KİT'lerde Zarar Büyüyor! BOTAŞ Başta Olmak Üzere Milyarlarca Zarar İddiası Dikkat Çekerken Doğal Gaz Bedava!

Kamu kurumları kısaca KİT'lerde görev zararları giderek büyüyor iddiası dikkat çekti. İlk 9 ayda BOTAŞ’ın görev zararının 46 milyara, EÜAŞ’ın da 42 milyara dayandığı, seçim öncesinde ucuz kredilerin kamu bankalarına da 'görev zararı' yazması, deprem felaketlerinin ardından çıkarılan 'Ek MTV'den toplanacak miktar 38 milyar liranın görev zararları karşısında düşüş kaldığı belirtildi.

CHP Bolu Milletvekili ve Sanayi Komisyonu Üyesi Türker Ateş, kamu kurumlarında görev zararlarının büyüdüğünü söyledi.

Ekonomim'de aktarılana göre, Ateş, 'İlk 9 ayda BOTAŞ’ın görev zararı 46 milyara, EÜAŞ’ın görev zararı 42 milyara dayandı' derken, kamu bankalarında da Ziraat Bankası’na 12 milyar, Halk Bankası'na da 11 milyar lira görev zararı ödendiğini belirtti. 

Ateş'in açıklamalarında geçen yıla oranla zararların artışı dikkat çekti.

2022'de BOTAŞ’a 5 milyar lira görev zararı ödemesi yapılırken, 2023'ün ilk 9 ayında yapılan ödemenin 46 milyar lirayı aştığı belirtildi.

Nisan ayında Karadeniz'den çıkarılan gazın 1 ay süreyle bedava verilmesi  ve devamında 1 yıl boyunca da 25 m3'lük kısmın bedava olmasıyla bunun açıklanamayacağını belirten Ateş, 'Enerji Bakanlığı'ndan yapılan doğal gaz ödemelerinin 2 milyar liraya yakın olduğunu' belirtti. 

Doğal gaz sözleşmeleri 'ticari sır gerekçesiyle' açıklanmıyor.

Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) geçmiş yıllarda hiç görev zararı ödemesi almazken, 2023'te ilk 9 ayda 42 milyar liranın üzerinde zarar ödemesi aldı.

Ziraat Bankası 2022 ilk 9 ayda 6,3 milyar lira olan görev zararı yazarken, 2023'te 12,6 milyar görev zararı, Halk Bankası da 2022'de 6,8 milyar lira olan görev zararı yazarken, 2023'te bu miktar 11,1 milyar liraya çıktı.

Nisan ayında Karadeniz gazı nedeniyle doğal gaz ödemelerini devlet karşılarken, ücretsiz 25 m3 doğalgaz uygulaması 1 Mayıs 2024 tarihine kadar devam edecek.

19,8 milyon doğal gaz abonesi Nisan 2023'te hiçbir doğalgaz faturası ödememişti. O günden bu yana her ay 25 metreküp doğalgaz da ücretsiz kullanılıyor. Bahar ve yaz dönemi olması nedeniyle milyonlarca hane fatura ödemedi.

Toplam 3,2 milyar metreküplük doğalgaz bedelinin Hazine tarafından karşılanmasının tutarı 16 milyar TL'ye olarak açıklandı. Mayıs 2024'e kadar da toplamda 43 milyar TL katkı olacağı hesaplandı.

Konutlarda doğalgazın metreküpünün Türkiye ortalamasını 6,13 TL olarak hesaplayan Patronlar Dünyası, Mayıs 2024'e kadar konutlardaki doğal gaz ihtiyacının aylık 153,25 TL'sinin alınmayacağını açıkladı.

Mevcut durumda doğal gazda yüzde 75, elektrikte de yüzde 50 devlet sübvansiyonu bulunuyor. Geçen yıl bu desteğin 200 milyar TL olduğu hesaplanırken, bu yıl da 394 milyar TL'ye çıkması bekleniyor.

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
Tebliğciler Yine Ortaya Çıktı: Bu Kez Milli Piyango Bileti Satıcısını Taciz Ettiler