilere aktaramadığını görüyoruz.

Kitap burada.

5. Körlük – José Saramago

Körlük, Noel Edebiyat Ödülü'ne layık görülen Jose Saramago tarafından yazılmış ve bir salgında insanların hayatta kalma savaşını anlatan romandır. Kitap, ismi olmayan bir kentte trafik ışığının kırmızıdan yeşile dönmesini bekleyen bir adamın birden kör olması ile başlar. O körlük daha sonra tüm topluma nüfuz edecektir...

Kitap burada.

Post-apokaliptik bir roman olan Körlük'ün sinemaya aktarılması ise 2008 yılında olmuştur.

Yönetmen koltuğunda Fernando Meirelles'in oturduğu filmin başrollerinde ise Julianne Moore, Mark Ruffalo, Danny Glover gibi isimler yer alır. 

Kitabı okumadan filmi izleyen bir kısım insan filmi çok başarılı bulurken kitabı okuyan kişiler ise kitapta yer alan etkileyici hikayenin filme aktarılamadığını iddia ediyor.

Kitap burada.

6. The Great Gatsby - F. Scott Fitzgerald

Yazarın bu kitabı en iyi romanlardan biri olarak kabul edilir. Bu kadar güzel bir hikayenin beyazperdeye aktarılmayacağını düşünmek de neredeyse imkansızdır. Yönetmen Luhrmann kitabı sinemaya aktarır ve başrolünde de DiCaprio'yu oynatır. Beklentileri çok yükselten film ne yazık ki izleyicilerin beklentilerini karşılayamaz.

Kitap burada.

7. Percy Jackson ve Olimposlular – Rick Riordan

Percy Jackson ve Olimposlular 17 kitaptan oluşan bir seridir. Serinin ana konusu ise Yunan mitolojisinde yer alan Poseidon'un yarı tanrı oğlu Jackson'ın yaşadıklarıdır..

Kitap burada.

Kitabın beyazperde uyarlamasında yönetmen koltuğunda Chris Columbus oturur.

Filmin başrollerinde  Logan Lerman, Alexandra Daddario ve Brandon T. Jackson gibi ünlü isimler yer alır. Kitabı filminden daha güzel olan eserler listemizde bu kitabın yeri biraz daha ayrıdır çünkü filmi kitabın yazarı da beğenmemiştir.

Kitap burada.

Rick Riordan yazarlığını yaptığı kitabın film uyarlaması için şu cümleleri kurmuştur;

Sizler için birkaç saatlik eğlence olabilir, ancak benim için hayatımın işinin, yapmamaları için yalvarmama rağmen, kıyma makinesinden geçirilmesi gibiydi.

8. American Pastoral - Phillip Roth

American Pastoral Roth'un ödüllü romanıdır. Kitabının ana konusunu ise İsveçli bir iş adamının sosyal ve politik hayatı oluşturur. İlgi çekici hikayesi ile birçok hayrana sahip olan kitap filme uyarlandığında ne yazık ki kitap kadar ilgi göremedi. Hatta filmden o kadar düşük bir hasılat kazanıldı ki film başarısızlığı ile ünlendi.

Kitap burada.

9. Kurtlar İmparatorluğu – Jean-Christophe Grangé

Grange tarafından yazılan bu eser bir gerilim romanıdır ve kitapta merak duygusu en yüksek seviyede yer alır. Kitabın ana konusu ise Paris'te yaşayan Anna'nın hafıza kaybı yaşamasıdır.

Kitap burada.

Kitabın film uyarlaması ise Fransa ve Türkiye ortaklığında gerçekleşmiş filmin yönetmenliğini ise Chris Nahon yapmıştır.

Jean Reno, Jocelyn Quivrin ve Arly Jover gibi ünlü isimlerin başrollerini paylaştığı film aslında oldukça başarılıdır ancak kitabı okuduktan sonra filmi izleyen kişiler filmin kitaptan çok daha farklı olduğunu öne sürmüş ve filmi çokça eleştirmişlerdir.

Kitap burada.

10. London Fields - Martin Amis

Amis, gizemli ve mizah dolu bu kitabı ile çok sevilir. Kitabın ana konusu ise 4 kişinin hayatında yaşananlardır. Su gibi akıp giden bir hikayeye sahip bu kitap okuyucular kadar yapımcılarında ilgisini çeker ve kitap filme uyarlanmaya başlar. 

Kitap 2018 yılında beyazperdeye aktarılır ve izleyiciler filmin kitabı kadar iyi olmadığını düşünürler. Haklıdırlar da çünkü film hem düşük bir puan alır hem de düşük bir hasılat...

Kitap burada.

11. Dune – Frank Patrick Herbert

1965 yılında Frank Herbert tarafından yazılan bu kitap tam bir bilimkurgu efsanesidir. Efsane diyoruz çünkü Dune 2003 yılında dünyanın en çok satan bilimkurgu romanı olmayı başarmıştır. Bu kadarla da kalmamış ve Dune kitabı En İyi Roman Hugo Ödülü ile Nebula Ödülü'ne sahip olmaya da hak kazanmıştır.

Kitap burada.

Bu kadar başarılı bir kitabın filminin de çok iyi olmasını beklemek çok doğaldır aslında.

Çok satan bu kitabın film uyarlamasında filmin yönetmenliğini Denis Villeneuve yapmış filmin başrollerinde ise Oscar Isaac, Rebecca Ferguson, Stellan Skarsgard, Jason Momoa gibi isimler oynamıştır. Kitabı okuduktan sonra filmi izleyen seyirciler filmin kitaba göre daha ağır olduğunu ve seyirciyi filme odaklayamadığını söylemişlerdir.

Kitap burada.

12. The Reluctant Fundamentalist - Mohsin Hamid

Mohsin Hamid, bu kitabında Pakistanlı bir iş adamının yaşadıklarını anlatır. Kitap 2007 yılında çok satanlar listesinin en üst sıralarında kendine bir yer bile edinir. Hal böyle olunca yapımcılar kitabı sinemaya uyarlamak isterler. Ancak çekilen film izleyiciler tarafından pek de sevilmez ve kitapta ulaşılan başarıya ne yazık ki filmde ulaşılamaz.

Kitap burada.

13. Koku – Patrick Süskind

Alman yazar Patrick Süskind'in kaleme aldığı bu eserde toplum tarafından dışlanan ve kokulara karşı duyarlı olan birinin hayatı anlatılır. Çok sevilen ve ses getiren bu kitapta hikaye kimsesiz büyüyen ve kendi kokusunun olmadığının farkına varan Baptiste Grenouille etrafında şekillenir.

Kitap burada.

İlginç bir konuya sahip olan kitabın film uyarlaması ise seyirciler tarafından beğeni toplasa da kitabın yerini tutamamıştır.

Koku filminin yönetmen koltuğunda Tom Tykwer oturur. 2006 yılında seyirciler ile buluşan Koku genel çerçevede beğenilmiş ancak yine de kitabın yerini tutmayı başaramamıştır.

Kitap burada.

14. The Hitchhiker's Guide to the Galaxy - Douglas Adams

En sevilen bilimkurgu romanlarından biri olan The Hitchhiker's Guide to the Galaxy okuyucusu ile 1979 tarihinde buluşur. Bilimkurgu eserlerinin fantastik ögelerini okuyucuya aktarmak her ne kadar zor olsa da Adams bunu başarmış ve okuyucu tarafından ilgi toplamıştı. Ancak kitabın film uyarlaması kitap kadar beğenilmedi ve izleyiciler için tam bir hüsran oldu.

Kitap burada.

15. Slaughterhouse-Five - Kurt Vonnegut

Kurt Vonnegut'un en başarılı romanı olan Slaughterhouse-Five da sinemaya aktarılan eserlerden bir tanesidir. Filmin yönetmenliğini Roy Hill yapar ancak Hill de filmin yönetmenliğini yaptığına pişman olur. Çünkü film eleştirmenler ve izleyiciler tarafından birçok olumsuz eleştiriye maruz kalır. Bu eleştirilerin en önemlisi de karakterlerin mizahtan uzak ve anlayışsız olmalarıdır.

Kitap burada.

Bu içerikleri de okumak isteyebilirsiniz;

Tanrılardan Sporculara: Antik Yunanistan'ın Dünya Mirası Olimpiyat Oyunlarına Dair Detaylar
Ritim Arayanlara! MYLØ’nun En Yorgun İnsanı Bile Harekete Geçiren 12 Şarkısı
Fotoğraf Çekmek İsterken Yanlışlıkla Rönesans Tablosu Yaratan Kişilerden Muazzam Kareler

Popüler İçerikler

Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Demet Akalın 'Laiklik' Açıklamasıyla Gündem Olan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e Ateş Püskürdü!
Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!