Tam zamanlı işlere göre çalışma saatlerinin belirgin bir şekilde kısa olduğu çalışma şekline kısmi süreli çalışma denilir. Genellikle birden fazla işlerde çalışanların tercih ettiği bir çalışma şeklidir. Esnek çalışma şekillerinden biri olan kısmi süreli çalışma şekli, özellikle tarım sektöründe görülmektedir. Mevsimlik işçiler, tarım işçileri ve gündelik işinde çalışanlar kısmi süreli çalışma şekli kapsamındadır. Aynı zamanda bir çok sektörde de kısmi çalışma şekli bulunur.
Kısmi süreli çalışma koşullarının başında çalışma saatleri gelir. Kısmi süreli işlerde kişiler, haftalık olarak en fazla 30 saat çalışabilirler. Bu 30 saat, haftanın 6 gününe bölünür. Kısmi süreli olarak haftanın 6 günü çalışan kişiye, 7. gün izin verilmesi zorunludur. Ayrıca sürekliliğine ve serbest iradesine göre kısmi çalışma şekli farklılık gösterebilir. İşveren ve çalışan arasında yapılan iş sözleşmesine göre çalışma süresi haftalık 30 saatten az olarak da belirlenebilir. Ayrıca ücretin miktarı ile şeklini, işveren ve işçi kendileri belirler. Ancak verilecek ücretin aynı süre içerisinde hesaplanacak asgari ücretin altına düşmemesi gerekir. İşçiler haftada beş gün veya daha az çalışırlarsa haftalık 1 günlük tatillerini kullanamazlar. Saat ücreti ile çalışanların ücreti, bir saatlik asgari ücretten daha az olamaz.
Analık izni kullanıldıktan ve yarı zamanlı çalışıldıktan sonra, çocuğu okuma çağına gelmemiş kişilere de kısmi süreli çalışma hakkı verilmektedir. Ebeveynlerden sadece biri bu haktan yararlanabilir. Kısmi süreli çalışan kişi, tekrardan tam zamanlı işine dönerse yerini alan kişinin iş sözleşmesi kanunen sona erer. Ayrıca bu haktan evlat edinenlerde faydalanabilirler.